OKUL ÇAĞINDAKİ KIZLARDA GEBELİK SORUNU: FİLDİŞİ SAHİLİ ÖRNEĞİ

Fildişi Sahili’nde eğitim sistemindeki yöneticiler, kamu yetkilileri ve sosyal uzmanlar tarafından yapılan gebeliği önleyici uygulamalar ve doğum kontrolüyle ilgili kapsamlı bilgilendirmelere rağmen, okullarda özellikle liselerde derinleşmiş bir gebelik sorunuyla karşı karşıya kalınmaktadır. Fildişi Sahili’nde okul çağındaki kızların gebeliği, başka bir deyişle anne-öğrenciler sorunu, toplumda çeşitli kurumsal değerler (özellikle aile, eğitim, politika, sağlık) açısından endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Çünkü gebelik, öğrencilerin okulu erken terk etmesine, ailelerin çeşitli açılardan (örneğin ekonomik, ahlaki, vs.) istikrarsızlaşmasına ve kadınların kamusal alanla bütünleşmesini engellemektedir. Bu çalışmanın amacı, Fildişi Sahili’nde okullarda gebeliklerin ortaya çıkmasında belirleyici olan etkenleri ve sonuçlarını ortaya koymak ve çok boyutlu çözümlemektir. Çalışma esnasında yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak veri toplanmış ve veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Çalışmanın bulguları; okulda gebe kalma olasılığını arttıran en önemli etkenler arasında kızların cinsel saldırıya karşı savunmasızlığı, baskıya maruz kalmaları ve cinsellik konusunda yanlış bilgiye sahip olmaları olduğunu göstermiştir. Fildişi Sahili’nde okulda gebelik sorununun giderilmesinde olumlu etki yaratacak en işlevsel uygulamalardan birinin, okul müfredatıyla bütünleşmiş bir cinsellik eğitiminin verilmesi olduğu söylenebilir.

THE PROBLEM OF PREGNANCY IN SCHOOL-AGE GİRLS: THE CASE OF IVORY COAST

Despite comprehensive information on pregnancy prevention practices and contraception conducted by managers, public authorities and social workers in the education system in the Ivory Coast, the school is especially faced with the problem of pregnancy in high school. In the Ivory Coast, the gestation of girls in school age, in other words the problem of student-mothers, has reached alarming dimensions in terms of various institutional values ​​in society (especially family, education, politics, health). Because pregnancy causes students to prematurely leave the school, destabilizing their families from various angles (eg economic, moral, etc.), preventing women from integrating into the public sphere and causing abortions. The aim of the study is to present the determinants and consequences of pregnancies in the schools in the Ivory Coast, and solve them in a multidimensional way. In relation to this, a semi-structured interview form was applied during the study, the obtained data were collected and content analysis was performed on the collected data. The results of the study show that girls are the most important factors that increase the likelihood of conception because of their vulnerability to sexual assault, exposure to pressures and misinformation about sexuality. One can say that one of the most functional applications in the Ivory Coast that will have an impact on the problem of pregnancy in school is the integration of sexuality education with the school curriculum.

___

  • Aguibou, L. (2010). L’âge légal du mariage: Approche législative, juridictionnelle et doctrinal mémoire de maitrise de droit Privé. Dakar : Université Cheikh Anta Diop.
  • Alvin, P. (2006). Contraception chez l’adolescente : Le grand paradoxe. Paris: Archives de Pédiatrie.
  • Aubin, C., et Menninger, J. (2016). La prévention des grossesses non désirées : information, éducation et communication. Abidjan : İnspection générale des affaires sociales, rapport n°RM2009-118A, (Ministère de l’Education Nationale).
  • Bénédicte, F., et Huib H. (2014). Les mariages précoces et forcés: que fait la coopération au développement belge? Bruxelles : Plan.
  • Bennabdallah, H. (2010). Les violences de genre : des facteurs de déscolarisation des filles en Afrique subsaharienne francophone. Ouagadougou : Ministère des affaires étrangères et européennes.
  • Coulibaly, M. (2012). Elaboration d’un plan de communication projet d’appui à l’education des filles. Dakar: Direction de la planification et de la réforme de l’éducation cadre de coordination des interventions sur l’éducation des filles.
  • Geoff, B. (2005). Taux de décrochage provinciaux tendances et conséquences. Questions d’éducation, Statistique Canada No 81-004-XIF vol. 2, no 4 au Catalogue.
  • Goyette, M. et al (2009). Jeunes femmes à risque de maternité précoce et jeunes femmes enceintes ou mères issues des centres jeunesse : Leur profil, leur devenir et les pistes d’intervention en vue de soutenir leur passage à la vie adulte. Université du Québec.
  • Hélène, R., et Paulson P. (2000). Ecole, sexe et vidéo. Paris: Dunod.
  • Kouadio E. (2015). Réformes économiques et analyses de la pauvreté : l’expérience de Côte d’Ivoire. Abidjan : İnstitut National de la Statistique (İNS).
  • Nations Unies (2014). Assemblée générale, prévention et élimination des mariages d’enfants, des mariages précoces et des mariages forcés, rapport du haut-commissariat des nations unies aux droits de l’homme. Abidjan 2 Avril : Direction des affaires sociales et de la communication.
  • OMS (2007). L’école et son rôle dans l’éducation sanitaire et la promotion de la santé en général. Genève : direction des affaires sociales et culturelle.
  • Ouattara, J., et Siddick, A. (2002). Lutte contre les grossesses en milieu scolaire : la guerre est désormais engagée contre ce fléau. http/www.africatime.com (site visité le 15 avril 2017. Information/ éducation/ communication culturellement appropriée, élaboration et diffusion, projet de recherche UNESCO/ONUSIDA, manuels méthodologiques, série spéciale, n° 1, division des politiques culturelles et du dialogue interculturel, Unesco.
  • RGPH (2014). Enquête démographique de santé à indicateurs multiples. Abidjan : RGPH (EDS-MICS), rapport final.