HEMŞİRELERİN UYGULANAN HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMINDAN BEKLENTİLERİ ve BU PROGRAM İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİ

Öz Bu araştırma Devlet Hastanesi’nde çalışan hemşirelerin hizmet içi eğitime yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Devlet Hastanesinde çalışan ve ankete katılmayı kabul eden 120 hemşire oluşturmuştur. Veriler anket formu ile bire bir görüşme yöntemi kullanılarak toplanmış ve elde edilen bilgiler SPSS 10.0 paket programı ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre hemşirelerin %85’inin kadın, yaş ortalamasının 33 ve yarıdan fazlasının cerrahi birimlerde çalıştığı görüldü. Hemşirelerin %70’i oryantasyon eğitimi almamış, %76.7’si eğitimlere isteyerek katılmış ve yalnızca %4.1’i eğitim ihtiyacı olmadığını belirtmiştir. %48.3’ü Hizmet içi eğitimleri çalıştığı serviste almak istediğini ve %33.3’ü Hizmet içi eğitimlerin 13-14 saatleri arasında olması gerektiğini söylemiştir. Araştırmaya katılanların yarıdan fazlası eğitimlerin periyodik aralıklarla olması gerektiğini ifade etmiştir. Sonuç olarak Hizmet içi eğitimlerin sürekli olması ve programların hazırlanmasında hemşirelerin ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması önerilebilir.
Anahtar Kelimeler:

Hemşire, hizmet içi eğitim

___

Atay S, Gider D, Karadere G, Şenyüz P. Hastanede Çalışan Hemşirelerin Hizmet İçi Eğitime Yönelik Görüşleri. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi 2009; 6(1): 84-93.

Çelen Ö, Karaalp T, Kaya S, Demir C, Teke A, Akdeniz A. Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde Görev Yapan Hemşirelerin Uygulanan Hizmet İçi Eğitim Programlarından Beklentileri ve Bu Programlar ile İlgili Düşünceleri. Gülhane Tıp Dergisi 2007; 49:25-31.

Göçmen Z. Ameliyathane Hemşirelerinin Ameliyathane Hemşireliği Oryantasyon Programı İçeriğine İlişkin Görüşleri. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi 2004; 8(1): 12-24.

Göz F, Baran G. Hemşirelerin Elektrokardiografiye (EKG) İlişkin Değerlendirmelerinin ve Eğitim Gereksinmelerinin Belirlenmesi. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2000; 4(2):33-39.

Günay UR. Hastanelerde Hizmet İçi Eğitim Ve Osmangazi Üniversitesinde Bir Uygulama. ayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1999, Eskişehir.

Kanan N, Aksoy G, Akyolcu N. Ameliyathane Hemşireliğinde Oryantasyon Programlarının Önemi. Hemşirelik Forumu Dergisi 2000; 3(6): 8-11.

Kantek F. İzmir İl Merkezi Sağlık Bakanlığı Devlet Hastanelerinde Hemşirelere Yönelik Hizmet İçi Eğitim Programlarının İncelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 1998,İzmir.

Koç Z. Hastanelerde Çalışan Hemşirelerin Hizmet İçi Eğitime Yönelik Düşünce, Beklenti ve Sorunları. Hemşirelik Forumu Dergisi 2004; 5(5): 28-38.

Köşgeroğlu N, Yıldırım R. Osmangazi Üniversitesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Çalışan Hemşirelere Yönelik Hizmetiçi Eğitimin Etkinliğinin Belirlenmesi. Şişli Etfal Hastanesi Hemşirelik Dergisi 1997; 1(3-4): 39-45.

Peker Ö. Kamu Kuruşlarında Hizmet İçi Eğitimin Yapısı ve İşleyişi, Amme İdaresi Dergisi 1991; 24(4): 73-87.

Serbest Ş. Özel Bir Hastane Grubunda Çalışan Hemşirelerin Hizmet İçi Eğitim Uygulamalarına İlişkin Düşünceleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 2009.

Yılmaz F, Karadeniz Mumcu H. Hemşirelerin Bağımlı Ve Bağımsız Fonksiyonlarına Yönelik Düşünceleri Ve Uygulamada İş Yükünü Arttıran Faktörler. Sağlık Ve Hastane Yönetimi 2. Ulusal Kongresi Özet Kitabı. 28-30 Eylül 2005. p.605.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-5471
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi