Farklı üre dozları ile yaprak gübrelenmesinin fasülye (Phaseolus vulgaris L) ' de bazı bakla özelliklerine, bakla verimine ve mineral madde içeriğine etkisi

Bu araştırma, üre ile yaprak gübrelenmesinin taze fasulyede , bazı bakla özellikleri ve bakla verimi ile bazı mineral madde içeriğine etkisini belirlemek amacıyla tarla koşullarında yürütülmüştür. Araştırmada, üre % 0,0 , 0,2 , 0,4 ve 0,6 dozlarında bitkilere, sabahleyin püskürtme halinde, bir gelişme döneminde 3 kez tatbik edilmiştir. Araştırma sonunda, üre ile yaprak gübrelemesinin, baklanın boyuna ve bakla ağırlığına etkisinin önemsiz olduğu tespit edilmiştir. Denemede kullanılan üre dozlarının tamamının, bitki başına bakla sayısını ve bakla verimini arttırdığı, fakat % 0,4 dozunda üre uygulamasının daha etkili olduğu belirlenmiştir. Üre ile yaprak gübrelemesinin azot içeriğine etkisi önemsiz bulunmuştur. Fosfor ve potasyum içeriği % 0,4 dozunda üre ile en yüksek olmuştur. Kalsiyum içeriği % 0,4 dozunda üre ile en yüksek olmuştur. Kalsiyum içeriği ise artan üre dozuna bağlı olarak artmıştır.

Effects of follar application of urea on pod properties pod yield and mineral contents of snap beans (Phaseolus vulgaris L.)

Field experiment was conducted to determine the effect of foliar application of urea on pod properties, pod yield and mmei al conienU uftrtup bt-an Foliar applications consisted of 0.2, 0.4 and 0.6 % uiea Three applications of urea vnth 15 day intervals were used in the growing period. There were no significant effects of the treatment on lenght and weight of pod All of foliar applications of urea significantly increased the numbei ofpods per plant and pod yield, but 0.4 % urea was the most effective. The effect of foliar applications of urea on nitrogen content was not significant. Phosphorus and potassium contents were the highest in the 0.4 % urea treatment. Calcium content increased with increasing urea doses.

___