Antalya'da pamuk ekim alanı üzerine net gelirin etkisi

Antalya'da 1981-1989 yıllan arasında pamuk ekiliş alam yıllara göre önemli dalgalanmalara konu olmuştur. Bu dalgalanmalar, 1989 yılından sonra yerini çok belirgin ve sürekli bir şekilde azalışa bırakmıştır. Bu çalışmayla, pamuk ekiliş alanındaki gelişmenin ekonomik nedenlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, incelenen 1981-1994 dönemi için bir yıl önceki pamuk üretiminden elde edilen net kârla bunu izleyen yılın ekim alanı serisi arasındaki ilişki pozitif ama istatistiksel olarak önemsizdir. Ancak pamuk ekim alanının belirgin bir şekilde düşmeye başladığı 1989 yılından sonraki dönem için (1989-1994), bu ilişki önemli (r=0,896) olarak bulunmuştur. Diğer bir ifadeyle üreticiler son yıllarda pamuk ekim alanlarını belirlerken büyük ölçüde bir önceki yılda pamuk üretiminden elde edilen net kâra göre hareket etmektedirler. Sonuç olarak; geçmiş yıllarda üretici kararlarında kârlılığın yanında, diğer faktörlerin de etkili olduğu ancak son yıllarda ekonomik zorlukların etkisiyle üretici kararlarını etkileyen ana faktörün kârlılık olduğu söylenebilir.
Anahtar Kelimeler:

Antalya, pamuk, getiriler

The effects of net returns on cotton area in Antalya

Cotton area in Antalya has exhibited some large fluctuations during the period of 1981-1989. After 1989, cotton area in the region has fallen substantially. The main purpose of this study was to determine the economic reasons for the declining cotton area in the region. The results in this study revealed that the correlation between net returns per hectare and following planted area was positive but statistically inn significant for over the study period (1981-1994). While the correlation coefficient (r—0,896) was found iWMcant in the period of after 1989 (1989-1994). In other words cropping decisions are mainly based on net Mum* ofcotton production. The findings of this study imply that fanners in the past were influenced by a wide v.ni: i\ of factors in choosing farm enterprises. However, in recent years because of growing financial /"vv .ii resprofitability was the leading factor in agricultural decision making.
Keywords:

Antalya, cotton, returns,

___

  • Anonim, 1993. Antalya' da üretimin yoğun olduğu yörelerde pamuk üretim maliyetinin saptanması. Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü 1992 Yılı Gelişme Raporu, Antalya.
  • Anonim, 1994. Antalya' da üretimin yoğun olduğu yörelerde pamuk üretim maliyetinin saptanması. Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü 1993 Yılı Gelişme Raporu, Antalya.
  • Anonim, 1995. Antalya' da üretimin yoğun olduğu yörelerde pamuk üretim maliyetinin saptanması. Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü 1994 Yılı Gelişme Raporu, Antalya.
  • Demirci, R. ve A. Özçelik. 1984. Tarla ürünleri arazi tahsisinde üreticilerin muhafazakar davranış durumu ve ekim alanı fiyat ilişkisi, Ankara Üniv. Zir. Fak. Yıllığı Cilt. 33, Ankara.
  • Gasson, R.1973. Goals and Values of farmers'. Journal of Agricultural Economics 24:521-42.
  • Gillmor, D.A.1986. Behavioural Studies in Agriculture: Goals, Values and Enterprise Choice. IR.J.Agric.Econ.Rur. Sociol. Vol 11.
  • Özkan, B. 1993. Aksu sulama projesi alanına giren tarım işletmelerinin ekonomik analizi ve ürün desenini etkileyen faktörler. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Özkan, B. 1995. Bazı ana ve ikinci ürünlerin ekonomik yönden değerlendirilmesi (baskıda).
  • Yurdakul, O., ve N.M., Ören. 1991. Çukurova Bölgesinde pamuk üretim maliyeti ve ekim alan ilişkisi. Çukurova I.Tarım Kongresi, Adana.