Yeniden işlevlendirme kapsamında tarihi Sultanahmet Cezaevi

Tarihi yapıların, sosyal, kültürel, tarihi ve mimari değerleri onların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasını zorunlu kılmaktadır. Tarihte çeşitli işlevlere karşılık vermek üzere tasarlanmış olan tarihi yapılar, yaşam standartlarının ve gereksinimlerinin değişmesi ile kullanılmayarak zamanla bakımsızlık ve olumsuz çevre şartlarından dolayı zarar görürler. Tarihi yapıların koruma yöntemlerinden biri de yeniden işlevlendirme olgusudur. Yeniden işlevlendirme kültürel değere sahip bir yapının korunması, kent yaşamına ve kullanıma katılması ve kültürel ve tarihsel sürdürülebilirliğinin sağlanması adına önemli bir adımdır. Bu çalışmada, yeniden işlevlendirme kapsamında tarihi Sultanahmet Cezaevi ele alınacaktır. Tarihi bir yapı için yeni bir işlev belirlenirken göz önünde bulundurulması gereken faktörler, müdahale ölçüt ve kararları, müdahale etmeden önce mekâna has özelliklerin tespiti gibi ölçütler açıklanacaktır. Sonrasında ise tarihi Sultanahmet Cezaevi’nin tarihi ve mimari özellikleri tanıtılacak ve nihayetinde, yapının işlev dönüşümü esnasındaki müdahaleler olan yapısal, mekânsal, teknolojik ve çağdaş ekler irdelenerek, söz konusu yapının özgün niteliğini ne ölçüde koruduğu, yeni işlev gereği mekâna özgü olmayan değişimlerin ve eklerin eski yapı ile uyum içinde olup olmadığı analiz edilecektir

Historical Sultanahmet Prison case within the context of re-functioning

The social, cultural, historical, and architectural values of historical structures require their preservations and transmissions to future generations. Historical structures that are designed to respond to various functions in history, are not used with the change of living standards and requirements and are damaged because of disrepair and negative environmental conditions. One of the preservation methods of historical structures is the phenomenon of re-functionalization. Re-functionalization is an important step for preserving a structure that has a cultural value, ensuring its participation in urban life and use and providing its cultural and historical sustainability. In this study, historical Sultanahmet Prison will be discussed within the scope of re-functionalization. The factors that should be taken into consideration when determining a new function for a historical structure, intervention criteria, and decisions, criteria such as determination of site-specific characteristics before intervention will be explained. Thereafter, the historical and architectural characteristics of the historical Sultanahmet Prison will be introduced and finally interventions during the transformation of the function that are the structural, spatial, technological and contemporary annexes will be studied and to what extent the relevant structure maintains its original characteristics and whether the changes and annexes that are not location-specific due to the new function are in harmony with the old structure will be analyzed.

___

  • [1] Apaydın, B., (2007). Yapıların Otel Olarak Yeniden Kullanım Bağlamında Mekansal Dönüşümlerinin Kavramsal ve Kurumsal Analizi, Yüksek Lisans Tezi, T.C. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • [2] Arlı, H., (1989). Kütahyalı Mehmed Emin Usta Ve Eserlerinin Üslubu. İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü, Yayımlanmamış Yüksek Lisana Tezi, İstanbul.
  • [3] Arlı, H., (1994). ‘‘Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi’’ Türkiye Ekonomik Ve Toplumsal Tarih Vakfı, C.7. S. 65-66.
  • [4] Özgen, A. ve Özgen, K., (1997). ‘‘İstanbul Four Seasons Oteli Yenileme Projesinde Taşıyıcı Sistem Sorunları’’, Türkiye İnşaat Mühendisliği 14. Teknik Kongresi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, s.1035-1044.
  • [5] Özüekren, Y., (1997). ‘‘Cezaevinden Otel’e’’ Yapı S.187,s.93-100.
  • [URL 1]: https://www.fourseasons.com/istanbul/accommodations/#undefined (Erişim: 12 Mart 2019)
  • [URL 2]: https://www.fourseasons.com/istanbul/accommodations/guest_rooms/ premier_room/ (Erişim: 15 Mart 2019)
  • [URL 3]: https://www.fourseasons.com/istanbul/accommodations/suites/shahzade- suite/ (Erişim: 20 Mart 2019)
  • [URL 4]: https://www.fourseasons.com/content/fshr/pages/en/properties/istanbul/accommodations. html (Erişim: 4 Nisan 2019)
  • [URL 5]: https://www.fourseasons.com/istanbul/accommodations/suites/marmara_ suite/ (Erişim: 10 Nisan 2019)