Eloksal kaplama tesislerinde atıksu ve hammadde geri kazanımının önemi

Ekstrüzyon yöntemiyle üretilen alüminyum profil malzeme üzerine yapılan eloksal kaplama, eloksal banyolarında kullanılan asidin elektrolit, kaplanacak olan profil malzeme ise anot görevi yaptırılarak genellikle doğru akım ile yapılan elektroliz işlemidir. Eloksal kaplama banyolarından atıksu ve hammadde geri kazanımı için son yıllarda kullanılmaya başlanan klasik arıtma yöntemlerindeki arıtma yetersizliklerini gideren ileri arıtma yöntemlerden reçineli iyon değiştiriciler ve membran prosesler kullanılmaktadır. Membran proseslerle banyo atıksuları belirli bir basınçta çok küçük gözenek yapısına sahip membrandan geçirilerek (süzülerek) atıksudan temizsu ve hammadde geri kazanılmaktadır. İyon değiştirici reçine filtreler katyon ve anyonları üzerinde tutarak atıksudan uzaklaştırırlar. İyon değiştirici reçinelerin rejenerasyonunda kullanılan saf su, asit ve baza göre reçine üzerinde tutulan iyonların kimyasal reaksiyonu ile hammadde geri kazanılmaktadır. Geri kazanım-arıtma verimliği atıksu karakterine, arıtma işleminde kullanılan yöntemlere ve bu yöntemlerde kullanılan ekipmanın özelliğine göre değişkenlik göstermektedir. Geri kazanılan hammadde ve atıksu ile kaplama maliyetleri düşürülmekte, proses verimliliği artırılmakta ve doğal kaynak tasarrufu sağlanmaktadır. Kaplamadan oluşan çevre kirliliğinin azaltılmasıyla sürdürülebilir kalkınma desteklenirken ülke ekonomisine de katkı sağlanmış olacaktır.

___

  • [1] Acar, F.N, Malkoç, E., (2002). Sıvı membranların mekanizması ve uygulama alanları. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, Sayı:2, s.256, Denizli.
  • [2] Anonim., (2002). Alüminyum Yüzey İşleme Derneği Kitabı, Alüminyum Yüzey İşlemleri -1, s.67.
  • [3] Aslan, M., (2016). Membran Teknolojileri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TUÇEV, Ankara.
  • [4] Barlas, H., (2002). Suların Arıtımında İleri Teknolojiler Ders Notları, İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Avcılar, İstanbul
  • [5] Coşkun, T., (2013). İyon Değiştirici Dizayn Notları, Yıldız Teknik Üniversitesi, s.2,3, İstanbul.
  • [6] Curi, K., (1980). III. Atıksu Tanımlama ve Arıtma Kursu, Atıksu Arıtma Tesislerine Genel Bir Bakış, Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Teknoloji ve Sistem Araştırmaları Enstitüsü Çevre Sorunları Çalışma Grubu Arıtma Sistemlerinin Tasarımı, s.1-10, İstanbul.
  • [7] Çakmakçı, M., (2013). Su Arıtma Tesislerinin Tasarım ve İşletme Esasları, Yıldız Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, İstanbul.
  • [8] Dolay, E., (2009). Emaye Kaplama Endüstrisi Atıksularının Fenton Prosesiyle Arıtılması, Selçuk Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tezi, s.1- 2, Konya.
  • [9] Eroğlu, V., (1988). Atıksuların Arıtılması Dersi Ders Notları, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  • [10] Eroğlu, V., (1999). Su Tasfiyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Yayını, s.179-184, İstanbul.
  • [11] Kitiş, M., Yiğit, N.Ö., (2009). Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Görevlisi Eğitimi Ders Notları, Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği, Isparta.
  • [12] Koyuncu, İ., (2001). Nanofiltrasyon Membranları İle Tuz Gideriminde Organik İyon Etkisi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, İstanbul
  • [13] Kural, E., (2000). Tekstil Boyahane Atıksularının Nanofiltrasyon Membranları İle Geri Kazanımı ve Renk Giderimi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • [14] Mackenzie L. D., (2015). Su ve Atıksu Mühendisliği Tasarım Esasları ve Uygulamaları, (Çeviri Toröz, İ.), s.12-2, 12,-6, 26-2.
  • [15] Üstün, G.E., Solmaz, S.K.A, Kestioğlu, K., (2004). Organize sanayi bölgelerinde atıksu arıtımı. Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, (s.1-9), Bursa