KÜRT SİNEMASI: MAHPUSLUK VE TEMSİLİYET

Kürt sineması ilk olarak 2000'lerin başında Bahman Ghobadi ve Hineer Salem gibi yönetmenlerin uluslararası festivallerde kapladığı alan ile tartışılmaya başlanmış ve günümüzde geniş bir coğrafyaya yayılan bağımsız Kürt yönetmenlerin belgesel ve kurmaca filmleriyle giderek daha fazla ilgi çekmeye başlamıştır. Bu makalede Türkiye'de üretilen Kürt sineması incelenmiş ve tarihsel olarak Yılmaz Güney sineması başlangıç noktası olarak alınarak Kürt sinemasının bir "mahpusluk sineması" olduğu ileri sürülmüştür. Günümüz Kürt yönetmenlerinin ve filmlerinin geçirdiği süreçler açıklanarak mahpusluk sineması tanımının özellikleri incelenmiştir.

KURDISH CINEMA: IMPRISONMENT AND REPRESENTATION

The notion of Kurdish cinema emerged in the 2000s during when directors like Bahman Ghobadi and Hineer Salem have been occupying a significant space at international film festivals; and since then it has been arousing a significant interest with the rising number of Kurdish directors and consequently Kurdish fiction and documentary films. In this article Kurdish cinema produced in Turkey is thoroughly analysed, and taking Yılmaz Güney as the milestone for the formation of Kurdish cinema it is argued that Kurdish cinema can be defined as a cinema of imprisonment. In this respect through evaluating the current Kurdish directors, and their films the characteristics of the cinema of imprisonment definition is scrutinized.

___

Arslan, Mizgin Müjde (2009), Kürt Sineması: Yurtsuzluk, Ölüm ve Sınır (İstanbul: Agora Kitaplığı).

Arslan, Mizgin Müjde, "Kürt Sineması" http://www.sinemayakurdi.com/filmgotar-makaleler/25-gotar-makaleler/993-kurt-sinemasi-yazan-mizgin-mujdearslan.html (20 Aralık 2015).

Benge, A. (1985), "Guney, Turkey and the West: An Interview", Race & Class 26 (3).

Bezar, Miraz (2009), Min Dit: The Children Of Diyarbakir, Bezar Film.

Çiçek, Özgür (2011), "The Fictive Archive: Kurdish Filmmaking in Turkey", Alphaville: Journal of Film and Screen Media 1, http://www.alphavillejournal.com/Issue%201/ArticleCicek.html (20 Aralık 2015).

Çiçek, Özgür (2014). "The Old and New Ways of Kurdish Filmmaking in Turkey: Potentials and Risks", Murat Akser ve Deniz Bayraltar (Der.), New Cinema, New Media (Cambridge: Cambridge Scholars Publishing).

Doğan, Özgür ve Orhan Eskiköy (2009), İki Dil Bir Bavul, Bulut Film.

Foucault, Michel (1995), Discipline & Punish (New York: Vintage Books).

Güney, Yılmaz (1982), Yol, Güney Filmcilik Sanayi ve Tic. A.Ş.

Güney, Yılmaz (1997), Yılmaz Güney: İnsan, Militan ve Sanatçı Yılmaz, Güney Filmcilik Sanayi ve Tic. A.Ş.

Güney, Yılmaz (1997), Yol: Senaryo, Güney Filmcilik Sanayi ve Tic. A.Ş. Ipekçi, Handan (2001), Büyük Adam Küçük Aşk / Hejar, Video Express.

Kılıç, Devrim (2009), "Ku?rt Sinemasının Yu?kselişi", Arslan, Müjde (Der.), Kürt sineması: Yurtsuzluk, Ölüm ve Sınır (İstanbul: Agora Kitaplığı).

Kıyafet, Hasan (1990), Mahpus Yılmaz Güney (İstanbul: Varlık Yayınları).

Larson, Doran (Summer 2010), "Towards a Prison Poetics", College Literature, 37 (3).

Naficy, Hamid (2001), An Accented Cnema: Exilic and Diasporic Filmmaking (Princeton: Princeton University Press).

Öz, Kazım (1999), Ax / The Sand Yön. Kazım Öz, Mezopotamya Sinema.

Özdoğan, Başak Deniz (2008), "Experience of September 12 Coup D'état in Turkish Novels of 1980s", Yüksek Lisans Tezi, Boğaziçi Universitesi, ATA Enstitüsü.

Zarakoğlu, Ragıp (2011), "Yeni Seslere Başlarken", http://www.demokrathaber.net/kitap/ragip-zarakoluna-mahsus-mahal-oduluh5930.html (Erişim: 20 Aralık 2015).