Podcast Dosyalarının Almanca Dersinde Dinleme Becerilerini Geliştirmeye Yönelik Kullanımı

Günümüzde Almanca derslerinde dinleme becerilerinin geliştirilememesi ve öğrencilerin ders kitabı odaklı yapay dinleme dosyalarıyla çalışmaya yönelik isteksizliği, korku ve başarısızlığı yabancı dil öğrenmedeki sorulardan önemli bir kısmını oluşturduğundan bu probleme çözüm bulmak amacıyla yapılan çalışmada öğrencilerin teknolojiyi yaygın kullanması ve özellikle de vazgeçilmezleri olan cep telefonu ve bilgisayarların günlük yaşamlarında önemli bir yer oluşturması göz önünde bulundurulmuştur. Teknolojiye yönelik bu ilgi doğrultusunda otantik ve güncel olan podcast dinleme dosyaları derste kullanılmış ve öğrencilere Almancayı orijinal haliyle duyabilecekleri bir ders ortamı sunulmuştur. Dinleme becerilerini geliştirebilmek adına yapılan teknoloji odaklı uygulama dersleri sonucunda öğrencilere anket ile görüşleri sorulmuş ve çıkan sonuçlar değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre ankete katılan öğrencilerin yarısından fazlası dinlemeye yönelik korkularını yenmiş ve %77,8 öğrenci ise podcast dinleme dosyaları ile çalışmayı sevmiştir. 4’te üçten fazla öğrencinin ders dışında da podcast dinleme dosyaları ile çalışmak istemesi yapılan çalışmanın öğrenciler üzerinde olumlu etki yarattığını göstermektedir. Çalışmanın sonucunda sıradan ders kitabı dinlemelerinden sıkılan öğrencilere, öğretmenin güncel ve ilgilerine yönelik podcast dosyaları seçip eğlenceli materyaller hazırlaması önerilmiştir. 
Anahtar Kelimeler:

Podcast, Dinleme, Teknoloji

___

  • Başaran, Süleyman (2010): Effects of Podcasts on Language Beliefs and Self- Efficacy Perceptions of First-Year Turkish Universty Students. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • BVA-Zfa- VI 2 (2004): Gemeinsamer Europäischer Referenzrahmen für Sprachen Kurzinformationen. https://www.uni-hamburg.de sitesinden erişilmiştir.
  • Gülseçen, Sevinç/ Gürsul, Fatih/ Bayraktar, Betül/ Çilengir, Sevgi/ Canım, Sinem (2010): Yeni Nesil Mobil Öğrenme Aracı: Podcast. 12. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri Kitabı İçinde (s. 787- 792), Muğla: Muğla Üniversitesi.
  • Hedge, Tricia (2000): Teaching and Learning in the Language Classroom. Oxford: Oxford University Press.
  • Huneke, Hans- Werner/ Steinig, Wolfgang (2009): Deutsch als Fremdsprache. Eine Einführung. Berlin: Erich Schmidt Verlag.
  • Işık, Ali Hakan/ Özkaraca, Osman/ Güler, İnan (2011): Mobil Öğrenme ve Podcast. 13. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri Kitabı içinde (s. 861- 866), Malatya: İnönü Üniversitesi.
  • Kluckhohn, Kim (2009): Podcasts im Sprachunterricht am Beispiel Deutsch. Berlin und München: Langenscheidt.
  • Krumm, Hans Jürgen/ Fandrych, Christian/ Hufeisen, Britta/ Riemer, Claudia (2010): Deutsch als Fremd- und Zweitsprache Eine internationales Handbuch. Berlin/ New York: De Gruyter Mouton.
  • Solmecke, Gert (1992): Ohne Hören kein Sprechen in Fremdsprache Deutsch. München: Klett Verlag. (s. 4-11).
  • Storch, Günther (1999): Deutsch als Fremdsprache- Eine Didaktik. München: Wilhelm Fink Verlag.
  • Ünal, Dalım Çiğdem (2015): Video- Podcasts zum Deutschlernen: Eine Untersuchung zum didaktischen Potenzial. Moderna sprảk. 2, 104- 121.