Türkiye’de muz yetiştiriciliği, sorunları ve çözüm önerileri

Türkiye’de muz üretimi yoğun olarak Akdeniz Bölgesinde mikroklima özelliği gösteren bazı lokasyonlarda yapılmaktadır. Bu alanlar, başta Anamur olmak üzere Gazipaşa, Alanya, Bozyazı’dır. Ayrıca Antalya merkez, Mersin merkez, Mersin-Erdemli gibi yerlerde de sınırlı da olsa da örtüaltında üretim yapılmaktadır. Son yıllarda bu üretim alanlarında açıkta yetiştiricilikten örtüaltı yetiştiriciliğe geçiş yapılmış ve birim alandan elde edilen üretim miktarı ve kalite artışlar kaydedilmiştir. .Bütün bu olumlu gelişmeler yanında, yetiştiricilik sorunlar da artarak devam etmektedir. Bu sorunların başında, gübreleme, sulama, sera teknolojisi, çeşit seçimi ve derim sonrası uygulamalarını sıralayabiliriz.. Bu derlemede Türkiye’de muz yetiştiriciliğinin sorunları ortaya konularak bu sorunlara çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır.

Banana cultivation, problems and solution suggestions in Turkey

Banana cultivation in Turkey is mainly cultivated at limited areas of The Mediterranean region in Türkiye. These areas are the first Anamur, Gazipaşa, Bozyazı Antalya centre, Mersin centre and Mersin-Erdemli. At these banana growing areas, from open cultivation to greenhouse cultivation has been shifted and so yield and fruit quality have increased. However, cultivation problems are increasing with together this increase. These problems are fertilizing, irrigation, greenhouse construction, variety choosing and postharverst appliciations. In this article, problems of banana cultivation was investigated in Turkey and solution suggestions for these problems were developed.

___

  • Anonim, 2005. FAO Internet Webpages. http//www.fao.org.
  • Gübbük, H., 1990. Cam Serada Yetiştirilen Cavendish ve Basrai Muz Klonlarının Beslenmesi, Muhafazası ve Olgunlaştırılması Üzerinde Araştırmalar. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. 1990. Adana.
  • Gübbük, H., Pekmezci, M., Erkan, M., 2003. Meristem Kültürü ile Çoğaltılan Değişik Muz Klonlarının Açıkta ve Örtü Altında Yetiştirme Olanakları Üzerinde Araştırma, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2003-2, İzmir.
  • Kozak, B., 2003. Muz Yetiştiriciliği. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yayınları, 466 s. Ankara.
  • Lahav, E., Turner, D.W., 1983. Fertilising for High Yield Banana, IPI Bulletin 7, 62 p.
  • Mendilcioğlu, K., Karaçalı, İ., 1980. Muz. Yardımcı Ders Kitabı, E.Ü.Z.F. Yayınları, İzmir No 377, 74 s.
  • Paydaş, S., Gübbük, H., 1991. Muz Yapraklarında Optimum Makro ve Mikro Besin Maddesi Düzeyleri ile Bunların Noksanlığında Doğabilecek Simptomlar. Derim. 8 (3):138-143, 1991. Antalya.
  • Robinson, J.C., 1996. Bananas and Plantains. 230 s. South Africa.
  • Çevik,B., Kaşka,N., Tekinel,O., Dinç,U., Paydaş, S., 1984. Sera Koşullarında Değişik Toprak Örtü Materyali İle Yetiştirilen Muzlarda Damla ve Çanak Sulama Yöntemlerinin Bitkilerin Büyüme ve Kalitesine Etkileri. Doğa Bilim Dergisi, D2,8,3:265-275.
  • Çevik, B., Kaşka, N., Kırda, C., Tekinel, O., Pekmezci, M., Yaylalı, N., Paydaş, S., 1985.Alanya Bölgesi Muzlarında Değişik Sulama Yöntemlerinin Su Tüketimi,Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Doğa Bilim Dergisi, D2,9,2:167-176.