Polen sayımlarının değerlendirilmesi için Basic dilinde bir program

Bitkilerin çiçeklerinin anterlerinde bulunan polen miktarının sayısal olarak belirlenmesi sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bu amaçla mikroskop altında polenlerin sayımı yapılmakta ve geliştirilen yöntemle yapılan hesaplamalar sonucunda bir çiçekte veya anterde bulunan polen sayısı belirlenmektedir. Hesaplama işlemi oldukça uzun bir süreci gerektirdiğinden dolayı bilgisayar ortamında değerlendirmeyi yapmak önemli düzeyde zaman kazandırmaktadır. Geliştirilen ve Basic programlama dilinde yazılan bu program ile polen sayımı çalışmalarında daha önceden geliştirilmiş olan polen sayımı yönteminin hesaplama işlemi daha kullanılabilir hale getirilmiştir.

A program on Basic to evaluation of pollen count

Determination of pollen amount of flower anther is commonly used method. In this aim the amount of pollen determination number in flower or anther is counted under microscope. Because calculation of pollen amount needs long time using of computer significantly save time. In this reason, new computer program by Basic is developed to make more usefull former pollen counting method.
Keywords:

, pollen, programming,

___

  • Eti, S., 1990. Çiçek Tozu Miktarını Belirlemede Kullanılan Pratik Bir Yöntem. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(4):49-58.
  • Keleş, D., 1998. Sakız Enginar (Cynara scolymus) Çeşidinde Döllenme Biyolojisi ve Kendileme Yoluyla Tohum Elde Edilmesi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış). Adana.
  • Keleş, D., Korkmaz, A., Eti, S., 2002. Kayısı {Prunus armeniaca L.) ve Yenidünya {Eriobotrya japonica Lindl.) Çiçeklerinde Üretilen Polen Miktarının Ağırlık Olarak Saptanması.Alatarım. l(2):30-34.
  • Korkmaz, A., 2003. Çukurova Bölgesinde Bal Arılarının (Apis mellifera L.) Arıotu (Phacelia tanacetifolia Bentham) ve Yemlik Kolza (Brassica napus L. Metzg.) ile Olan Bazı İlişkilerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı. Doktora Tezi (Basılmamış). Adana.
  • Morse, R. A., Hooper, T., 1985. The Illustrated Encyclopedia of Beekeeping. Blandford Press.Frome, Somerset, England.
  • Yıldız, A., 1995. Bazı Yerli ve Yabancı Kaysı Çeşitlerinde Melezleme Islahı Üzerinde Araştırmalar. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı. Doktora Tezi. Adana.
  • Yıldız, A., Yıldız, A., Doran, İ., Eti, S., Ayanoğlu, H., Aydın, A., Keleş, D., 2000. Precoce de Tyrinthe Kayısı Çeşidinde En Uygun N, P, K Gübre Dozlarının Belirlenmesi ve Bunların Döllenme Biyolojisi Üzerine Etkilen. Proje Sonuç Raporu. Alata Bahçe kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Erdemli/Mersin.
Alatarım-Cover
  • ISSN: 1304-2653
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü