İtravenöz Lipid Emülsiyon Tedavisi

Dolaşımdaki lipofilik toksik maddelerin biyoyararlanım ve toksisitesini azaltmak için lipit emülsiyonlarının intravenöz yolla kullanılması intravenöz lipit emülsiyon (İLE) tedavisi olarak tanımlanmaktadır. Genellikle sistemik toksisitenin tedavisi için tercih edilen bu yöntem, başlangıçta yüksek doz bolus uygulama, ardından sabit hızda infüzyon ile kanın hızla lipemik hale getirilmesini amaçlar. Lipit emülsiyonu; yağ, emülsifier, tonisite değiştirici madde ve sudan oluşur. Yağ olarak monogliseridler, digliseridler, trigliseritler ve bitkisel yağ, soya fasulyesi yağı, pamuk yağı, aspir yağı, mısırözü yağı, hindistan cevizi yağı, susam yağı, yer fıstığı yağı, zeytinyağı, balık yağı kullanılabilirse de en çok tercih edilen soya fasulyesi yağıdır. İLE bileşiminde yaklaşık % 80 su, % 20 soya fasulyesi yağı, % 2 gliserin ve % 1 yumurta sarısı fosfolipidi bulunmaktadır. Bu bileşenlere ilaveten yüzey aktif madde, bakteriostatik, koruyucu madde ve adsorban bulunabilir. PH'sı 8'dir. İntravenöz lipit emülsiyonları, ortalama damla büyüklüğüne göre; makro (damla büyüklüğü 1 μm’den büyük), mini (damla büyüklüğü 1 μm’den küçük) ve mikro (damla büyüklüğü 0.1 μm’den küçük) olmak üzere 3 ana grupta sınıflandırılırlar. Parenteral beslemede kullanılan ve lipofilik ilaç toksikasyonlarının tedavisinde kullanıma uygun lipit emülsiyonları steril mini emülsiyonlardır (1).

___

  • 1. Bahçivan E, Oğuz H. Zehirlenmelerde İntravenöz Lipit Emülsiyonu Tedavisi. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2019; 70-77.
  • 2. Weinberg GL, VadeBoncouer T, Gopal A, Ramaraju GA, Garcia-Amaro MF, Cwik MJ. Pretreatment or Resuscitation with a Lipid Infusion Shifts the Dose-Response to Bupivacaine-induced Asystole in Rats . Anesthesia, 1998; 88(4):1071-1075.
  • 3. Weinberg GL. Lipid Emulsion Infusion Resuscitation for Local Anesthetic and Other Drug Overdose. Anesthesiology, 2012; 117(1): 180-187.
  • 4. Fettiplace MR, Weinberg G. The Mechanisms Underlying Lipid Resuscitation Therapy. Regional Anesthesia and Pain Medicine, 2018; 43(2): 138-149.
  • 5. Allahbadia N. Intralipid Infusion Is the Current Favorite of Gynecologists for Immunotherapy. Journal of Obstetrics and Gynaecology of India, 2015; 65(4): 213–217.