Ali Fuad Başgil İle İlgili Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir Bibliyografya Denemesi

Ali Fuad Başgil kişiliği, fikirleri ve mücadelesiyle günümüze ışık tutan hukukçu, siyasetçi ve bir düşünürdür. Bu makalede, Ali Fuad Başgil ve eserleri üzerine yapılmış çalışmaların bibliyografik bilgileri yer almaktadır. Bibliyografya oluşturulurken, doğrudan Başgil’i konu alan kitaplar, sempozyum bildirileri, makaleler, lisans ve lisansüstü tezler, kitap bölümleri ve ansiklopedik maddeler dâhil edilmiştir. Araştırma kapsamında 249 adet çalışma tespit edilmiştir. Bu çalışmaların 4’ü (%2’si) İngilizce, 245’i (%98’i) Türkçe yayımlanmıştır. 2010 yılından sonra Başgil ile ilgili sempozyumların düzenlenmesi, armağan kitapların hazırlanması ve tez çalışmalarının yapılması düşünürümüze dair çalışmaların bariz bir şekilde artmasını sağlamıştır. Bibliyografik bilgiler, yazar soyadı ve adı esas alınarak alfabetik sıraya göre verilmiştir. Bir yazarın birden fazla çalışması varsa, bunlar yayımlandığı tarih sırasına göre listelenmiştir.

A Bibliography Essay On The Works Done On Ali Fuad Basgil

Ali Fuad Başgil is a jurist, politician and thinker who sheds light on the present day with his personality, ideas and struggle. This article contains bibliographic information about the studies on Ali Fuad Başgil and his works. While creating the bibliography, books, symposium papers, articles, undergraduate and graduate theses, book chapters and encyclopedic articles directly on Başgil were included. Within the scope of the research, 249 studies were identified. 4 (2%) of these studies were published in English and 245 (98%) were published in Turkish. Organizing symposiums about Başgil, preparing gift books, and conducting thesis studies after 2010 significantly increased the number of studies on our thinker. Bibliographic information is given in alphabetical order based on the surname and name of the author. If an author has more than one work, they are listed in order of publication.

___

  • Aşçı, Arif (2000); Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil Bibliyografyası, Kubbealtı Neşriyat, 1. Baskı, İstanbul.
  • Durmuş, İsmail (2002); “Kitâbiyat”, Diyanet İslam Ansiklopedisi, c. 26, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara, s. 83-85.
  • Koç, Mustafa (2005); “Diyanet İlmi Dergi’de Din Bilimleri İle İlgili Yayınlanan Makaleler (1962-2004) Üzerine Bibliyografik Bir Araştırma”, Diyanet İlmi Dergi, c. 41, S. 2, s. 111-144.
  • Şimşek, Selami (2007); “303. Doğum Yıldönümünde Erzurumlu İbrahim Hakkı (1115/1703-1194/1780) Bibliyografyası Üzerine Bir Deneme”, Kutadgubilig Felsefe-Bilim Araştırmaları Dergisi, S. 11, s. 277-301.