AHMET MUHİP DIRANAS’IN ŞİİRLERİNE YANSIYAN DEĞERLER

Şiirler, bireyin iç dünyası ile beraber ait olduğu toplumun sevgi, saygı, ahlak, hoşgörü, barış, vatanseverlik, sabır, sorumluluk gibi eğitim ve kültürel değerlerini de yansıtmaktadır. Bu yüzden şiir metinlerini eğitsel değerler ya da bir başka ifadelendirme ile değer eğitimi açısından ele almak büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada değer kavramları ve bu kavramların bağlamından hareketle değer eğitiminin önemi vurgulanmaya çalışılmış, bu amaçla Ahmet Muhip Dıranas’ın şiirleri eğitsel değerler / değer eğitimi açısından ele alınmış ve bu değerlerin görüntü seviyeleri örneklerle çözümlenmiştir. Bu çalışmayla eğitsel değerlerin / değer eğitiminin şiir ve şiirlerle benimsetilebileceği gerçeği teyit edilmiştir. Dıranas’ın şiirlerinin eğitsel değerler / değer eğitimi açısından ele alındığı bu çalışma, bu açılardan büyük bir önem arz etmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Ahmet Muhip Dıranas, şiir, değer

MERİTS REFLECTED İN AHMET MUHİP DİRANAS' POETRY

Poetry is one of the most important text that reflects the inner world of individuals. This text/ texts have also reflected cultural values such as respect, morality, tolerance, peace, patriotism, patience  the cultural values of the society of individual owned as reflects the inner world of the individual. Therefore, to handle the poetry of text in term of educational values are of great importance. In this study, the concepts and movement this conceptsof from context have tried to emphasize the importance of educational value. For this purpose, Ahmet Muhpoetryp Dıra-nas’s poetry have discussed in terms of educational value and have emphasized the impor-tance of these values. With this study have been stated that the educational value with poetry and poetrys can be adopted. So this study that have handled in terms of educational value Dıranas poetry, it is of great importance in this respect.

___

  • Aktaş, Ş.; Şiir Tahlilleri/Teori ve Uygulama, Akçağ Yayınları, Ankara 2011.
  • Çavdarcı, M.; Türkiye’de Sosyal Değerlerin Aşınması ve Kültür Sömür-geciliği. (Yüksek Lisans Tezi), Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta 2002.
  • Çelik, E.; Ahmet Muhip Dıranas'ın Hayatı, Edebî Kişiliği ve Eserleri, Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, 702, s. 1210-1214, Ankara 2010.
  • Çıkla, S.; Türk Edebiyatında Manzum Poetikalar 1860-1960, Akçağ Yayınları, Ankara 2010.
  • Çinemre, S.; Türk Atasözlerindeki Dinî ve Ahlakî Motiflerin Eğitim-Öğretim Ortamında Kullanılması. Değerler Eğitimi Dergisi, 12/27, s. 99-122. 2014.
  • Çongur, H. R.; Doğumunun 100. Yıl Dönümünde Ahmet Muhip Dıranas. Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, 690, s. 507-523, Adana 2009.
  • Dıranas, A. M.; “Şiirler”. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 1999.
  • Elbir, B. / Bağcı, C.; Değerler Eğitimi Üzerine Yapılmış Lisansüstü Düze-yindeki Çalışmaların Değerlendirilmesi. Turkish Studies - International Periodi-cal For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 8/1, s.1321-1333. 2013.
  • Enginün, İ.; Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı. İstanbul: Dergâh Ya-yınları, İstanbul 2001.
  • Güçlü, M.; Türkiye’de Değerler Eğitimi Konusunda Yapılan Araştırmalar. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi (The Journal of International Social Research), 8/38, s. 1307-9581, 2015.
  • Günay, V. D.; Metin Bilgisi (Hem Metin Çözümleme Hem de Yaratıcı Yazma). (4. Baskı), Papatya Yayıncılık, İstanbul 2013.
  • Güven, A. Z.; Türk Efsanelerinin Değerler Eğitimi Bakımından İncelen-mesi, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (Mustafa Kemal University Journal of Graduate School of Social Sciences), 11/26, s. 225-246, Antakya 2014.
  • Halıcı, F. (1991). Bir Şiirin Hikâyesi: Ahmet Muhip Dıranas. Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, 477, s. 173-179, Ankara 1991
  • Kaplan, M; Edebiyatımızın İçinden; Dergâh Yayınları, İstanbul 1978.