Arı otunda (Phacelia tanacetifolia) vejetatif gelişmenin çiçeklenme özellikleri üzerine etkisi

Arı otunda (Phacelia tanacetifolia) vejetatif gelişmenin çiçeklenme özellikleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışma, 1999 ve 2001 yıllarında Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında yapılmıştır. Çalışmada, vejetatif özellik olarak; ana dal sayısı, yan dal sayısı, çiçek daiı sayısı, bitki boyu ve kuru madde miktarı, çiceklenme özellikleri olarak ise çiçekçik sayısı, çiceklenme başlangıç tarihi ve çiçekli kalma süreleri alınmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara, regresyon ve korelasyon analizi uygulanmış, vejetatif özelliklerin, çiceklenme özellikleri üzerine olan doğrudan ve ikili etkileri bulunmuştur. Analiz sonucunda elde edilen bulgulardan, tüm özelliklerin çiçekçik sayısı üzerinde önemli etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Çiçekçik sayısını en az etkileyen özellik bitki boyu, en fazla etkileyen özellik ise kuru madde miktarı olmuştur. Çiçekli kalma süresi, vejetatif özelliklerden etkilenmesine karşın, bu etki, çiçek sayısı üzerine olan etkiye oranla daha düşük olduğu bulunmuştur. Çiçeklenme başlangıç tarihi vejetatif özelliklerden en az etkilenen çiceklenme özelliği olmuştur.

The effect of vegatatif growth on floral characteristics of Phacelia tanacetifolia

This study was conducted in the research fields of Faculty of Agriculture, Akdeniz University in 1999 and 2001 to determine the effect of vegetative growth on flowering traits of phacelia (Phacelia tanacetifolia). In this study, the main stem number, lateral stem number, flower stem number, plant height and the amount of dry matter were considered as the vegetative characteristics, and number of floret, number of days to flowering and duration of flowering characteristics were considered as the flowering characteristics. Measured data were analyzed using correlation and regression coefficient analyses and direct and indirect effects of vegetative characteristics on flowering characteristics were determined. Results of the analyses indicated that all the characteristics affected the number of floret trait. The number of floret trait was mostly affected with the amount of dry matter while it was the least affected with plant height trait. ît was found that while duration of flowering was affected from vegetative characteristics, this effect was less than its effect on flowering trait. Number of days to flowering trait was the least affected trait among the flowering characteristics.

___

  • Arnold, C. Y. 1959. The determination and significance of the base temperature in a linear heat units system. Amer. Soc. Hort. Sci., 74: 430-445.
  • Bilgen, M. 1999. Arı otunda (Phacelia tanacetifolia) farklı ekim zamanlarının çiçeklenme özellikleri üzerine etkisi. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi, 15-18 Kasım 1999, Adana Cilt III, Çayır-Mera Yembitkileri ve Yemeklik Tane Baklagiller, 312-317.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O. ve Gürbüz, F. 1987. Araştırma ve deneme metodlan. İstatistik metodları II. Ankara Üni. Zir. Fak. Yayınları: 1021, Ders Kitabı: 295.
  • Gooding, E. G. B. 1972. Plant response to tropical conditions. Agric. Meteor., WMO, 310: 71-77.
  • Howes, F. N. 1979. Plants and beekeeping. Faber and Faber, London and Boston, p, 236.
  • Jepson, W. L. 1970. A manual of the flowering plants of California. Univ. of Clifornia Press. Berkeley and Los Angeles.
  • Munz, A. P. 1973. A California flora. Univ. of Clifornia Press. Berkeley and Los Angeles, 316.
  • Ritchie, J. T. and NeSmith, D. S. 1991. Temperature and crop development. (J. Hanks, J. T. Ritchie, editor). Modelling Plant and Soil Systems. Amer. Soci. of Argon. Inc., Madison, USA. p, 5-29.
  • Sağlamtimur, T., Tansı, V. ve Baytekin, H. 1989. Çukurova koşullarında kışlık ara ürün olarak yetiştirilen arıotu (Phacelia californica Cham.)'nda biçim zamanının bitki boyu ve ot verimine etkisi üzerinde bir araştırma. Çukurova Üni. Zir. Fak. Derg., 4: 76-83.
  • Tansı, V., Sağlamtimur, T., Kızılşimşek, M. ve Kumova, U. 1995. Observation on Phacelia tanecetifolia Bentham as a food plant for honey bees in southern Turkey. Congress Apimondia. Lousanne. 15-19 August, 1995.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-2215
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1983
  • Yayıncı: Akdeniz Üniv. Ziraat Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Chloroplast matK gene phylogeny of some imporant species of plants

AYŞE GÜL İNCE, MEHMET KARACA, A. Naci ONUS, MEHMET BİLGEN

Somatic embryogenesis and shoot regeneration from callus cultures of Papaver somniferum L. cv. office-95

Akçam Esin OLUK, Çiçek KAŞKAR

Kocaeli ili koşullarında safran (Crocus sativus L.) yetiştiriciliğinde yetişme yeri ve korm çapı' nın verim ve erkencilik üzerine etkisi

AYSUN ÇAVUŞOĞLU, E. İclal ERKEL

The effect of various nitrogen fertilizers on saffron (Crocus sativus L.) yield

MESUDE ÜNAL, AYSUN ÇAVUŞOĞLU

Assessment of genetic variation in some cotton varieties (Gossypium hirsutum L.) grown in Turkey using microsatellite

Ayla ERKILINÇ, MEHMET KARACA

Korkuteli ve Elmalı' da bulunan bazı doğal meraların vejetasyon durumlarının belirlenmesi

MEHMET BİLGEN, YAŞAR ÖZYİĞİT

Samsun koşullarında geliştirilen bazı tek melez mısır çeşitleri üzerine araştırmalar

Ahmet ÖZ, Halil KAPAR

Arı otunda (Phacelia tanacetifolia) vejetatif gelişmenin çiçeklenme özellikleri üzerine etkisi

MEHMET BİLGEN, YAŞAR ÖZYİĞİT

Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) yapraktan ve topraktan uygulanan farklı bor dozlarının verim ve verim unsurlarına etkisi

Ali GÜLÜMSER, MEHMET SERHAT ODABAŞ, Yeliz ÖZTURAN

Azerbaycan' da elde edilmiş bazı mutant pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşitlerinin Şanlıurfa koşullarında verim ve lif kalite özelliklerinin değerlendirilmesi

Sefer A. MUSTAFA YEV, LALE EFE, FATİH KILLI