YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCININ ANAYASAYA AYKIRILIĞI SORUNU

Temel hak ve özgürlüklerinin nasıl sınırlandırılacağı ve sınırlamanın sınırlarına ilişkin genel sınırlama sebepleri 2709 sa-yılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 13. maddesinde; temel hak ve özgürlüklerin nasıl durdurulacağı ise 15. madde-sinde belirtilmiştir. Anayasamızın 13. maddesinde temel hak ve özgürlüklere ilişkin genel sınırlama sebepleri sayılmıştır. Buna göre temel hak ve özgürlüklerin ancak kanunla sınırlandırılabileceği belirtildikten sonra yapılan sınırlamaların de-mokratik toplum düzeninin gereklerine aykırı olamayacağı ve temel hak ve özgürlüklerin özüne dokunamayacağı ifade edilmiştir. Anayasamızın 23. maddesinde de yerleşme ve seyahat hürriyeti ile özel sınırlama sebepleri düzenleme altına alınmıştır. Seyahat hürriyeti, coronavirüs (COVİD-19) salgını (pandemi) nedeniyle geçici bir süreyle sınırlandırılmıştır.Temel hak ve özgürlükler, Anayasamızda belirtilen sınırlama ve durdurma sebepleri dışında ne sınırlanabilir ne de dur-durulabilir. Yurt dışı çıkış harcı da seyahat hürriyeti ile doğrudan bağlantılıdır. Zira yurt dışına çıkan kişiler için yurt dışı çıkış harcı ile mali yükümlülük getirilir. Bu anlamda temel hak ve hürriyetlerden olan seyahat hürriyeti, Anayasamızda sayılan sınırlama ve durdurma sebepleri dışında başka sebeplerle hem sınırlanmamalı hem de durdurulmamalıdır.

THE PROBLEM OF UNCONSTITUTIONALITY OF THE INTERNATIONAL DEPARTURE FEE

The general reasons relating to the restrictions of fundamental rights and freedoms, the limits of these restrictionsand the procedures thereof are stipulated in the Article 13; the circumstances relating to the suspension of theexercise of fundamental rights and freedoms are stipulated in the Article 15 of the Constitution of the Republic ofTurkey No. 2709. General restriction reasons for fundamental rights and freedoms are laid down in Article 13 ofour Constitution. Accordingly, it is stated that the rights and freedoms may be restricted only by law and that therestrictions cannot be in conflict with the requirements of the democratic order of the society and cannot infringethe essence of the fundamental rights and freedoms. Article 23 of our Constitution sets forth the right of freedom ofresidence and movement (travel) and the special reasons for restrictions thereof. The freedom of movement hasbeen temporarily suspended due to the coronavirus (COVID-19) pandemic. Fundamental rights and freedoms can neither be restricted nor suspended, except for the reasons specified in ourConstitution. The international departure fee is also directly linked to the freedom of movement because a financialobligation is brought through the international departure fee for those who go abroad. In this sense, the freedomof movement, which is one of the fundamental rights and freedoms, should not be restricted or suspended for anyreason other than the restriction and suspension reasons referred in our Constitution.

___

  • Aybay, Rona, Yurt Dışına Çıkma ve Yurda Girme Özgürlüğü, ODTÜ Yayınları, Ankara, 1975.
  • Cumhuriyet Senatosu, Tutanak Dergisi, Dönem 1, C. 10, Toplantı 2, B. 45.
  • Çelik, Binnur, Kamu Alacaklarının Takip ve Tahsil Hukuku, İmaj Yayıncılık, Ankara, 2000.
  • Gönenç, Levent - Ergül, Ozan, Yaşayan Anayasa, 2001 Yılı Anayasa Gelişmeleri, Tür- kiye Barolar Birliği Dergisi, Y. 2001, S. 1.
  • Gören, Zafer, Anayasa Hukuku, Yetkin Hukuk Yayınları, Ankara 2011.
  • Gözler, Kemal, Anayasa Değişikliğinin Temel Hak ve Hürriyetlerin Sınırlandırılması Bakımından Getirdikleri ve Götürdükleri (Anayasanın 13’üncü Maddenin Yeni Şekli Hakkında Bir İnceleme), Türk Anayasa Hukuku Sitesi.
  • Gözler, Kemal, Anayasa Hukukunun Genel Esasları, Ekin Basım Yayın Dağıtım, Bursa, Ekim 2010.
  • İzgi, Ömer - Gören, Zafer, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Yorumu, Madde gerek- çeleri, Anayasa Mahkemesinin Kararları, Bilimsel Görüşler, C: 1, TBMM Basımevi, Ankara 2002.
  • Kaboğlu, İbrahim Ö., Özgürlükler Hukuku: İnsan Haklarının Hukuksal Yapısı, Beşinci Baskı, Alfa Yayınları, İstanbul, 1999.
  • Köybaşı, Serkan, Alan Vergisinin Hukuksal Dayanağı Kalmadı, Güncel Hukuk Dergisi, S. 11, Kasım 2004.
  • Özbudun, Ergun, Türk Anayasa Hukuku, Gözden Geçirilmiş Sekizinci Baskı, Yetkin Yayınları, Ankara, 2005.
  • Öztürk, Kazım, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, C. II, Türkiye İş Bankası Kültür Yayın- ları, Ankara, 1966.
  • Resimli Ansiklopedik Büyük Sözlük İngilizce, Fransızca, Almanca karşılıklar, Te- rimler, Deyimler, Atasözleri, Arkın Kitabevi, C. 3.
  • Sezer, Abdullah, Pasaport Kanunu Madde 22 ve 23: 1982 Anayasası ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’ne Ek IV No.lu Porotokol’e Aykırılık Sorunu, Ankara Üniversite- si Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, S. 57-3.
  • Tanör, Bülent - Yüzbaşıoğlu, Necmi, 1982 Anayasasına Göre Türk Anayasa Hukuku, (Son değişikliklere göre), Beta Yayım Dağıtım, İstanbul, Ekim 2005.
  • Yılmaz, Ejder, Hukuk Sözlüğü, Genişletilmiş 5. Baskı, Yetkin Hukuk Yayınları, Ankara, 1996.
  • http//www.anayasa.gen.tr.
  • http.//www.dergipark.org.tr.
  • http//www.tbbdergisi.barobirlik.org.tr.
  • https://www.wikiwand.com.