Şampiyonalarda Algılanan Hizmet Kalitesi Üzerine Bir Araştırma: Kick Boks Şampiyonası Örneği

Bu çalışmanın amacı, Şırnak’ta düzenlenen Türkiye Büyükler ve Gençler Kick Boks Şampiyonasında algılanan hizmet kalitesinin belirlenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu 89’sı erkek ve 37’si kadın olmak üzere toplam 126 sporcu oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında “Kişisel Bilgi Formu” ve “Spor Organizasyonlarında Algılanan Kalite-İmaj Ölçeği (SOAKİ)” kullanılmıştır. Verilerin analizinde; ölçeğin çarpıklık ve basıklık değerlerinin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Katılımcıların demografik verilerinin dağılımının belirlenmesi için yüzde (%) ve frekans (f) analizleri, iki grubun karşılaştırılması için t-testi ve grupların karşılaştırmaları için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Gruplar arası farkın hangi gruplardan kaynakladığını tespit etmek için ise Tukey post-hoc testi yapılmıştır. Yapılan tüm değerlendirmelerin anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak dikkate alınmıştır. Katılımcıların Algılanan Kalite-İmaj Ölçeği (SOAKİ) alt boyutlarından sırayla “Kamu Hizmeti” (x̄=4,107±1,091), “Kültürel Pazarlama” (x̄=3,992± 1,130), “Pazarlama İletişimi” (x̄=3,722±1,195), “Tüketici Hizmetleri” (x̄=3,559 ± 1,109) aritmetik ortalama ve standart sapmaya sahip oldukları görülmektedir. Milli sporcu değişkenine göre tüketici hizmetleri, pazarlama iletişimi ve kültürel pazarlama alt boyutlarında milli sporcular lehine istatistiksel olarak anlamlı fark çıkmıştır. İlaveten yaş değişkeni ile algılanan kalite-imajında kamu hizmeti ve kültürel pazarlama alt boyutları arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p<0,05). Fakat cinsiyete ve medeni duruma göre algılanan kalite imajı alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Yine kick boks yılı değişkeni ile algılanan kalite-imajı alt boyutları arasında anlamlı farklılık tespit edilememiştir (p>0,05). Sonuç olarak spor organizasyonlarında algılanan kalite-imajının yaş, milli sporcu olma ve eğitim durumu değişkenleri açısından farklılık gösterdiği fakat hizmet kalitesi değerlendirme alt boyutlarının cinsiyet, medeni durum ve kick boks yapma yılına göre önem arz etmediği görülmüştür.

A Study on The Quality of Service Perceived at The Championships: The Case of the Kick Boxing Championship

This study aims to determine the perceived service quality at the Turkish Seniors and Juniors Kick Boxing Championship held in Şırnak. The study group consists of a total of 126 athletes (m: 89; f: 37). “Personal Information Form” and the “Perceived Quality-Image in Sports Organizations Scale (SOAKİ)” were used to collect data. In the analysis of the data, it was determined that the skewness and kurtosis values of the scale showed a normal distribution. Percentage (%) and frequency (f) analyzes were used to determine the distribution of demographic data of the participants, t-test was used to compare the two groups, and one-way analysis of variance (ANOVA) was used to compare the groups. Tukey post-hoc test was used to determine which groups caused the difference between the groups. The significance level of all evaluations was taken into account as p<0.05. The sub-dimensions of Perceived Quality-Image Scale (SOAKİ) including "Public Service" (x̄=4,107±1,091), "Cultural Marketing" (x̄=3,992±1,130), "Marketing Communication" (x̄=3,722±1,195), "Consumer Services” (x̄=3.559 ± 1.109) had the relevant arithmetic means and standard deviations, respectively. According to the national athlete variable, there was a statistically significant difference in favor of national athletes in the sub-dimensions of consumer services, marketing communication, and cultural marketing. In addition, a significant difference was found between the age variable and the perceived quality-image of public service and cultural marketing sub-dimensions (p<0.05). However, there was no statistically significant difference between the sub-dimensions of the perceived quality-image according to gender and marital status. Besides, no significant difference was found between the kickboxing year variable and the perceived quality-image sub-dimensions (p>0.05). As a result, it was observed that the perceived quality-image in sports organizations differs in terms of age, being a national athlete, and educational status, but the service quality evaluation sub-dimensions were not significant in terms of gender, marital status, and kickboxing year.

___

  • Altan, Ş., Atan, M. ve Ediz, A. (2003). Servqual analizi ile toplam hizmet kalitesinin ölçümü ve yüksek eğitimde bir uygulama. 12.Ulusal Kalite Kongresi, Kalite Derneği, 13–15 Ekim. İstanbul, 2.
  • Arlı, M., ve Nazik, M. H. (2001). Bilimsel araştırmaya giriş (4. Baskı). Gazi Kitapevi.
  • Ataman Berk, G., Kartaltepe Behram, N., ve Eşgi, S. (2011). İş amaçlı havayolu pazarında hizmet kalitesinin servqual modeli ile ölçülmesi ve Türk Hava Yolları ‘business class’ yolcuları üzerine bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (26), 73-87.
  • Barsbuğa, Y. (2013). Yerel yönetim birimlerinden belediyelerin sportif hizmet kalitesinin ölçülmesi (Konya Örneği). Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Spor Yöneticiliği Anabilim Dalı, Konya.
  • Baş, M., Çelik, A., ve Solak, N. (2017). Spor işletmelerinde algılanan hizmet kalitesi üzerine bir araştırma. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 2(4), 1-11.
  • Ceyhun, S. (2006). Spor işletmelerinde hizmet kalitesi. Doktora tezi, Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı. Ankara.
  • Çatalca, H. (2003). Sağlık hizmetlerinde toplam kalite yönetimi. İstanbul: Beta yayın.
  • Çetin, A., ve Demir, A. (2021). Rekreasyonel spor tesisleri üyelerinin algılanan hizmet kalitesi düzeylerinin incelenmesi. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 17(33), 425-446. https://dx.doi.org/10.26466/opus.677521
  • Devecioğlu, S., ve Yücel, A. S. (2012). Spor sektörü ve altı sigma yönetim modeli. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 10(1), 17-24. https://dx.doi.org/10.1501/Sporm_0000000216
  • Erdoğan, A. (2016). Algılanan hizmet kalitesi, hizmet değeri ve memnuniyet üzerinde algılanan risk faktörünün etkisi: sağlıklı yaşam ve spor merkezleri üzerine bir uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Ergin, B. M., İmamoğlu, A. F., Tunç, T., Akpınar, S., ve Musa, Ç. O. N. (2011). Üniversite spor merkezlerindeki hizmet kalitesi boyutlarının algı ve önem düzeylerinin incelenmesi. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 2(1), 41-49.
  • Gencer, R. T., Demir, C., ve Aycan, A. (2008). Kayak merkezlerindeki spor turistlerinin hizmet kalitesi algılarını etkileyen değişkenler. Ege Akademik Bakış, 8(2), 437-450.
  • George, D., ve Mallery, M. Spss for windows step by step: a simple guide and reference, 17.0 update (10a ed.) Boston: Pearson, 2010.
  • Güçlü, N. (2013). Yerel yönetimlere ait fitness merkezlerinde algılanan hizmet kalitesi, (Ankara ili örneği). Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.
  • Hemedoğlu, E. (2012). Metro hizmetlerinde hizmet kalitesini ölçme: Algılanan hizmet kalitesi ve beklenen hizmet kalitesi üzerine bir karşılaştırma. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Yönetim Dergisi, 23(72), 25-47.
  • İslamoğlu, İ., Çebi, M., Eliöz, M., Yamak, B., ve İmamoğlu, O. (2019). Özel spor merkezlerindeki hizmet kalite algısı. Journal of International Social Research, 12(65). Doi Number: ttp://dx.doi.org/10.17719/jisr.2019.3520
  • Kim, D., ve Kim, S. (1995). “QUESC: an ınstrument for assessing the service quality of sport centers in Korea. Journal of Sport Management, 9, 208–220.
  • Öztürk, S. A. (2005). Hizmet pazarlaması. 5.Baskı, Bursa: Ekin Kitapevi.
  • Parasuraman, A., Zeıthaml, V. A. ve Berry, L. L., (1985). A conceptual model of service quality and ıts ımplications for future research. The Journal of Marketing, 49 (9), 41-50.
  • Rona, L. A. (2000). Mükemmel müşteri memnuniyeti kavramı. (2.Baskı). İstanbul: Done Danışmanlık.
  • Şahin, R. (2018). Fitness merkezlerinde algılanan hizmet kalitesi, algılanan değer, müşteri memnuniyeti ve davranışsal niyetler arasındaki ilişkiler. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Theodorakis, N., Alexandris, K., Rodriguez, P., ve Sarmento, P.J. (2004). Measuring customer satisfaction in the context of health clubs in Portugal. International Sports Journal, 8(1).
  • Üzüm, H., Yeşildağ, B., Karlı, Ü., Ünlü, H., Parlar, F. M., Çokpartal, C., ve Tekin, N. (2016). Kamu ve özel spor merkezleri müşterilerinin hizmet kalitesi algılarının incelenmesi. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(3), 167-180. DOI: 10.11616/basbed.vi.455308
  • Yerlisu Lapa, T., ve Baştaç, E. (2012). Evaluating the service quality assessment of ındividuals attending fıtness centers in Antalya according to age gender and education. Pamukkale Journal of Sport Sciences, 3(1), 42–52.
  • Yıldız, S. M., ve Tüfekçi, Ö. (2010). Fitness merkezi müşterilerinin hizmet kalitesine yönelik beklenti ve algılarının değerlendirilmesi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(24), 1- 11.
  • Yüzengeç, A. A., ve Özgül, S. A. (2014). Yerel yönetimlerin sunduğu spor hizmetlerinde hizmet kalitesi (gençlik merkezleri ve aile yaşam gençlik merkezleri örneği). Hacettepe Spor Bilimleri Dergisi, 25(2), 79–93.