Ortaöğretim Kademesinde Öğrenim Gören Öğrencilerin Beden Eğitimi ve Spor Dersine Yönelik Tutumlarının İncelenmesi

Bu çalışmanın amacı, ortaöğretim seviyesinde öğrenime devam eden öğrencilerin BES dersiyle alakalı tutumlarının farklı varyanslar açısından incelenmesidir. Araştırmanın örneklem grubu; Adıyaman ili 2021-2022 eğitim öğretim yılında ortaöğretim kademesinde eğitim alan, 182’si kız ve 218’i erkek toplam 400 gönüllü öğrencidir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Güllü ve Güçlü (2009) tarafından geliştirilmiş olan Beden Eğitimi ve Spor Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi ise; SPSS 22.0 programında yapılmıştır. Araştırma verilerin Anlamlılık düzeyi (p) 0,05 olarak alınmış, verilerin istatistik geçerliliği için kabul edilmiş olup normallik dağılımına bakılmıştır. Bu durum doğrultusunda analiz için tek yönlü t-testi, ANOVA testi ve Tukey testi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda BES dersine dair öğrencilerin tutumlarında cinsiyet ile sınıf seviyesi faktörünün etkili olduğu, erkek öğrencilerin ve onuncu sınıftaki öğrencilerin BES dersine dair tutumlarının daha yüksek çıktığı belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca, Spor Lisesinde okuyan, babasının mesleği serbest meslek, annesinin mesleği memur olan öğrencilerin Beden Eğitimi dersine yönelik tutumlarının daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmış, öğrencilerin ve ailelerinin Beden Eğitimi ve Spor Dersinin öğrenciye sağlayacağı, fiziksel, psikolojik, sosyal yararları konusunda bilgilendirici çalışmalar yapılması önerilmiştir.

Investıgatıon of The Attitudes of Secondary Education Students Against Physical Education and Sports Course

The aim of this study is to examine the attitudes of the students who continue their education at the secondary education level about the PES course in terms of different variances. The sample group of the research; In the province of Adıyaman, in the 2021-2022 academic year, there are 400 volunteer students, 182 girls and 218 boys, who receive education at the secondary education level. The Physical Education and Sports Attitude Scale developed by Güllü and Güçlü (2009) was used as a data collection tool in the research. The analysis of the data is; It was made in SPSS 22.0 program. The significance level (p) of the research data was taken as 0.05, it was accepted for the statistical validity of the data, and the normality distribution was examined. In line with this situation, one-way t-test, ANOVA test and Tukey test were used for analysis. As a result of the study, it was determined that the gender and class level factor were effective in the attitudes of the students towards the PPS course, and the attitudes of the male students and the tenth grade students towards the PPS course were higher. In the study, it was also concluded that students who study at Sports High School, whose father is self-employed and whose mother is a civil servant, have higher attitudes towards Physical Education lesson, and it is recommended that students and their families conduct informative studies on the physical, psychological and social benefits that Physical Education and Sports will provide to the student.

___

  • Alparslan, S. (2008). Ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitimi öğretmenlerinin sergilediği öğretim davranışlarına ilişkin algıları ve öğrencilerin bu derse karşı geliştirdikleri tutumları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans tezi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı, Bolu.
  • Arıkan, C. (2022). İşbirliğine dayalı öğretim yönteminin öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersi özyeterlik ve tutum ile demokratik tutumlarına olan etkisinin incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans tezi, Harran Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı, Urfa.
  • Aysu, B. (2007). Okul öncesi öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine karşı tutumlarının incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Ankara.
  • Başer, S.A. (2009). Öğretmen niteliklerinin beden eğitimi dersi alan öğrencilerin bu derse karşı olan tutumlarına etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans tezi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı, Bolu.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak Kılıç, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., ve Demirel, F. (2020). Bilimsel araştırma yöntemleri (28. Baskı). Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Can, S., Arıkan, E., Durukan, E., Göktaş, Z., ve Pepe, K., (2004). Resmi ve özel okullardaki beden öğretmenlerinin liderlik davranışı (yapıyı kurma boyutu) yönünden karşılaştırılması, 10. ICHPER-SD Avrupa Kongresi ve 8. SBD Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, 2004, Kemer-Antalya, Türkiye.
  • Chung, M., ve Philips, D.A. (2004). Attitude toward physical education and leisure-time exercise in high school studensts. Physical Educator, 59(3), 126-139.
  • Çiçek, İ. (2021). Okul öncesi dönem hareket etkinliklerinin öğrenci fiziksel aktivite düzeyine, fiziksel aktivite türüne, ders içeriğine ve ders içi öğretmen davranışına göre incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans tezi, Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı, Mersin.
  • Demirhan, G., ve Altay, F. (2001). Lise Birinci sınıf öğrencilerinin beden eğitimi ve spora ilişkin tutum ölçeği II. Spor Bilimleri Dergisi, 12(2), 9-20.
  • Ekici, S., Bayrakdar, A., ve Hacıcaferoğlu, B. (2011). Lise öğrencilerinin beden eğitimi dersi tutumlarının değerlendirilmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 8(1), 829-839.
  • Eren, A. Geçen, F. ve Çalış, D. (2019). Down sendromlu çocuklarda görsel sanatlar eğitimi üzerine yapılan bir çalışma. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(97), 178-190.
  • Erkuş, A. (1994). Psikolojik terimler sözlüğü. Ankara: Doruk Yayınları.
  • Geçen, F., ve Tomak, A. (2020). Görsel sanatlar uygulamaları ile özel eğitim kapsamında yer alan ortopedik engelli bireylerin eğitsel gelişimleri. Tarih Okulu Dergisi (TOD), 1955-1973.
  • Güçlü, M. (2001). Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Türkiye’de beden eğitimi ve sporun gelişimi. Milli Eğitim Dergisi, 150, 33-38.
  • Güllü, M., Cengiz, Ş. Ş., Öztaşyonar, Y., ve Kaplan, B. (2016). Ortaokul öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutumlarının bazı değişkenlere göre incelenmesi (Şanlıurfa ili örneği). Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 1(2), 49-61.
  • Güllü, M., ve Güçlü, M. (2009). Ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitimi dersine ilişkin tutumlarının incelenmesi. Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 3(2), 138-151.
  • İbrahimli, R. (2019). Ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutum ve fiziksel aktivite düzeylerinin incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Spor Eğitimi Ana Bilim Dalı, İstanbul.
  • Karasar, N. (2018). Bilimsel araştırma yöntemleri: Kavramlar, ilkeler ve teknikler. (32. Baskı). Nobel Yayın Dağıtım
  • Kuru, E. (2000). Beden eğitimi ve sporda program geliştirme. Gazi.
  • MEB. (Milli Eğitim Bakanlığı). (2013). Beden eğitimi ve spor dersi öğretim programı. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı.
  • Mosston, M. ve Asworth, S. (2004). Beden eğitimi öğretimi. (Çev. E. Tüzemen). Bağırgan.
  • Pehlivan, H. (1994). Eğitim bilimleri öğrencilerinin öğrenim gördükleri bölüme yönelik tutumları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10, 43-49.
  • Pratt, H. D., Patel, D. R., ve Greydanus, D. E. (2003). Behavioralaspects of children'ssports. Pediatric Clinics of North America, 50(4), 879-99.
  • Reid, N. (2006). Thoughts on Attitude Measurement. Research in Science and Technological Education, 24, 3-27. Silverman, S., ve Scrabis, K. A. (2004). A review of research on instructionaltheory in physicaleducation 2002-2003. International Journal of Physical Education, 41(1), 4-12.
  • Sivrikaya, A. H. ve Temiz, C. N. (2016). Lise öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumlarının incelenmesi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(2), 1-8.
  • Şam, C. T., Bayram, M. ve Taşdemir, N. (2021). Öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi (Ağrı ili hamur ilçesi örneği). Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 23(4), 1-14.
  • Tamer K. ve Pulur A. (2001) Beden eğitimi ve sporda öğretim yöntemleri. Ada Matbaacılık.
  • Taşdemir, N. (2019). Öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi (Ağrı ili Hamur ilçesi örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans tezi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı, Ağrı.
  • TDK, Türk Dil Kurumu Sözlük, https://sozluk.gov.tr/ (10.11.2022)
  • Trudeau, F., ve Shephard, R. J. (2005). Contribution of school programme stophysical 52 activity level sandattitudes in children andadults. Sports Medicine, 35(2), 89-105.
  • Tunçel, Z. (2006). İşbirlikli öğrenmenin beden eğitimi başarısı, bilişsel süreçler ve sosyal davranışlar üzerindeki etkileri. Yayımlanmamış Doktora tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı, İzmir.
  • Üstüner, M. (2006). Öğretmenlik mesleğine yönelik tutum ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 45, 109-127.
  • Yağcı, İ. (2012). Ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitimi dersine ilişkin tutumlarının incelenmesi (Afyonkarahisar ili örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı, Afyon.
  • Zeng, H. Z., Hipscher, M., ve Leung, R. W. (2011). Attitudes of high school students toward physical education and their sport activity preferences. Journal of Social Sciences, 7(4), 529-537.
  • Zengin S. (2013). Çocuk ve gençlik merkezlerinde hizmet alan 12-18 yaş arası erkek çocukların beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutum düzeyleri ile benlik saygılarının incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans tezi. Sakarya Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı, Sakarya
  • Zengin, M., Hekim, M., ve Hekim, H. (2016). Ortaokul ve lise öğrencilerinin beden eğitimi dersine yönelik tutumlarının cinsiyet ve öğrenim kademesi değişkenine göre incelenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 13(2), 3242-3251.
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Hasan ŞAHAN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Ebeveynlerinin Aile İşlevselliği Ve Evlilik Uyumları

Hanife AYDIN, Mustafa ŞAHİN

Farklı Meslek Gruplarında Yer Alan Bireylerin Fiziksel Aktivite Yapma Durumlarının Yaşam Doyumları ile İlişkisinin İncelenmesi

Orhan GÖK

Sporcularda İmgeleme Yeteneğinin Zihinsel Dayanıklılık ve Sportif Güven Üzerine Etkisi

İlimdar YALÇIN, Cihan AYHAN, Gamze YILDIRIM ARAZ, Alican BAYRAM, Mehmet Cüneyt BİRKÖK

Taekwondo Antrenörlerinin İletişim Becerileri ile Liderlik Yönelimleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Şakir BEZCİ, Melike Nur AKGÜL, Mehmet GÖKTEPE, Habibe GÖLGELEYEN

Akdeniz Diyeti ile Birlikte Uygulanan Aerobik Egzersizin Vücut Kompozisyonu Bedeni Beğenme ve Cinsel Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi

Nehir YALÇINKAYA, Seda YALÇIN, Ezgi SAMAR, Malik BEYLEROĞLU, Alper Cenk GÜRKAN

Lise Öğrencilerinin Rekreatif Faaliyetlere Katılım Motivasyonları ve Engelleri ile Mental İyi Oluşları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

İhsan KUYULU

Orta Mesafe Koşucularında Maksimal Egzersizin Kan Biyokimyasina Etkisi

Ali GÜREŞ

Oryantiring Sporcularının Öz-Saygı ve Karar Verme Stratejilerinin İncelenmesi

Metehan ÇOLAK, Bilal ÇOLAK, Ece Selen TERZİOĞLU

Biathlonda Atış İsabetini Etkileyen Bazı Fizyolojik Faktörlerin İncelenmesi

Sefer KARABAĞ, Serkan HAZAR, Engin GEZER

Şampiyonalarda Algılanan Hizmet Kalitesi Üzerine Bir Araştırma: Kick Boks Şampiyonası Örneği

Hasan OSMANOĞLU