Ortaöğretim Kademesinde Öğrenim Gören Öğrencilerin Beden Eğitimi ve Spor Dersine Yönelik Tutumlarının İncelenmesi

Bu çalışmanın amacı, ortaöğretim seviyesinde öğrenime devam eden öğrencilerin BES dersiyle alakalı tutumlarının farklı varyanslar açısından incelenmesidir. Araştırmanın örneklem grubu; Adıyaman ili 2021-2022 eğitim öğretim yılında ortaöğretim kademesinde eğitim alan, 182’si kız ve 218’i erkek toplam 400 gönüllü öğrencidir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Güllü ve Güçlü (2009) tarafından geliştirilmiş olan Beden Eğitimi ve Spor Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi ise; SPSS 22.0 programında yapılmıştır. Araştırma verilerin Anlamlılık düzeyi (p) 0,05 olarak alınmış, verilerin istatistik geçerliliği için kabul edilmiş olup normallik dağılımına bakılmıştır. Bu durum doğrultusunda analiz için tek yönlü t-testi, ANOVA testi ve Tukey testi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda BES dersine dair öğrencilerin tutumlarında cinsiyet ile sınıf seviyesi faktörünün etkili olduğu, erkek öğrencilerin ve onuncu sınıftaki öğrencilerin BES dersine dair tutumlarının daha yüksek çıktığı belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca, Spor Lisesinde okuyan, babasının mesleği serbest meslek, annesinin mesleği memur olan öğrencilerin Beden Eğitimi dersine yönelik tutumlarının daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmış, öğrencilerin ve ailelerinin Beden Eğitimi ve Spor Dersinin öğrenciye sağlayacağı, fiziksel, psikolojik, sosyal yararları konusunda bilgilendirici çalışmalar yapılması önerilmiştir.

Investıgatıon of The Attitudes of Secondary Education Students Against Physical Education and Sports Course

The aim of this study is to examine the attitudes of the students who continue their education at the secondary education level about the PES course in terms of different variances. The sample group of the research; In the province of Adıyaman, in the 2021-2022 academic year, there are 400 volunteer students, 182 girls and 218 boys, who receive education at the secondary education level. The Physical Education and Sports Attitude Scale developed by Güllü and Güçlü (2009) was used as a data collection tool in the research. The analysis of the data is; It was made in SPSS 22.0 program. The significance level (p) of the research data was taken as 0.05, it was accepted for the statistical validity of the data, and the normality distribution was examined. In line with this situation, one-way t-test, ANOVA test and Tukey test were used for analysis. As a result of the study, it was determined that the gender and class level factor were effective in the attitudes of the students towards the PPS course, and the attitudes of the male students and the tenth grade students towards the PPS course were higher. In the study, it was also concluded that students who study at Sports High School, whose father is self-employed and whose mother is a civil servant, have higher attitudes towards Physical Education lesson, and it is recommended that students and their families conduct informative studies on the physical, psychological and social benefits that Physical Education and Sports will provide to the student.

___

  • Alparslan, S. (2008). Ortaöğretim öğrencilerinin beden eÄŸitimi öğretmenlerinin sergilediÄŸi öğretim davranışlarına iliÅŸkin algıları ve öğrencilerin bu derse karşı geliÅŸtirdikleri tutumları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans tezi. Abant Ä°zzet Baysal Ãœniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Beden EÄŸitimi ÖğretmenliÄŸi Ana Bilim Dalı, Bolu.
  • Arıkan, C. (2022). Ä°ÅŸbirliÄŸine dayalı öğretim yönteminin öğrencilerin beden eÄŸitimi ve spor dersi özyeterlik ve tutum ile demokratik tutumlarına olan etkisinin incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans tezi, Harran Ãœniversitesi, SaÄŸlık Bilimleri Enstitüsü, Beden EÄŸitimi ve Spor Ana Bilim Dalı, Urfa.
  • Aysu, B. (2007). Okul öncesi öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleÄŸine karşı tutumlarının incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans tezi, Ankara Ãœniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Ankara.
  • BaÅŸer, S.A. (2009). Öğretmen niteliklerinin beden eÄŸitimi dersi alan öğrencilerin bu derse karşı olan tutumlarına etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans tezi. Abant Ä°zzet Baysal Ãœniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Beden EÄŸitimi ve Spor ÖğretmenliÄŸi Ana Bilim Dalı, Bolu.
  • Büyüköztürk, Åž., Çakmak Kılıç, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Åž., ve Demirel, F. (2020). Bilimsel araÅŸtırma yöntemleri (28. Baskı). Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Can, S., Arıkan, E., Durukan, E., GöktaÅŸ, Z., ve Pepe, K., (2004). Resmi ve özel okullardaki beden öğretmenlerinin liderlik davranışı (yapıyı kurma boyutu) yönünden karşılaÅŸtırılması, 10. ICHPER-SD Avrupa Kongresi ve 8. SBD Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, 2004, Kemer-Antalya, Türkiye.
  • Chung, M., ve Philips, D.A. (2004). Attitude toward physical education and leisure-time exercise in high school studensts. Physical Educator, 59(3), 126-139.
  • Çiçek, Ä°. (2021). Okul öncesi dönem hareket etkinliklerinin öğrenci fiziksel aktivite düzeyine, fiziksel aktivite türüne, ders içeriÄŸine ve ders içi öğretmen davranışına göre incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans tezi, Mersin Ãœniversitesi SaÄŸlık Bilimleri Enstitüsü, Beden EÄŸitimi ve Spor Ana Bilim Dalı, Mersin.
  • Demirhan, G., ve Altay, F. (2001). Lise Birinci sınıf öğrencilerinin beden eÄŸitimi ve spora iliÅŸkin tutum ölçeÄŸi II. Spor Bilimleri Dergisi, 12(2), 9-20.
  • Ekici, S., Bayrakdar, A., ve HacıcaferoÄŸlu, B. (2011). Lise öğrencilerinin beden eÄŸitimi dersi tutumlarının deÄŸerlendirilmesi. Uluslararası Ä°nsan Bilimleri Dergisi, 8(1), 829-839.
  • Eren, A. Geçen, F. ve Çalış, D. (2019). Down sendromlu çocuklarda görsel sanatlar eÄŸitimi üzerine yapılan bir çalışma. Akademik Sosyal AraÅŸtırmalar Dergisi, 7(97), 178-190.
  • ErkuÅŸ, A. (1994). Psikolojik terimler sözlüğü. Ankara: Doruk Yayınları.
  • Geçen, F., ve Tomak, A. (2020). Görsel sanatlar uygulamaları ile özel eÄŸitim kapsamında yer alan ortopedik engelli bireylerin eÄŸitsel geliÅŸimleri. Tarih Okulu Dergisi (TOD), 1955-1973.
  • Güçlü, M. (2001). Avrupa, Amerika BirleÅŸik Devletleri, Çin ve Türkiye’de beden eÄŸitimi ve sporun geliÅŸimi. Milli EÄŸitim Dergisi, 150, 33-38.
  • Güllü, M., Cengiz, Åž. Åž., ÖztaÅŸyonar, Y., ve Kaplan, B. (2016). Ortaokul öğrencilerin beden eÄŸitimi ve spor dersine iliÅŸkin tutumlarının bazı deÄŸiÅŸkenlere göre incelenmesi (Åžanlıurfa ili örneÄŸi). Gaziantep Ãœniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 1(2), 49-61.
  • Güllü, M., ve Güçlü, M. (2009). Ortaöğretim öğrencilerinin beden eÄŸitimi dersine iliÅŸkin tutumlarının incelenmesi. NiÄŸde Ãœniversitesi Beden EÄŸitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 3(2), 138-151.
  • Ä°brahimli, R. (2019). Ortaokul öğrencilerinin beden eÄŸitimi ve spor dersine iliÅŸkin tutum ve fiziksel aktivite düzeylerinin incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans tezi, Marmara Ãœniversitesi, EÄŸitim Bilimleri Enstitüsü, Spor EÄŸitimi Ana Bilim Dalı, Ä°stanbul.
  • Karasar, N. (2018). Bilimsel araÅŸtırma yöntemleri: Kavramlar, ilkeler ve teknikler. (32. Baskı). Nobel Yayın Dağıtım
  • Kuru, E. (2000). Beden eÄŸitimi ve sporda program geliÅŸtirme. Gazi.
  • MEB. (Milli EÄŸitim Bakanlığı). (2013). Beden eÄŸitimi ve spor dersi öğretim programı. Milli EÄŸitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu BaÅŸkanlığı.
  • Mosston, M. ve Asworth, S. (2004). Beden eÄŸitimi öğretimi. (Çev. E. Tüzemen). Bağırgan.
  • Pehlivan, H. (1994). EÄŸitim bilimleri öğrencilerinin öğrenim gördükleri bölüme yönelik tutumları. Hacettepe Ãœniversitesi EÄŸitim Fakültesi Dergisi, 10, 43-49.
  • Pratt, H. D., Patel, D. R., ve Greydanus, D. E. (2003). Behavioralaspects of children'ssports. Pediatric Clinics of North America, 50(4), 879-99.
  • Reid, N. (2006). Thoughts on Attitude Measurement. Research in Science and Technological Education, 24, 3-27. Silverman, S., ve Scrabis, K. A. (2004). A review of research on instructionaltheory in physicaleducation 2002-2003. International Journal of Physical Education, 41(1), 4-12.
  • Sivrikaya, A. H. ve Temiz, C. N. (2016). Lise öğrencilerinin beden eÄŸitimi ve spor dersine yönelik tutumlarının incelenmesi. KırÅŸehir Ahi Evran Ãœniversitesi SaÄŸlık Bilimleri Dergisi, 2(2), 1-8.
  • Åžam, C. T., Bayram, M. ve TaÅŸdemir, N. (2021). Öğrencilerin beden eÄŸitimi ve spor dersine yönelik tutumlarının çeÅŸitli deÄŸiÅŸkenler açısından incelenmesi (AÄŸrı ili hamur ilçesi örneÄŸi). Atatürk Ãœniversitesi Beden EÄŸitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 23(4), 1-14.
  • Tamer K. ve Pulur A. (2001) Beden eÄŸitimi ve sporda öğretim yöntemleri. Ada Matbaacılık.
  • TaÅŸdemir, N. (2019). Öğrencilerin beden eÄŸitimi ve spor dersine yönelik tutumlarının çeÅŸitli deÄŸiÅŸkenler açısından incelenmesi (AÄŸrı ili Hamur ilçesi örneÄŸi). Yayımlanmamış Yüksek Lisans tezi, AÄŸrı Ä°brahim Çeçen Ãœniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Beden EÄŸitimi ve Spor Ana Bilim Dalı, AÄŸrı.
  • TDK, Türk Dil Kurumu Sözlük, https://sozluk.gov.tr/ (10.11.2022)
  • Trudeau, F., ve Shephard, R. J. (2005). Contribution of school programme stophysical 52 activity level sandattitudes in children andadults. Sports Medicine, 35(2), 89-105.
  • Tunçel, Z. (2006). Ä°ÅŸbirlikli öğrenmenin beden eÄŸitimi baÅŸarısı, biliÅŸsel süreçler ve sosyal davranışlar üzerindeki etkileri. Yayımlanmamış Doktora tezi, Dokuz Eylül Ãœniversitesi, EÄŸitim Bilimleri Enstitüsü, EÄŸitim Bilimleri Ana Bilim Dalı, Ä°zmir.
  • Ãœstüner, M. (2006). Öğretmenlik mesleÄŸine yönelik tutum ölçeÄŸinin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Kuram ve Uygulamada EÄŸitim Yönetimi, 45, 109-127.
  • YaÄŸcı, Ä°. (2012). Ortaöğretim öğrencilerinin beden eÄŸitimi dersine iliÅŸkin tutumlarının incelenmesi (Afyonkarahisar ili örneÄŸi). Yayımlanmamış Yüksek Lisans tezi, Afyon Kocatepe Ãœniversitesi, SaÄŸlık Bilimleri Enstitüsü, Beden EÄŸitimi ve Spor Ana Bilim Dalı, Afyon.
  • Zeng, H. Z., Hipscher, M., ve Leung, R. W. (2011). Attitudes of high school students toward physical education and their sport activity preferences. Journal of Social Sciences, 7(4), 529-537.
  • Zengin S. (2013). Çocuk ve gençlik merkezlerinde hizmet alan 12-18 yaÅŸ arası erkek çocukların beden eÄŸitimi ve spor dersine iliÅŸkin tutum düzeyleri ile benlik saygılarının incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans tezi. Sakarya Ãœniversitesi, EÄŸitim Bilimleri Enstitüsü, Beden EÄŸitimi ve Spor ÖğretmenliÄŸi Anabilim Dalı, Sakarya
  • Zengin, M., Hekim, M., ve Hekim, H. (2016). Ortaokul ve lise öğrencilerinin beden eÄŸitimi dersine yönelik tutumlarının cinsiyet ve öğrenim kademesi deÄŸiÅŸkenine göre incelenmesi. Uluslararası Ä°nsan Bilimleri Dergisi, 13(2), 3242-3251.
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • BaÅŸlangıç: 2018
  • Yayıncı: Hasan ÅžAHAN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yüzme Havuzunu Kullanan Yetişkin Bireylerin Memnuniyet Düzeylerinin Belirlenmesi Ve Yaşam Kalitelerinin İncelenmesi

Kürşat Yusuf AYTAÇ, Ümit YETİŞ, İsmet GÜLBAĞLAR, Elif AYTAÇ, Ramazan GÜLBAĞLAR

Comparison of Speed, Agility and Reactive Agility Performance in Soccer Players

Halit EGESOY

Rekreasyonel Faydanın Açıklanmasında Bilinçli Farkındalığın Rolü

Serkan KURTİPEK, Nuri Berk GÜNGÖR, Tebessüm AYYILDIZ DURHAN

Giyilebilir Teknolojik Spor Ürünlerine Yönelik Tutum Ölçeği (GTSÜYTÖ) Geliştirme Çalışması

Bekir ÇAR, Şakir BEZCİ, Gökhan DOKUZOĞLU, Ahmet KURTOĞLU

Sporcuların Bağlılık Düzeylerinin İncelenmesi: Takım Sporları Üzerine Kesitsel Bir Analiz

Ali Naci ARIKAN, Nihal AKOÄžUZ YAZICI

Okul Takımlarına Katılan ve Katılmayan Ortaokul Öğrencilerinin Dijital Oyun Bağımlılığı ve Akran İlişkilerinin İncelenmesi

Tuncay ÖCAL, Serkan Necati METİN

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Personelinin Duygusal Emek Düzeyleri ve Psikolojik Sermaye Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Serkan Necati METİN, Tuncay ÖCAL

Futbolda Üç Puan Kuralı, Gol Sayısı ve Öngörülebilirlik: Markov-Rejim Değişim Modeli ile Uzun Dönemli Bir Analiz

Hale KULA, Ferit KULA, Zülbiye KAÇAY

Lise Öğrencilerinin Rekreatif Faaliyetlere Katılım Motivasyonları ve Engelleri ile Mental İyi Oluşları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Ä°hsan KUYULU

Oryantiring Sporcularının Öz-Saygı ve Karar Verme Stratejilerinin İncelenmesi

Metehan ÇOLAK, Bilal ÇOLAK, Ece Selen TERZİOĞLU