Prof. Ülker Muncuk Müzesi Arşivinde Bulunan Bozulmaya Uğramış Peştemallerin Korunmasına Yönelik İncelemeler

Gazi Üniversitesi Prof. Ülker Muncuk Müzesi, Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi bünyesinde bulunan, Ankara Etnografya Müzesi Müdürlüğü denetiminde faaliyet gösteren bir üniversite müzesidir. Müze, etnografik koleksiyonu ile ilk üniversite müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Günümüzde müze, başka bir yere taşınma durumundan dolayı aktif olarak faaliyette bulunmamaktadır ve eserlerin büyük bir bölümü müze deposunda saklanmaktadır. Müzede bulunan eserler, genellikle 20.yüzyıla ait olup, Anadolu’nun çeşitli yöreleri gezilerek toplanmış veya hibeler ile koleksiyon zenginleştirilmiştir. Müze koleksiyonu giysiler, takılar, işlemeler, çoraplar, oyalar, dökümanlar ve keseler olmak üzere yedi gruba ayrılmaktadır Günümüze kadar gelebilen tarihi tekstil eserlerinin, gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için konservasyon işlemlerinin doğru ve eserin özelliğine, niteliğine ve bulunduğu duruma uygun olarak yapılması gerekmektedir. Tekstil eserlerinin doğru bir şekilde incelenip koruma işlemlerinin yapılabilmesi için teknik yönden analizinin detaylı ve uygun yöntemlerle yapılmasına dikkat edilmelidir. Eserlerin türüne göre yapılan teknik analiz sonucuna göre bilgi formları oluşturulur ve bu bilgiler eserin künyesini içerir. Nitekim, analiz raporunda verilen yanlış bilgiler, ileriki dönemlerde rapor doğrultusunda esere müdahale edilmek istenildiğinde eserin zarar görmesine veya yok olmasına yol açabilir. Bu nedenle, incelenecek eserler ile ilgili hazırlanan bilgi formlarının eksiksiz ve eserin özelliğine göre hazırlanması gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı, Prof. Ülker Muncuk Müzesi’nde bulunan metal işlemeli, yıpranmış ve bozulmuş durumdaki 2 peştemalin belgelemeye dönük teknik analizinin yapılması ve eserlerin bugünkü durumunun tespit edilmesidir. Teknik analiz sonucunda peştemallerin hammaddesi, dönem özelliği, kullanılan renkleri, ölçüleri, dokuma tekniği,onarım durumu ve günümüzde ki durumu ile ilgili verilere ulaşılması hedeflenmektedir. Belirtilen amaç doğrultusunda tekstil eserlerde görülen bozulmalar üzerinde de durulacaktır.Belgeleme çalışmaları ise teknik analiz sonucu hazırlanan bilgi formları ve fotoğraflar ile yapılacaktır. 

Examinations of The Deteriorated Loinclothes For The Conservational Purpose in The Archives of The Ulker Muncuk Museum

GaziUniversityProf.ÜlkerMuncukMuseumisauniversitymuseumunder thesupervision of Ankara Ethnograpy Museum Directorate, which is located in Gazi University Vocational Education Faculty. The museum is the first university museum with its ethnographic collection. Today, the museum has not been operating actively for the case be moved to another location and most of the works are stored in museum stores. The artifacts in the museum mostly belong to the 20th century and they were collected by visiting various regions of Anatolia or collections enriched with grants. The collection of the museum is divided into seven groups including clothes, jewelery, embroidery, socks,laces, documents and pouch. The history of textile artifact, which survived until today, in order to convey to future generations it is necessary to make correct the conservation processes in accordance with the situation and the characteristic of the artifact.The detailed technical analysis should be made and with suitable methods in order to textile artifacts to be analised and protected properly.According to the results of the technical analysis of the artifacts, information forms are formed and this informations include name bedge of the artifact.In fact, incorrect informations given in the analysis report may lead to damage or disapperance of the artifact, when it is desired to intervene in line with the analysis report in future periods.Therefore, the information forms about the artifacts should be prepared according to feature of the artifact. The aim of this research, metal embroidered, worn and degraded 11 loincloths which are found at Prof. Ülker Muncuk Museum, for documentation, to technical analysis and determine current status of the artifacts. As a result of the technical analysis, it is targeted to reach data about period characteristics, used colurs, measurements, weaving technique, repair status and the current status of the loincloths. It will also focus on deterioration at textile artifacts. The documentation studies will be done photographs and information forms which are prepared as a result of technical analysis.

___

  • Anmaç, E. (1999). Tekstil Ürünleri Konservasyonunun Temel İlkeleri. I.Ulusal Taşınabilir Kültür Varlıkları Konservasyonu ve Restorasyonu Kolokyumu, Ankara Üniversitesi Basımevi.
  • Başbuğ, S. (1964). Türk İşlemeleri. İstanbul: Ceylan Yayınları Matbaası.
  • Karavar, G. (2017). Halı ve Düz Dokumaların Koruma Uygulamalarında Belgelemenin Önemi ve Tasarımcının Rolü, Yedi: Sanat, Tasarım ve Bilim Dergisi, 17, Kış, 103-109.
  • Öztürk, İ. (2007). Koruma Kültürü ve Geleneksel Tekstillerin Korunması-Onarımı. Ankara: Mor Fil Yayınları.