Fotoğraf Resim ve Yeniden Üretim İlişkisi Bağlamında American Gothic

  Camera Obscura, sanatçı tarafından elde edilecek görüntünün daha net bir şekilde yüzey üzerine aktarılma ihtiyacının bir sonucu olarak ressamların hayatına girmiştir. Bu gelişme ile birlikte resim ve fotoğraf arasındaki ilişki tarihsel süreçte hızla artarak ilerlemiştir. Bu ilerlemenin sonucunda fotoğrafın bulunuşuyla birlikte resim sanatında birçok değişiklik meydana gelmiştir. 1839’da başlayan fotoğraf ve resim ilişkisi, sanatsal gelişmeler ve teknolojik yenilikler ekseninde farklı çalışmaların ortaya çıkmasını sağlamıştır. İlk bulunduğu yıllarda sanat alanında kendine yeterince yer bulamayan fotoğraf, daha sonra toplumsal yaşamda olduğu kadar sanatsal alanda da kendini kabul ettirme yollarını aramıştır. İki sanat anlayışı arasındaki etkileşim ressamların eserlerini oluştururken fotoğraftan etkilenmesine, icadından itibaren de fotoğrafın da yeni bir sanat aracı olarak başvuracağı tek kaynak olan resimden ilham almasına neden olmuştur. Fotoğraf ve resim arasındaki ilişki bu uyum ve rekabet ortamı içerinde kendine her zaman bir araştırma konusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda Grant Wood’un American Gothic adlı eseri fotoğraf/resim/yeniden üretim ilişkisi çerçevesinde incelenmesi çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. 

___

  • GÖRGÜLÜ, Eren (2017). İkonik Fotoğrafları Yeniden Üretmek: Sandro Miller’ın Malkovich, Malkovich, Malkovich Portreleri. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, Cilt:7, Sayı:15, 185-197.
  • İnternet https://collections.artsmia.org/art/100557/american-gothic-washington-d-c-gordon-parks [Erişim Tarihi: 08 Aralık 2017] https://collections.artsmia.org/art/100557/american-gothic-washington-d-c-gordon-parks [Erişim Tarihi: 15 Aralık 2017] https://www.1843magazine.com/blog/george-pendle/gordon-parks [Erişim Tarihi: 28 Kasım 2017] http://www.visual-arts-cork.com/paintings-analysis/american-gothic.htm [Erişim Tarihi: 25 Kasım 2017] https://ronfccc.wordpress.com/2012/12/30/favorite-pics-gordon-parks-american-gothic/ [Erişim Tarihi: 22 Kasım 2017]