Müzelerde Uygulanabilecek Müze Eğitim Etkinlikleri

Bu çalışma günümüzde üzerinde önemle durulan müze kavramı, müzecilik ve müze eğitimi ile ilgili konuları içermektedir. Çalışmamızda müze kavramının tanımı, müzeciliğin gelişimi, dünyada ve ülkemizde müze eğitiminin gelişimsel süreci incelenmekte ve asıl üzerinde durulması gereken önemli bir konu olan müze eğitiminde uygulanabilecek çeşitli etkinliklerden örnekler verilmektedir. Türkiye'de müzecilik yaklaşık yüz elli yıllık geçmişe sahiptir. Bu süre içinde müzecilikte olumlu gelişmeler yaşanmıştır. Müze kültürünün gelişmesinde, müzelerin eğitim ortamı olarak kullanılmasının önemli bir yeri vardır. Müze eğitimi; müzenin amacını ve niteliklerini, sergileri, sergilenen sanat eserlerini, müze ortamını, müze çevresini, müze ile insanlar arasındaki ilişkiyi ve müzenin disiplinler arası yönlerini ele alırken, müzenin aktif bir öğrenme ve gelişme alanı olarak kullanımını da içermektedir. Eğitim sürecinde müzelerden daha aktif ve verimli bir şekilde yararlanılabilmesi için; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Yerel Yönetimler, Sivil Toplum Örgütleri ve çeşitli kuruluşların işbirliği içinde çalışmaları gerekmektedir

Educational Activities Applicable in Museums

In this study, the concept of the museum, museology and museum education, which are emphasized today, are described; the definition of the museum concept, improvements to museology and the developmental process of museum education, both in Turkey and in the world are surveyed; and examples of the various activities applicable in museums, which is the important subject of focus, are given. Museology in Turkey has a history of approximately a hundred and fifty years. Within this period positive developments have happened in museology. Using museums as a learning environment has taken an important place in the development of museum culture. While museum education deals with the purpose and qualifications of the museum, exhibitions, exhibited art works, the museum environment, the museum area, the relationship between the museum and people, the interdisciplinary aspects of the museum, it involves using the museum as an active learning and development area. In order to more actively and efficiently benefit from museums during the educational process, the Ministry of Culture and Tourism, the General Directorate of Foundations, the Ministry of National Education, Local Administrations, Non-Governmental Organizations and various institutions must work in cooperation

___

  • Atagök, T., Özkasım H., & Akmehmet T. K. (2006). Okul-Müze Günleri Öğretmen Paketi. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Basım-Yayın Merkezi.
  • Bursa Kent Müzesi. (23 Mayıs 2012). Yaşayan Kentin Yaşayan Müzesi, http://www.bursakentmuzesi.com/ egitim-calismalari’ndan erişilmiştir.
  • Demir, C. (2001). Müzelerde Çağdaş Pazarlama. İstanbul: Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı, İstanbul.
  • Demirtaş, K. (2009). Müzelerde Kentsel Kültür Tarihinin Sergilenmesinde Antalya Örneği. Adana: Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.), Adana.
  • Erdoğan, T. (2003). Türkiye’deki Arkeoloji Müzelerinde yapılan Eğitsel Faaliyetler. Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müze Eğitimi Anabilim Dalı, (Yayınlanmamış Tezsiz Yüksek Lisans). Ankara.
  • Erbay, F. (2009). Müze Yönetimini Kurumsallaştırma Çabası (1984-2009). İstanbul: Mimarlık Vakfı Enstitüsü.
  • Greg, H. (2001). “Museums, Means and Ends”. Ethos 9, 31-32.
  • Hooper-Greenhill, E. (1999). Müze ve Galeri Eğitimi. Çev. Meltem Ö. Evren ve Emine G. Kapçı, Yay. Haz. Bekir ONUR, A.Ü. Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları, s.160. Ankara.
  • Karadeniz C. (2009). Dünya Çocuk Müzeleri Bilim, Teknoloji ve Keşif Merkezlerinin İncelenmesi ve Türkiye İçin Bir Çocuk Müzesi Modeli Oluşturulması. (Ankara: Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müze Eğitimi Anabilim Dalı, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.
  • Kuruoğlu, N. (2002). “Müzelerin Eğitim Ortamı Olarak Kullanımı.” Bursa: Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15, 275-285. Bursa.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı. (1984). Ankara: Eski Eserler ve Müzeler İç Hizmetler Yönetmeliği, s.1.
  • Pera Müzesi Eğitim Etkinlikleri. (10 Şubat 2010). http://www.peramuzesi.org.tr/egitim/detay.aspx? SectionID=4zJJ3%2bYsyeGUs7Q7v2XzoQ%3d%3d&ContentID=zNrgkapLx5cc94k9lDUpMg%3d %3d’den erişilmiştir.
  • Pera Müzesi Eğitim Etkinlikleri. (24 Ocak 2010). http://www.peramuzesi.org.tr/egitim/detay.aspx?Section ID=DYN5Y7Ea19FhHb2cI4IrbA%3d%3d&ContentID=%2bZqcB6%2b5YdTPM9YnbLSNsw%3d%3d)
  • Rose, T. H. (1958). Müzeler ve Öğretmen, 7-13. Maarif Basımevi. Ankara.
  • Sezgin, M., & Karaman, A. (2009). Müze Yönetimi ve Pazarlaması. İstanbul: Çizgi Kitapevi.
  • Shabbar, N. (2001 ). “Çocuklar İçin Müze Eğitimi, Kent, Toplum, Müze Deneyimler-Katkılar”. 68-74. İstanbul: Tarih Vakfı.
  • Şahan, M. (2005). Müze ve Eğitim. http://www.tebd.gazi.edu.tr/arsiv/2005_cilt3/sayi_4/487-501.pdf, Erişim Tarihi: 13.01.2012
  • Yücel, E. (1999). Türkiye’de Müzecilik. İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları.