Yanlış Analiz Envanterinin Birinci Sınıf Öğrencilerinin Okuma Performanslarının Değerlendirilmesinde Kullanımı

okuduklarını anlayabilir öğrenciler yetiştirmeye odaklanmaktadır. Bu nedenle okuma ile sorunları olan öğrencilerin tespit ve onların ihtiyaçları doğrultusunda desteklenmesi gerekir. Bu, uygun yöntemleri seçerek öğrencilerin okuma performanslarının sürekli ve sistematik gözlemi ile elde edilebilir. Çalışmanın amacı doğrultusunda, öğrencilerin okuma hataları ve bunların olası nedenleri "Running Records" adlı bir okuma performans değerlendirme aracı kullanılarak nitel araştırma paradigması kapsamında incelenmiş ve tartışılmıştır.

The Use of Running Record in the Evaluation of First Grade Students' Reading Performances

Reading is an important skill used in all areas of an individual's lives. All reading programs focus on educating students who can read fluently and understand what they read. Therefore students who have problems with reading need to be identified and supported in accordance with their needs. This can be achieved with continuous and systematic observation of students reading performances by selecting the appropriate methods. For the purpose of the study, students reading errors and their possible reasons analyzed and discussed by using a reading performance evaluation tool called "Running Records" within qualitative research paradigm.

___

Akyol, H. (2008). Türkçe ilkokuma yazma öğretimi (7.baskı). Ankara:Pegem Akademi.

Akyol, H. (2014). Türkçe öğretim yöntemleri. (7.Baskı). Ankara: Pegem Akademi.

Clay, M. M. (1993). An observation survey of early litearcy achievement. Porstmouth, NH:Heinemann.

Güneş, F. (2014). Türkçe öğretimi: Yaklaşımlar ve modeller. (2.Baskı). Ankara:Pegem Akademi.

Gündüz, O. ve Şimşek, T. (2011). Uygulamalı okuma eğitimi: El kitabı. Ankara:Grafiker Yayınları.

Johnston, P. H. (2000). Running records: A self tutoring guide. NY:Stenhouse Publishers.

Dağ, N.(2010). Okuma güçlüğünün giderilmesinde 3p metodu ile boşluk tamamlama (cloze) tekniğinin kullanımı üzerine bir çalışma. ankara üniversitesi eğitim bilimleri fakültesi. Özel Eğitim Dergisi, 11(1) 63-74

Emmanuelle, D. (1997). The use of running records in assessing first grade remedial reading students. Yüksek Lisans

Tezi (Coldwel College). Karasar, N. (2009). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Ludlow, B.C.(2001). Using running record as a benchmark reading assessment: reliability in assessing reading progress.

Doktora Tezi(Bringham Young University) Sidekli, S.(2010). ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin okuma ve anlama becerilerini geliştirme(eylem araştırması). Doktora

Tezi. (Gazi Üniversitesi) Taberski, S.(2000). On solid ground strategies for teaching reading K-3. Heinmann, Portsmout.

TDK (2005). Türkçe sözlük, 10. basım, Ankara: Türk Dil Kurumu.

Uzunkol, E. (2013). Akıcı okuma sürecinde karşılaşılan sorunlarının tespit ve giderilmesine yönelik bir durum çalışması. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(1), 70-83.

Yangın, S. ve Sidekli, S. (2005). okuma güçlüğü yaşayan öğrencilerin kelime tanıma becerilerinin geliştirilmesine yönelik bir uygulama. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 11, 393- 413.

Yılmaz, M. (2006). ilköğretim 3. sınıf öğrencilerinin sesli okuma hatalarını düzeltmede ve okuduğunu anlama becerilerini geliştirmede tekrarlı okuma yönteminin etkisi. Doktora Tezi (Gazi Üniversitesi)

Yılmaz, M. (2008). Kelime tekrar tekniğinin akıcı okuma becerilerini geliştirmeye etkisi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 6(2), 323-350.