Diş Hekimlerinin Panoramik Radyografi Üzerinde Anatomik Noktaları Değerlendirmedeki Bilgi Düzeylerinin Araştırılması

Amaç: Bu çalışmanın amacı, panoramik radyografide belirlenen anatomik noktaların değerlendirilmesinde diş hekimlerinin bilgi düzeylerinin belirlenmesidir. Materyal ve metod: Kamu, üniversite ve özel polikliniklerde çalışan 77 diş hekimi çalışmamıza dahil edildi. Panoramik radyografideki anatomik noktalara verilen cevaplar “doğru” ve ”yanlış” olarak kaydedildi. Verilerin analizinde SPSS kullanıldı. Gruplar arasındaki olası farklılıkların belirlenmesinde Pearson ki-kare testi kullanıldı. p< 0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların %51,9’ u kadın, %48,1’ ı erkek ve yaş ortalaması 28,8± 4,05 idi. “sigmoid notch” anatomik noktasına “doğru” cevap veren kadınların sayısı ile “doğru” cevap veren erkeklerin sayısı arasında (p= 0,042) ve “zigomatikotemporal sutur” anatomik noktasına “doğru” cevap veren kadınların sayısı ve “doğru” cevap veren erkeklerin sayısı arasında anlamlı bir farklılık vardı (p= 0,026). “stiloid proçes” anatomik noktasına en fazla “yanlış” cevabı veren kurum “özel poliklinik/ klinik” iken, en az “yanlış” cevabı veren kurum “kamu hastanesi” idi ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlıydı (p= 0,015). Sonuç: Radyografik anatomiyi bilmek doğru teşhis ve tedavi planlaması için oldukça önemlidir. Komplike bir yapı üzerinde çalışan diş hekimleri bu anatomiye hakim olmalı, bilgilerini taze tutmalıdır.

___

  • 1. White, S. C., & Pharoah, M. J. (2018). White and Pharoah's Oral Radiology: Principles and Interpretation. Elsevier Health Sciences.
  • 2. ÇİFTÇİ, M. E., AKTAN, A. M., İŞMAN, Ö., Çiğdem, A. K. S. U., & KUNDAKOĞLU, Z. DİŞ HEKİMLERİNİN PANORAMİK RADYOGRAFİDE ANATOMİK LANDMARKLARI DEĞERLENDİRMEDEKİ BİLGİ DÜZEYLERİ. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 25(2).
  • 3. Perschbacher S. Interpretation of panoramic radiographs. Australian dental journal. 2012;57:40-5.
  • 4. Bayrakdar İŞ, Görkem N. Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografide Maksillofasiyal Bölgede Görülen Anatomik Yapıların Bilinilirliğinin Değerlendirilmesi: Bir Radyo-Anatomik Pilot Çalışma. Selcuk Dental Journal. 2020;7(1):39-43.
  • 5. Angelopoulos C. Cone beam tomographic imaging anatomy of the maxillofacial region. Dental clinics of North America. 2008;52(4):731-52.
  • 6. Hellen-Halme K, Nilsson M, Petersson A. Digital radiography in general dental practice: a field study. Dentomaxillofac Rad. 2007;36(5):249-55.
  • 7. İlgüy, D., İlgüy, M., Dölekoğlu, Z. S., Ersan, A. P. N., & Fişekçioğlu, E. Evaluation of radiological anatomy knowledge among dental students Diş hekimliği.
  • 8. McNab S, Monsour P, Madden D, Gannaway D. Knowledge of undergraduate and graduate dentists and dental therapists concerning panoramic radiographs: knowledge of panoramic radiographs. Open J Dent Oral Med. 2015;3(2):46-52.
  • 9. Okkesim A YB, Yılmaz S. Initial Intervention and Radiographic Imaging of Maxillofacial Trauma Patient. Journal of Clinical Sciences. 2017;8(1):1553-62.
  • 10. Grignon B, Duparc F. Anatomical education. Head and neck anatomy. Surg Radiol Anat. 2022;44(4):495-6.
Akdeniz Diş Hekimliği Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2022
  • Yayıncı: Akdeniz Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Er,Cr:YSGG Lazer ile Çürük Temizlemenin Bir Universal Adezivin Dentine Bağlanma Dayanımı Üzerine Etkisi

Yeliz Hayriye YAZICIOĞLU PİRPİR, Nurgül ÇETİN, Çağatay BARUTÇUGİL

İlaca Bağlı Diş Eti Büyümesinin Cerrahi Olmayan Tedavisi: Olgu Sunumu

Zhala VATANKHA SAİN, Kemal ÜSTÜN

Şeffaf Plaklar ve Sabit Apareyler İle Yapılan Ortodontik Tedavilerin Ortodontistler Tarafından Değerlendirilmesi

Esat Doğancan ALOSMAN, Gülnaz MARŞAN

Rezin İçerikli Restoratif Materyallerin Yüzey Pürüzlülüğünün, Su Emilimi ve Suda Çözünürlüklerinin İn Vitro Olarak İncelenmesi

Ahsen MİRDAS, Ayşe DÜNDAR, Çağatay BARUTÇUGİL

Bir Komplike Kuron-Kök Kırığı Olgusunun Cerrahi Ekstrüzyon ve 180˚ Rotasyonla Alveol İçi Transplantasyonu

Ayşe CENGİZ, Özge ÖZDEMİR, Hüseyin KARAYILMAZ

Türkiye’de Yaygın Olarak Tüketilen Bitki Çaylarının Tıp ve Diş Hekimliğinde Uygulama Alanları

Ferhan BALCI TORUN, Rasih FELEK, Hatice HARORLI

Mandibulada Periferal Dev Hücreli Granülom ve Tedavisi: Olgu Sunumu

İpek ÖZGÜ, Büşra ALTUNAY, Gülay ÖZBİLİM, Kemal ÜSTÜN

Farklı Güç Seviyelerindeki Thulium Fiber Lazer Uygulanan Protez Kaide Maddesi ile Yumuşak Astar Materyalinin Bağlantısının Değerlendirilmesi: Pilot Çalışma

Faik TUĞUT, Ayşegül SAYGIN, Oğuzhan YILMAZ

Diş Hekimlerinin Panoramik Radyografi Üzerinde Anatomik Noktaları Değerlendirmedeki Bilgi Düzeylerinin Araştırılması

Zeliha Merve ERTUĞRUL, Rümeysa ŞENDİŞÇİ, Hümeyra TERCANLI ALKIŞ