Çorum ilinde ayçiçeği tarımında makine kullanım projeksiyonu

Bu çalışmanın amacı, Çorum ilindeki ayçiçeği tarımında makine kullanım projeksiyonunu belirlemektir. Çalışmada, Çorum ilinde ayçiçeği üretimindeki kullanılan alet ve makinelerin 10 yıllık üretim ve kullanım miktarları dikkate alınarak 2029 yılına kadar ki projeksiyon katsayıları hesaplanmış ve ilgili makinelere ait değerler Türkiye istatistik verileriyle karşılaştırılmıştır. Ayçiçeği tarımında kullanılan alet ve makinelerin elde edilen projeksiyon katsayısı değerleri 5 farklı grup olarak, toprak işleme alet ve makineleri, ekim- bakım ve gübreleme alet ve makineleri, ilaçlama makineleri, hasat ve diğer tarım makineleri olarak hesaplanmıştır. Ayçiçeği tarımındaki kullanılan alet ve makinelerde en yüksek projeksiyon katsayısı değerleri toprak frezesi ve pnömatik ekim makinesinde sırasıyla %18.20 ve %11.35; en düşük projeksiyon katsayısı ise biçerdöverde %0.25 olarak belirlenmiştir. Çorum ilinde ayçiçeği üretiminde kullanılan makinelerin projeksiyon katsayısı değerlerinin Türkiye için belirlenen değerlere göre özellikle toprak frezesi, pnömatik ekim makinesi ve kimyevi gübre dağıtma makinesinde yüksek değerlerde olduğu bulunmuştur.

___

  • Anonim, 2020a. Ayçiçeği Raporu 2018, www.tmo.gov.tr/ (12.03.2020)
  • Anonim, 2020b. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK). tuik.gov.tr (11.03.2020).
  • Bal, M., 2018. Çorum ilinin ayçiçeği ve çeltik tarımı yapan işletmelerinin mekanizasyon düzeyinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Biyosistem Mühendisliği Anabilim Dalı. s. 96. Tokat.
  • Bal, M., Altuntaş, E., 2018. Çorum İlinin Ayçiçeği Tarımı Yapan İşletmelerinin Mekanizasyon Düzeyinin Belirlenmesi. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, 32 (3): 381-393.
  • Baran, M.F., Gökdoğan, O., Kaya, A.İ., Oğuz. H.İ., 2019. Projection of technology equipment usage in agriculture in Turkey. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(1): 1–9.
  • Baran, M.F., Karaağaç, H.A., 2014. Kırklareli koşullarında ikinci ürün ayçiçeği üretiminde enerji kullanım etkinliğinin belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(2): 117-123.
  • Bayhan, Y., 1993. Çukurova bölgesinde çeltik üretiminde mekanizasyon sorunlarının değerlendirilmesi üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makineleri Anabilim Dalı. Tekirdağ.
  • Çiçek. G., Çelen. İ.H., 2000. Trakya bölgesindeki çeltik işletmelerinin mekanizasyon durumu. Türk-Koop Ekin Dergisi. Sayı: 13, Temmuz-Eylül 2000, Ankara
  • Demir, B., 2013. Mersin ilinin tarımda teknoloji kullanım projeksiyonu. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 24(B). 29-34.
  • Demir. B., Kuş. E., 2016. İç anadolu bölgesinin tarımda teknoloji kullanım projeksiyonu. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi TARGİD Özel Sayı, 89-95.
  • Demir, B., Öztürk, İ., 2013. Konya ilinin toprak işleme alet ve makineleri projeksiyonu. 28. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon Kongresi, 4-6 Eylül 2013, Konya. s. 74-80.
  • Demir, B., 2015. İç Anadolu bölgesinin bitki koruma makineleri projeksiyonu. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 28(B), 27-32.
  • Destici, H., Özarslan, C., 2006. Söke ilçesinde pnömatik ekim makineları talep projeksiyonunun belirlenmesi. Tarımsal Mekanizasyon 23. Ulusal Kongresi, 6-8 Eylül 2006, Çanakkale, s. 91-95,
  • Karaağaç, H.A. Bolat, A., Sağlam, C., Yazgan, E., Çil, A., 2018. Ayçiçeği üretiminin enerji ve ekonomik analizi: Adana ili örneği. Uluslararası Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 1(2), 1-12.
  • Malaslı, M.Z. Çelik, A., Çelik, Ş., 2015. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin toprak işleme alet ve makineleri projeksiyonunun regresyon analizi yöntemiyle belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2(1), 126–132.
  • Sabah, M., 2010. Söke ovasında ikinci ürün yağlık ayçiçeği üretiminde enerji kullanımı. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makineleri Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. Adana.
Akademik Ziraat Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-6403
  • Yayın Aralığı: 2
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı terbiye ve dikim sıklıklarında şeftali üretim sistemlerinin karşılaştırmalı ekonomik verimliliği

Melike ÇETİNBAŞ, Meltem EMRE, Sinan BUTAR

Ordu ili koyunculuk işletmelerinde görülen önemli hastalıkların ve sorunların belirlenmesi

Sezai ALKAN, Zeki TÜRKMEN

Farklı ekim zamanları ve katlama sürelerinin Keşişbaşı (Muscari azureum Fenzl) tohumlarında çimlenme ve farklı yetiştirme ortamlarının soğan gelişimi üzerine etkileri

Özgül YILDIRIM, Bahadır ALTUN

Mentha piperita L. hidrosolünün Echinacea purpurea (L.) Moench’nın çimlenme performansına etkisi

Meryem YEŞİL

Giresun kent merkezi’nde konut fiyatlarına etki eden yapısal ve çevresel etkenlerin belirlenmesi

Pervin YEŞİL, Mesut GÜZEL

Ateş dikeni meyvesinin bazı biyo-teknolojik özelliklerinin belirlenmesi

Esra Nur GÜL, Ebubekir ALTUNTAŞ

Bazı tritikale hat ve F1 melezlerinin sera koşullarında tarımsal özelliklerinin belirlenmesi

Önder ALBAYRAK, Remzi ÖZKAN, Merve BAYHAN, Prof. Dr. Cuma AKINCI

Trakya İlkeren üzüm çeşidinde organik ve inorganik madde uygulamalarının verim ile bazı kalite ve ekofizyolojik özellikler üzerine etkisi

Ebru BALIKÇI, Semih TANGOLAR, Melike ADA

Tarımsal üreticiler ve sanayi işletmecileri tarafından algılanan çevre sorunlarına yönelik alınması gereken önlemler (TR83 bölgesi araştırması)

Hayati GÖNÜLTAŞ, Halil KIZILASLAN

İkinci ürün olarak yetiştirilen silajlık mısır çeşitlerinin sıra üzeri mesafeye tepkilerinin Boğazlıyan şartlarında belirlenmesi

Sancar BULUT