Ordu ili koyunculuk işletmelerinde görülen önemli hastalıkların ve sorunların belirlenmesi

Bu araştırmada, Ordu ilindeki koyunculuk işletmelerinde görülen hastalıkların ve önemli sorunların belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, en az 80 baş sürü büyüklüğüne sahip işletmeler dikkate alınmıştır. İşletmelerin belirlenmesinde rastgele seçim yöntemi kullanılmış ve toplam 86 işletmede yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. İşletme sahiplerinin %30.23’ünün 25-40 yaş, %34.88’inin 41-55 yaş arasında ve 56 yaşından büyük olan işletme sahiplerinin oranının ise %34.88 olduğu saptanmıştır. Yine, işletme sahiplerinin %29.07’sinin herhangi bir sosyal güvencesinin olmadığı ve işletme sahiplerinin önemli bir kısmının (%59.30) ilkokul mezunu olduğu belirlenmiştir. İşletmelerin %19.77’sinde topallık ve %9.30’unda ise uyuz hastalığı görülmüş olup işletmelerin %22.09’unda ilaç ve aşı uygulamalarının işletme sahipleri tarafından yapıldığı belirlenmiştir. Yine, işletmelerin %4.65’inde aşı ve ilaç uygulamaları serbest veteriner hekimler, %10.47’sinde ise kamu tarafından yapılmaktadır. Yetiştiricilerin %18.60’ı en önemli sorun olarak yem fiyatlarının yüksek olmasını ve sadece %1.16’sı en önemli sorun olarak ürün fiyatlarının düşük olmasını belirtmiştir.

Determination of diseases and important problems in sheep enterprises in Ordu province

In this study, the aim was to determine the diseases and important problems in sheep enterprises in Ordu province. For this purpose, enterprises with a minimum size of 80 sheep heads have been taken into consideration. To determine the enterprises, random selection method was used and face to face surveys were conducted in 86 sheep enterprises. It has been determined that 30.23% of the enterprise owners were between the ages of 25-40 and 34.88% were between the ages of 41-55, whereas proportion of the owners over the age of 56 is 34.88%. Moreover, the study revealed that 29.07% of the owners did not have any social insurance and a significant portion (59.30%) of the owners were primary school graduates. In the analyzed enterprises, the ratios of lameness and scabies were found to be 19.77% and 9.30% respectively, and it has been determined that in 22.09% of these enterprises, drug and vaccine applications were carried out by the owners. In addition, in 4.65% of the enterprises, vaccination and drug applications were carried out by free veterinarians whereas in 10.47% of the enterprises, these were applied by the public. During the survey, 18.60% of the enterprise owners stated that most important problem was the high feed prices and only 1.16% of the owners stated low product prices as the most important problem.

___

Akademik Ziraat Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-6403
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kilis keçilerinde somatik hücre sayısı üzerine meme tiplerinin etkisi

Ali KAYGISIZ, İsa YILMAZ

The essential oil yield and compositions of Lemon Verbena (Lippia citriodora Kunth.) cultivated in Ordu ecological conditions

İrem AYRAN, Sadiye Ayşe ÇELİK, Mehmet Muharrem ÖZCAN, Ayşegül KIRLI, Özbay DEDE, Cevahir ÇİÇEK, Yüksel KAN

Farklı fosfor dozlarının kişniş (Coriandrum sativum L.) bitkisinde verim, verim özellikleri ve uçucu yağ oranı üzerine etkileri

Güler KAPLAN, Belgin COŞGE ŞENKAL

Çorum ilinde ayçiçeği tarımında makine kullanım projeksiyonu

Ebubekir ALTUNTAŞ, Murat BAL

Palaz fındık çeşidinde dip sürgünü temizleme sıklığının verim ve kalite üzerine etkisi

Fatma FİGEN, Ümit SERDAR, Burak AKYÜZ

Farklı terbiye ve dikim sıklıklarında şeftali üretim sistemlerinin karşılaştırmalı ekonomik verimliliği

Melike ÇETİNBAŞ, Meltem EMRE, Sinan BUTAR

Tarımsal üreticiler ve sanayi işletmecileri tarafından algılanan çevre sorunlarına yönelik alınması gereken önlemler (TR83 bölgesi araştırması)

Hayati GÖNÜLTAŞ, Halil KIZILASLAN

Ordu ili koyunculuk işletmelerinde görülen önemli hastalıkların ve sorunların belirlenmesi

Sezai ALKAN, Zeki TÜRKMEN

Mavi ladinin (Picea pungens Engelm) aşı ile üretimi üzerine bir araştırma

Damla ALKANOĞLU, Kenan YILDIZ, Güzella YILMAZ

Farklı bakım koşullarında yetiştirilen Çakıldak fındık çeşidinin verim ve meyve özelliklerinin değişimi

Mehmet Fikret BALTA, İzzet YAMAN, Hüseyin KIRKAYA, Orhan KARAKAYA