Terörle Mücadelede Türkiye Cumhuriyeti’nin Suriye Politikası

Terör, ulusal ya da uluslararası boyutta oluşan bir durumdur. Ulusal terörde dış bağlantı söz konusu değildir. Terörün sebepleri, kaynağı ve neticeleri ülke içinde bulunmaktadır. Ulusal terörde amaç, genellikle toplumsal korku oluşturmaktır. Uluslararası terör ise yabancı bir devletin ya da uluslararası bir örgütün politikalarını etkilemek üzere siyasi bir hedefe odaklıdır. Uluslararası terör de genellikle birkaç devletin desteği alınarak birden fazla ülkeye karşı uluslararası sonuç doğuran şiddet eylemleri gerçekleştirmektir. Yakın zamanda meydana gelen Suriye iç savaşında uluslararası terörün izleri görülmektedir. Suriye’de yaşanan iç savaşın doğurduğu en temel sorunlardan biri de bölgede otorite boşluğunun meydana gelmesidir. Bu bağlamda ortaya çıkan otorite boşluğunu IŞİD gibi terör örgütleri bir fırsat olarak görmüş bölgede etkin hale gelerek devlet kurma çabasına girmişlerdir. Coğrafi ve jeostratejik düzlemde bakıldığında Türkiye ve güneyi, İran ve desteklediği gruplar ile Rusya ve çıkarları üzerinde yoğunlaşılmıştır. Bu makalede terör ile başa çıkma yolları ve Suriye kaynaklı Türkiye’yi tehdit eden terör varlığının sonlandırılması için Türkiye’nin dış politikasında yapılması gerekenler, uluslararası terör politikaları bağlamında ele alınmıştır
Anahtar Kelimeler:

Terör, Türkiye, Suriye, Rusya, İran

Counter-Terrorism Policy in the Republic of Turkey in Syria

Terrorism can be national or international. There is no external connection in national terror. The causes, sources and consequences of terrorism are within the country. In national terror, the aim is often to create social fear. International terrorism, on the other hand, is focused on a political goal to influence the policies of a foreign state or an international organization. International terrorism is often carried out with the support of one or several states and acts of violence against one or more countries. One of the main problems of the civil war in Syria is the emergence of an authority vacuum in the region. In this context, the emergence of the authority gap has seen terrorist organizations as an opportunity and the region has become active and even terrorist organizations like ISID have attempted to establish a state. Geo-strategic and geo when viewed in the plane and south of Turkey, Iran and supported by groups focused on Russia and interests. In general terms this article are ways of coping and Turkey's foreign policy priorities with the termination of the existence of a terrorist is a terrorist effort.

___

  • ŞAHİNLER, D., Dünyada ve Türkiye’de Kara Para Sorunu: Karşi Önlemler, Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi, 2006.
  • ŞEN, Y., ‘’Suriye’de Arap Baharı’’, Yasama Dergisi, sy. 23, (2013): 55-79.
  • ÖKTEM, E., Terörizm, İnsancıl Hukuk ve İnsan Hakları, İstanbul: Derin Yayınları, 2007.
  • Terör, Türk Dil Kurumu Elektronik Sözlük, https://sozluk.gov.tr/(10.09.2019). UYAR, T., Terörle