Sovyetler Birliği’nde Kadının Konumuna Genel Bakış

Sovyetler Birliği’nde kadınların konumu tartışmalı konuların başında gelmektedir. Sovyetlerin kapalı bir rejim olmasından dolayı bu konuyu kesin ibareler kullanarak açıklamaktan uzak durmaya ve bilimsel objektifliği göz önünde bulundurarak açıklanmaya çalışılmıştır.  Öncelikle kapitalist blokla ve Çar Rusya ile kıyaslamalar yaparak çıkarsamalar yapılmıştır. Ancak şunu ifade edebiliriz ki 1917 Bolşevik Devrimi ile rejim kadın sorununa ciddi biçimde eğilmeye çalışmıştır. Çarlık Rusya’ya göre bazı gelişmeler olduğu ve kadınların konumunda iyileştirmeler yapıldığı gerçektir. Ancak bu çalışmaların ne kadar yeterli ne kadar yetersiz olduğu tartışmaya açık bir konudur. Taraf olmadan konunun aydınlatılması için elimizdeki belgelerden yola çıkarak mesele aydınlatılmaya çalışıldı. Bu çalışmada Sovyetler Birliği Anayasasından, yabancı kitaplardan, makalelerden, Rus, İngiliz ve Amerikan gazeteleri, haberleri ve bu konuda çalışmalar yapan araştırmacı yazarların çalışmalarına yer verilmiştir.  

USSR’s Overview of the Women

The position of the women in the Union of Soviet Socialist Republics has been among the most controversial subjects. Since it has been a closed regime, the subject has not been examined through the utilization of precise statements instead scientific objectivism has been taken into consideration. Certain assessments based on the Soviet Constitution are made in this study. Initially, inferences based on comparisons between the capitalist block and the Tsarist Russia were accomplished. Then again, it may be claimed that the regime following the Russian Revolution of 1917 severely attempted to tackle the problems of women. Compared with the Tsarist Russia, actually, progress was achieved and certain improvements were reached in the position of women. However, the efficiency of the efforts exerted are still open to dispute. This study contains parts from the Constitution of the Soviet Union, the second-hand foreign books, articles, from Russian, British and American newspapers and studies of the researchers working on this subject.

___

  • HEİTLİNGER, A., Womenand State Socialism, Londra: Brighton Edit, 1979.
  • MAMONOVA, T. Mamonova, Womenand Russia: First Feminist Samizdat, London: Sheba Feminist Publishers, 1980.
  • MARX, K., Das Capital, çev. Alaaddin Bilgin, Ankara: Sol yayınları, 1977.
  • MARX, K., Dr. Kugelmann’a Mektup, çev. Hakkı Gün, Ankara: Nadir Kitap, 1975.
  • ROSENBERG, C., Kadınlar ve Perestroyka, İstanbul: Pencere Yayınları, 1990. SCHOTT, H, Womenand Socialism: Experiences from Eastern Europe, Londra: Slavic Review, 1976.
  • TROÇKİ, L. Women and Familiy, New York: University of Pittsburgh, 1984.