Okul Ortamında İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili Yapılan Lisansüstü Çalışmaların Doküman Analizi ile İncelenmesi

Bu çalışmanın amacı okul ortamında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yapılan lisansüstü çalışmaların doküman analizi ile incelenmesidir. Çalışmanın amacı doğrultusunda 2017-2022 yılları arasında yürütülmüş olan toplam 50 lisansüstü tezi incelenmiştir. Bu amaç kapsamında okul ortamında iş sağlığı ve güvenliğini inceleyen çalışmaların temel özelliklerinin neler olduğu ele alınmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Veri analiz yöntemi olarak nitel veri analiz tekniklerinden olan betimsel analiz tekniğinden yararlanılmıştır. Lisansüstü çalışmaların incelenmesinde; araştırmacılar tarafından ilgili literatürden yararlanılarak geliştirilen “Yayın İnceleme Formu” kullanılmıştır. Yayın inceleme formu; araştırmanın yıllarına, veri türlerine, araştırma desenlerine, örneklem grubuna ve son olarak temalarına göre incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre; okul ortamında iş sağlığı ve güvenliği üzerine yapılan lisansüstü çalışmalar ile ilgili çalışma grubunda yer alan lisansüstü tezlerin tez türüne göre dağılım sonucunda en fazla yüksek lisans türünde yapıldığı, tezlerin daha çok 2022 yılında yayınlandığı ve araştırma türü olarak nicel araştırma yöntemlerinin tercih edildiği görülmektedir. Aynı zamanda tezler araştırma temalarına göre incelendiğinde “personel sayısı ve niteliği” kodu dikkat çekecek düzeydedir.

Examination of Graduate Studies on Occupational Health and Safety in School Environment by Document Analysis

Aim of this study is to examine the graduate studies on occupational health and safety in the school environment by document analysis. In line with purpose of the study, a total of 50 postgraduate theses conducted between 2017-2022 were examined. For this purpose, the main features of studies examining occupational health and safety in the school environment are discussed. The document analysis method, which is one of the qualitative research methods, was used in the study. As a data analysis method, descriptive analysis technique, one of the qualitative data analysis techniques, was used. In the examination of the mentioned postgraduate studies. The "Publication Review Form" developed by the researchers using the relevant literature was used. Publication review form was examined by years of the research, data types, research designs, sample group and finally their themes. Araştırma bulgularına göre; okul ortamında iş sağlığı ve güvenliği üzerine yapılan lisansüstü çalışmalar ile ilgili çalışma grubunda yer alan lisansüstü tezlerin tez türüne göre dağılım sonucunda en fazla yüksek lisans türünde yapıldığı, tezlerin daha çok 2022 yılında yayınlandığı ve araştırma türü olarak nicel araştırma yöntemlerinin tercih edildiği görülmektedir. According to the research findings; As a result of the distribution (by the thesis type) of the postgraduate theses in the study group related to the postgraduate studies on occupational health and safety in the school environment, it is seen that the postgraduate theses were mostly made in the master’s degree (postgraduate) type, the theses were mostly published in 2022 and the quantitative research methods were preferred as the research type. At the same time, when the theses are examined according to the research themes, the "number and quality of personnel" code is at a remarkable level.

___

  • KILIÇ, L., “İş Sağlığı ve Güvenliği Kavramı ve 4857 Sayılı İş Kanunu Madde 77 Kapsamında İşverenin Yükümlülüğü”, Sicil İş Hukuku Dergisi, Yıl 6, 2011, s. 171-221.
  • KILKIŞ, İ., İş Sağlığı ve Güvenliği, 3.baskı, Dora Yayıncılık, Bursa 2018.
  • MERRİAM, S., Nitel araştırma: Desen ve Uygulama İçin Bir Rehber (Çev. S. Turan), Nobel Yayıncılık, Ankara 2013. ÖZDEMİR, E., İş Sağlığı ve Güvenliği Hukuku, Vedat Kitapçılık, İstanbul 2014.
  • ÖZTÜRK, Ö., ‘’İş Sağlığı ve Güvenliğinin Sağlanmasında İşçi Kesiminin Rolü’’, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara 1999.
  • YILMAZ, A., ‘’İş Sağlığı ve Güvenliğinde Kaza Zinciri Teorisinin Önemi ile Açık İşletmelerdeki Tehlikeli Hareket ve Tehlikeli Durumlar’’, Yer Altı Kaynakları Dergisi, 3(3), 2020, s. 27-39.
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Hakan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sovyetlerin Dağılmasında Sonra Kuzey Kafkasya’da (Çeçenistan, İnguşetya, Dağıstan, Abhazya ve Osetya’da) Yaşanan Sorunlar

Tuba ÖZHAZİNEDAR

Turkish-Soviet Russia Relations (1919-1922)

Girayalp KARAKUŞ

İlköğretimde Öğrenim Gören Öğrencilerin Yaşam Becerileri Üzerine Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi

Hilal ÖZKAN, Kadir KARAKUŞ, Didem BİNOL, Arzu KIR, Halil GÜNAY

Covid-19 Pandemi Sürecinde Öğrenci Sağlığı ve Güvenliği: Öğretmen Görüşlerinin İncelenmesi

Mahsum BURUCU, Mehmet SALIK, Feyyaz ÇAKMAKÇI, Caner OTO, Serhat OKAN

İlhanlı Döneminde Tebriz ve Urmiye Çevresinde Doğu Hıristiyanlarının İlim ve Sanat Faaliyetleri

Dilara ALTAŞ

Geleneksel Körüklü Çizme Üretiminin Sorunları ve Sürdürülebilir Çözüm Önerileri

Ahmet ERUN, Ayşegül KOYUNCU OKCA

«Kazakistan'ın Eski ve Modern Kültüründe Kurt ve Köpeğin Rolünün Etnozooarkeolojik Araştırması» adlı temel araştırma projesi

Tattigül KARTAEVA

Anadolu Sahasında Anlatılan Fıkraların Karşılaştırmalı Analizi: Nasreddin Hoca, Bektaşi, Temel Reis Fıkraları ve Siyasi Fıkralar

Recai BAZANCİR

1920-1922-ci İllərdə Azərbaycan SSR-nin Xarici Ölkələrlə İqtisadi Əlaqələrində Konsessiyanın Rolu

Oksana ABBASOVA

İlköğretim Okullarında Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi İle İlgili Yapılan Lisansüstü Çalışmaların Doküman Analizi İle İncelenmesi

Seda YAVUZ BURÇOĞLU, Mehmet BİTİRGİÇ, Remzi NURBİYE, Münir BAL, Ramazan ASLAN