Covid-19 Pandemi Sürecinde Öğrenci Sağlığı ve Güvenliği: Öğretmen Görüşlerinin İncelenmesi

Bu araştırma Covid-19 pandemi sürecinde eğitim kurumlarda çalışan öğretmenlerin öğrenci sağlığı ve güvenliği konusunda görüşlerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma ile ülkemizin eğitim kurumlarındaki eksikliklerin belirlenmesi ve giderilmesi için gerekli önlemlerin alınması beklenmektedir. Araştırmada olgu bilim deseni yöntemi kullanılmıştır. Araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılında Diyarbakır ili Yenişehir ve Kayapınar ilçe sınırları içerisinde yer alan ilköğretim okullarında çalışan öğretmenlerden oluşmaktadır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırmada veriler, yarı yapılandırılmış ve yönlendirici olmayan görüşme tekniği ile ilköğretim okullarında çalışan 20 öğretmenden elde edilmiştir. Veri toplama sürecinin detaylı bir şekilde anlatılmasıyla ve katılımcıların verdiği cevaplardan doğrudan alıntılar verilmek suretiyle geçerlik ve güvenirlik sağlanmaya çalışılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda öğretmenler; öğrenci sağlığı ve güvenliği ile alakalı tüm eğitim paydaşlarına eğitimler verilmesi ve velilerin salgınlar ile alakalı sürekli bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulamışlardır. "Okulun tüm kullanım alanlarını dezenfekte etmek, okul bahçesinde yapılacak toplu törenleri en aza indirmek, koruyucu tedbirlerin alınması" gibi ifadelerin ön plana çıktığı görülmektedir. Aynı zamanda kişisel temizlik gibi önleyici tedbirlerin veli iş birliği ile yürütülmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Student Health and Safety in the Covid-19 Pandemic Process: Examination of Teacher's Opinions

This study aims to determine the views of teachers, working in educational institutions, on student health and safety during the Covid-19 pandemic process. With this study, it is expected that necessary measures should be taken to identify and eliminate deficiencies of the educational institutions of our country. In the study, phenomenological design method was used. The study consists of teachers working in primary schools located within the borders of Yenişehir and Kayapınar districts of Diyarbakır province in the 2021-2022 academic year. In this study, in which the qualitative research method was used, the data were obtained from 20 teachers working in primary schools by the semi-structured and non-directive interview technique. Validity and reliability were tried to be ensure by explaining the data collection process in detail and citing direct quotations from answers given by the participants. As a result of the study, the teachers emphasized that education should be given to all education stakeholders related to student health and safety, and that Parents should be constantly informed about epidemics about epidemics. It is seen that expressions such as "disinfecting all usage areas of the school, minimizing the public (mass) ceremonies to be held in the school garden, and taking protective measures" come to the fore. At the same time, it was emphasized that preventive measures such as personal hygiene should be carried out in cooperation with parents.

___

  • AKÇAY, D. ve YILDIRIMLAR, A., ‘’Çocukların Okul Ortamında Kaza Geçirme ve Güvenlik Önlemlerine Yönelik Ebeveyn Davranışlarının İncelenmesi’’, Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 11(1), 9 13, 2018, s. 48-55.
  • BALCI, A., Sosyal Bilimlerde Araştırma, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Ankara 1995. BÜLBÜL, M., ‘’İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatının Okullar Açısından İncelenmesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatının Okullar Açısından İncelenmesi’’, 8. İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı, İstanbul 2016.
  • BÜYÜKÖZTÜRK, Ş., Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, Pegem Akademi, Ankara 2010.
  • CEYLAN, H., ‘’Analysis Of Occupational Accidents According To The Sectors In Turkey’’, Gazi University Journal of Science, 25(4), 2012, s. 909-918.
  • COUNTED, V., ve dğr., ‘’Hope and Well-Being in Vulnerable Contexts During The COVID-19 Pandemic: Does Religious Coping Matter?’’, The Journal of Positive Psychology, C.17. S.1: 2020, s. 70-81.
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Hakan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Okul Ortamında Değerler Eğitimi ile İlgili Yapılan Lisansüstü Çalışmaların İncelenmesi

Funda ŞENER, Mehmet ACAR, Hüseyin NURBİYE, Osman TEKYILDIZ, Veysel LAÇİN

İlköğretim Okullarında Çalışan Öğretmenlerin Karşılaştıkları İstenmeyen Öğrenci Davranışları ve Kullandıkları Başa Çıkma Yöntemleri ile İlgili Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi

Halim DAĞ, Erol EKİNCİ, Şeyhmus YILDIRIM, Ayhan YUVANÇ, Ercan AKDOĞAN

Sovyetlerin Dağılmasında Sonra Kuzey Kafkasya’da (Çeçenistan, İnguşetya, Dağıstan, Abhazya ve Osetya’da) Yaşanan Sorunlar

Tuba ÖZHAZİNEDAR

Covid-19 Pandemi Sürecinde Öğrenci Sağlığı ve Güvenliği: Öğretmen Görüşlerinin İncelenmesi

Mahsum BURUCU, Mehmet SALIK, Feyyaz ÇAKMAKÇI, Caner OTO, Serhat OKAN

Turkish-Soviet Russia Relations (1919-1922)

Girayalp KARAKUŞ

«Kazakistan'ın Eski ve Modern Kültüründe Kurt ve Köpeğin Rolünün Etnozooarkeolojik Araştırması» adlı temel araştırma projesi

Tattigül KARTAEVA

Muhtar Ahmed Ensari’nin Siyasi Felsefesinin Hindistan’daki Bağımsızlık Hareketlerine Tesirleri

Çiğdem KIRANŞAN

Five Hundred Years' War or The Longest Genocide in Human History

Rukhsara GULİYEVA

798 Numaralı Temettuat Defterine Göre Kırşehir’in Mahalle ve Köylerinin Sosyo-Ekonomik Yapısı

Lütfiye ORUÇ

Anadolu Sahasında Anlatılan Fıkraların Karşılaştırmalı Analizi: Nasreddin Hoca, Bektaşi, Temel Reis Fıkraları ve Siyasi Fıkralar

Recai BAZANCİR