Geleneksel Körüklü Çizme Üretiminin Sorunları ve Sürdürülebilir Çözüm Önerileri

İnsanlık tarihi ve kültürel değerler toplumun ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmiştir. Toplum ve medeniyet yeryüzündeki kültürel varlıklar kadar derin bir tarihe sahip olmuştur. Anadolu’nun önemli ticaret ve geçit yolları üzerinde bulunması, kültürel değerlere ev sahipliği yapması açısından olumlu katkılar sağladığı bilinmektedir. Geleneksel meslekler kültürel yaşam biçimleri ile hayat bulup toplum içerisinde kendine yer edinmiştir. Yaşam biçimleri ile bütüncül bir şekilde var olan geleneksel meslekler günümüzün değişen ve gelişen teknolojisi karşısında varlığını zor şartlar altında sürdürmektedir. Geleneksel meslekler arasında yer alan ve sınırlı sayıda ustanın icra ettiği körüklü çizme üretimi Türk kültür tarihi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Geleneksel olarak üretilen körüklü çizme, toplumun sosyal yapısı ve yaşam biçimi hakkında çeşitli bilgileri bünyesinde barındırmaktadır. Bu çalışmanın gerçekleşmesi için gerekli olan alan araştırmasında hayatta olan on sekiz farklı körüklü çizme ustası ile kaynak kişi görüşmeleri yapılmıştır. Yapılan görüşmeler Ege Bölgesi ile sınırlandırılmış olup farklı atölyelerde gerçekleştirilmiştir. Bu anlamda korunabilir yaklaşım düşüncesi temel alınarak kültürel miras kapsamındaki geleneksel körüklü çizme üretiminin sorunlarına ve sürdürülebilir çözüm önerilerine değinilmiştir.

The Problems for Production of Traditional Accordion Boot and Sustainable Solution Recommendations

Human history and cultural values were formed in line with needs of society. Civilization and society have had a history as deep as cultural assets on the earth. It is known that Anatolia has made positive contributions in that it (Anatolia) was located on important trade and passage routes and it hosted cultural values. Traditional professions came to life with cultural life styles and they carved out a niche for themselves within the society. Traditional professions existing holistically with life styles have been sustaining their existence(s) under difficult conditions against today’s changing and developing technology. Production of accordion boots, which is one of traditional professions and which a limited number of masters have performed, has an important place in terms of Turkish cultural history. Produced traditionally, the accordion boot(s) contains within itself of various knowledge on social structure of society and its life style. In field research needed for this study to carry out, source person interviews were done with the eighteen alive different masters of accordion boots. Interviews done were limited to Aegean Region and carried out in different workshops. In this respect, based on thought of preservable approach, we addressed problems for production of traditional accordion boots within the scope of cultural heritage, and sustainable solution recommendations.

___

  • AHUNBAY, Z., Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon, Yapı Endüstri Merkezi Yayınları, İstanbul 2009.
  • AYDOĞDU ATASOY, Ö., “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasında İcracı Kurum T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının Çalışmaları Üzerine Bir Değerlendirme (2006-2016)”, Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2018.
  • COŞKUN, S. N., Aydın Dericilik Kültürü ve Bölgede Bulunan Körüklü Çizme Ustaları, Sosyal ve Beşerî Bilimlerde Teori ve Araştırmalar II, (Ed. Prof. Dr. Serdar Öztürk), Gece Kitaplığı, C. 1, Ankara 2020.
  • COŞKUN, S. N., “Türk Kültüründe Deri ve Deri Ürünlerinin Bakımı’’, Jass Studies-The Journal of Academic Social Science Studies, S. 71, Elâzığ 2018, s. 277-290.
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Hakan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Cumhuriyet Halk Partisi Müfettişlerinin ve Milletvekillerinin Gezi Raporlarına Göre Konya - Ereğli (1935-1942)

Ayşe AYDIN

Geleneksel Körüklü Çizme Üretiminin Sorunları ve Sürdürülebilir Çözüm Önerileri

Ahmet ERUN, Ayşegül KOYUNCU OKCA

Five Hundred Years' War or The Longest Genocide in Human History

Rukhsara GULİYEVA

Covid-19 Pandemi Sürecinde Öğrenci Sağlığı ve Güvenliği: Öğretmen Görüşlerinin İncelenmesi

Mahsum BURUCU, Mehmet SALIK, Feyyaz ÇAKMAKÇI, Caner OTO, Serhat OKAN

«Kazakistan'ın Eski ve Modern Kültüründe Kurt ve Köpeğin Rolünün Etnozooarkeolojik Araştırması» adlı temel araştırma projesi

Tattigül KARTAEVA

Okul Ortamında Değerler Eğitimi ile İlgili Yapılan Lisansüstü Çalışmaların İncelenmesi

Funda ŞENER, Mehmet ACAR, Hüseyin NURBİYE, Osman TEKYILDIZ, Veysel LAÇİN

İlköğretim Okullarında Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi İle İlgili Yapılan Lisansüstü Çalışmaların Doküman Analizi İle İncelenmesi

Seda YAVUZ BURÇOĞLU, Mehmet BİTİRGİÇ, Remzi NURBİYE, Münir BAL, Ramazan ASLAN

Okul Ortamında İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili Yapılan Lisansüstü Çalışmaların Doküman Analizi ile İncelenmesi

Mehmet Şafi BAZNABAZ, Mehmet AKIN, Yasemin ELGÖRMÜŞ, Şaban ÖZMEN, Mehmet BÖÇKÜN

İlköğretim Kurumlarında Çalışan Yöneticilerinin Örgütsel Stres Düzeylerinin Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi

Mahmut Cemal NURBİYE, Davut GÜMÜŞ, Abdullah SÖKER, Aslı ÇELEBİ, Hakan SALIK

İlköğretimde Öğrenim Gören Öğrencilerin Yaşam Becerileri Üzerine Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi

Hilal ÖZKAN, Kadir KARAKUŞ, Didem BİNOL, Arzu KIR, Halil GÜNAY