Hz. Peygamber'in Aile Hayatında Önemli Bir Kriz Dönemi: Îlâ ve Tahyir Olayları

Hz. Muhammed, İslam’ı tebliğ etmek için gönderilen bir peygamber olmasının yanı sıra aynı zamanda bir beşerdir. Bu nedenle diğer insanlar gibi aile kurmuş, evlenmiş ve aile hayatında bir takım sıkıntılarla karşılaşmıştır. Bu sıkıntılardan bazıları, hanımlarının kıskançlığı nedeniyle ortaya çıkmıştır. İla ve tahyir olayları Peygamber’in aile hayatı ile ilgili olarak yaşadığı önemli kriz dönemlerinden biridir. Onun pak zevceleri kıskançlık nedeniyle bir takım olumsuz durumların yaşanmasına sebebiyet vermiş, Peygamber’in kendisine helal olan bir şeyi yasaklamasına neden olmuşlardır. Ayrıca Peygamber’in eşlerinden birine verdiği ve saklamasını istediği bir sır ifşa edilmiştir. Bunlara ek olarak onun zevceleri Peygamber’den kendileri için daha fazla harcama yapmasını istemişlerdir. Bu olaylar neticesinde Peygamber eşlerinden bir ay ayrı durmaya yemin etmiş ve bu sürenin neticesinde, tahyir ayetinin nazil olmasıyla eşlerini iki seçenek arasında muhayyer bırakmıştır. Onlar ya Allah’ı, Peygamber’in i ve ahireti seçecekler veya dünyayı seçecekler ve Peygamber’den ayrılacaklardır. Bu olaylar ve olaylarla ilgili olarak nazil olan ayetler, hem Peygamber, hem de onun eşleri açısından önemli bir dönüm noktası olmuştur.

A Significant Crisis Period in the Family Life of the Prophet: the Events of Īlāʾ and Takhyīr

In addition to being a prophet sent to preach Islam, Muhammad was also a human being. As a result, he started a family like other people, got married and faced some problems in his family life. Some of these troubles arose because of the jealousy of his wives. The events of Ila and tahyir are one of the important crisis periods that the Prophet experienced regarding his family life. His pure wives caused some negative situations due to jealousy, and they caused the Prophet to forbid something that was halal for himself. Besides, a secret the Prophet gave to one of his wives and wanted her to keep was disclosed. In addition to these, his wives asked the Prophet to spend more for them. As a result of these events, the Prophet swore to stay away from his wives for a month, and as a result of this period, with the revelation of the verse of tahyir, he left his wives to choose between two options. They would either choose Allah, the Prophet and the Hereafter, or they would choose the world and leave the Prophet. These events and the verses that were revealed about them became an important turning point for both the Prophet and his wives.

___

Abdurrahman, Aişe Bintü’ş-Şâtı’. Rasulullah’ın Annesi ve Hanımları. trans. İsmail Kaya. Konya: Uysal Kitabevi, 1994.

Ağırakça, Ahmet. "Gassânîler". Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 13/397-398. Ankara: TDV Yayınları, 1996.

Azimli, Mehmet. Siyeri Farklı Okumak. Ankara: Ankara Okulu Yayınları, 2013.

al-Bukhārī, Muḥammad b. Ismāʿīl. al-Câmiʿu’ṣ-ṣaḥîḥ. 8 Volume, s.n., 1315 H.

Derveze, M. İzzet. Kur’an’a Göre Hz. Muhammed’in Hayatı. 2 Volume. trans. Mehmet Yolcu. İstanbul: Düşün Yayıncılık, 2011.

Derveze, M. İzzet. et-Tefsiru’l-Hadis-Nüzul Sırasına Göre Kur’an Tefsiri. 7 Volume. trans. Şaban Karataş, et al. İstanbul, Ekin Yayınları, 2.Ed., 1998.

Döndüren, Hamdi. "Îlâ". Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 22/61-62. Ankara: TDV Yayınları, 2000.

Gümüş, Sadrettin. "Rasûlullah’ın (s.a.v.) Aile Hayatı ile İlgili Ayetlerin Toplu Değerlendirilmesi". Hz. Peygamber ve Aile Hayatı. 213-245. İstanbul: Ensar Yayınları, 2016.

Ibn Kesîr, Ebu’l-Fidâ İsmail b. Ömer. Hadislerle Kur’an-ı Kerîm Tefsiri. 16 Volume. trans. Bekir Karlığa- Bedrettin Çetiner. İstanbul: Çağrı Yayınları, 1993.

Ibn Māja, Abū ʿAbdallāh Muḥammad . Kitāb al-Sunan. 2 Volume. critical ed. Muḥammad Fuad ʿAbdulbākī. Bayrut, 1975.

Ibn Sa’d, Muḥammad b. Sa’d b. Manī el-Hāshimī el-Basrī. Kitāb at-Ṭabaḳāt al-Kabīr. 11 Volume. critical ed. Dr. ʿAlī Muḥammad ʿUmar. Cairo, 2001.

Işık, Emin. "Ahzâb Sûresi". Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 2/195-196. Ankara: TDV Yayınları, 1989.

Kamacı, Fatımatüz Zehra. Hz. Peygamber’in Günlük Hayatı-II; Hâne-i Saâdet. İstanbul: İnkılab Yayınları, 2.Ed., 2021.

Kazıcı, Ziya. Hz. Muhammed’in Aile Hayatı ve Eşleri. İstanbul: Çamlıca Yayınları, 9.Ed., 2019.

Kur’an Yolu Türkçe Meal ve Tefsir. ed. Hayrettin Karaman et al. 5 Volume. Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2012.

Kurtubî, Ebu Abdullah Muhammed b. Ahmed. el-Câmiu li-Ahkâmi’l-Kur’ân. 20 Volume. trans. M. Beşir Eryarsoy. İstanbul: Buruc Yayınları, 2005.

Kutub, Seyyid. Fîzılâl-il Kur’an- Kur’an’ın Gölgesinde. trans. M.Emin Saraç et al. İstanbul: Hikmet Yayınları, 1979.

al-Māturīdī, Abū Manṣūr Muḥammad b. Muḥammad b. Maḥmūd. Ta’vīlātu’l-Qur’ān. 17 Volume. critical ed. Ahmet Vanlıoğlu et al. Ed. Bekir Topaloğlu. İstanbul: Mizan Yayınları, 2005-2010.

Mevdudî, Ebu’l-A’lâ. Tefhimu’l-Kur’ân. 7 Volume. trans. Muhammed Han Kayani et al. İstanbul: İnsan Yayınları, 1999.

Muslim, Abu ‘l-Ḥusayn b. al-Ḥajjāj. el-Câmiʿu’ṣ-ṣaḥîḥ. 5 Volume. critical ed. Muḥammad Fuad Abdulbākī. Egypt, 1955.

al-Nasāʾī, Abū ʿAbd al-Rahmān Ahmad b. Shuayb. as-Sunan. 8 Volume. Egypt, 1964.

Özel, Ahmet. "Tahyîr". Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 39/425. Ankara: TDV Yayınları, 2010.

Sâbûnî, Muhammed Ali. Safvetü’t-Tefâsir -Tefsirlerin Özü. trans. Sadrettin Gümüş- Nedim Yılmaz. İstanbul: İz Yayıncılık, 2003.

al-Ṭabarī, Abū Jaʿfar Muḥammad b. Jarīr. Cāmi’u’l-Beyān ‘an Te’vīli Âyi’l-Qur’ān. critical ed. Abdullah b. Abdilmuhsin et-Türkî. Kahire: Dâruhicra, 2001.

Topaloğlu, Bekir. "Tahrîm Sûresi". Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 39/442-443. Ankara: TDV Yayınları, 2010.

al-Wāḥidī , Abu ‘l-Ḥasan ʿAlī b. Aḥmad. Asbābu’n-Nuzûli’l-Qur’ān. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l İlmiyye, 1991.

Yazır, Elmalılı Hamdi. Hak Dini Kur’an Dili. 10 Volume. simplifier: İsmail Karaçam et al. İstanbul: Azim Dağıtım, 1992.

Yeniçeri, Celâl. "Hz. Peygamber Ailesinin Gelirleri, Geçimi ve Bıraktığı Miras". Hz. Peygamber ve Aile Hayatı. 347-406. İstanbul: Ensar Yayınları, 2016.