"DİN GÖREVLİLERİNİN HADİS’E YÖNELİK TUTUM VE BİLGİ DÜZEYLERİ: ELAZIĞ ÖRNEĞİ" İsimli Kitabın Tanıtımı

İslam dininin iki önemli kaynağı vardır; Kur’an-ı Kerim ve Sünnet. Bu iki kaynaktan Kur’an âyetlerinin günümüze kadar mütevatir yolla geldiği görüşünde icma vardır ve bu ayetlerin doğruluğu hakkında herhangi bir tartışma gündeme gelmemekle birlikte birtakım müteşabih ayetler hakkında farklı görüşler, yorumlar ortaya konmuştur. Genel çerçevede Sünnet’i oluşturan hadisler hakkında ise öteden beri pek çok tartışma yapılagelmiştir. Bu sözlerin Hz. Peygamber’e aidiyeti noktasında raviler, metinler hadis alimleri tarafından ciddi şekilde tenkide tabi tutulmuş; bu çalışmaların sonucunda hadisler, “sahih, hasen, zayıf ve mevzu (uydurma) hadis” olarak sınıflandırılmıştır. Günümüzde pek çok din görevlisi, hadislerin sıhhat derecesine bakmadan kulaktan duyma edindiği bilgileri hutbede, vaazlarda hadis diye cemaate aktarmaktadır. Bu bağlamda din görevlilerinin hadis hakkındaki bilgi düzeylerinin tespit edilmesi önem arzetmektedir. Söz konusu çalışmamız, bu ihtiyaç üzerine kaleme alınan “Din Görevlilerinin Hadis’e Yönelik Tutum Ve Bilgi Düzeyleri: Elazığ Örneği” isimli çalışmanın tanıtımını amaçlamaktadır.

___

  • Aclȗnȋ. Keşfu’l Hafâ. Beyrut: Dâru’l Kutubi’l-İlmiyye, 1.Baskı., 1997.
  • Ali el-Kârȋ. el-Esrâru’l-Merfȗ’a fi’l Ahbâri’l-Mevdȗ’a (el-Mevdȗ’âtü’l Kübrâ). Beyrut: Mektebetü’l İslâmȋ, 2. Baskı., 1986.
  • Kur’an-ı Kerim Meali. çev. Halil Altuntaş - Muzaffer Şahin. Ankara: TDV Yayınları, 2005.
  • Buhârȋ, Ebu Abdullah Muhammed b. İsmail. Sahȋhu’l Buhârȋ. 8 Cilt. İstanbul: Çağrı Yayınları, 2. Baskı., 1992.
  • Elbânȋ, Muhammed Nâsıruddin el-. Silsiletü’l-Ehâdȋsi’d Daȋfe ve’l-Mevdȗ’a ve Eseruhâ es-Seyyi’ fi’l-Ümme. Riyad: Mektebetü’l Maârif, 1.Baskı., 1992.
  • İbnü’l Cevzi. el-Mevdȗ’ât. Medine, 1. Baskı., 1966.
  • Şevkânȋ, Muhammed b. Ali b. Muhammed. Fevâidü’l Mecmȗ’a fi’l-Ehâdȋsi’l Mevdȗ’a. Kahire: Matbaatü’s-Sünne el-Muhammediyye, 1960.