TÜRKİYE’DE CUMHURİYETİN GETİRDİĞİ DEĞİŞİMLERİN MÜZİKAL ANLATISI: ATEŞ ÜSTÜNDE YÜRÜMEK (1991) FİLMİ ÖRNEĞİ

Sanatta ve sinemada tür kavramı yıllardır bilinen ve tanınan bir olgudur. Kapitalizm ve tecimsel yaklaşımın hakim olduğu Hollywood’un oluşumuyla birlikte, film türleri oluşmuş ve dünyaya yayılmıştır. Türk sinemasında da tarihinden itibaren tür denemeleri yapılmıştır. Bu türlerden biri de müzikal film türüdür. Müzikal film türü her zaman için popülerliğini koruyan ve izleyici bulan, eğlenceli, müzikli, danslı bir tür olarak bilinmektedir. Türk sinema tarihinde “Tiyatrocular Dönemi” olarak geçen ve Muhsin Ertuğrul’un tek adam olduğu dönemde denenen türlerden biri de müzikal film türüdür. Bu çalışmada, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması ve Cumhuriyet’in ilan edilmesiyle başlayan yılların konu edildiği, bir müzikal film olan “Ateş Üstünde Yürümek” filmi nitel araştırma yöntemi kullanılarak incelenecektir. Desen olarak, betimsel veri analizi, veri toplama araçları olarak, alan yazın ve doküman (film) kullanılmıştır. Araştırmada birincil kaynaklar ve bunlardan yola çıkılarak yayınlanan çalışmaların incelemesi ve görsel doküman incelemesi yoluyla filmdeki görsel ve anlamsal verilerin toplanması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen dokümanlara göre tekli durum çalışması yönteminden yararlanılmıştır.

MUSICAL NARRATIVE OF THE CHANGES BROUGHT BY THE REPUBLIC IN TÜRKİYE: THE EXAMPLE OF THE MOVIE WALKING ON FIRE (1991)

The concept of genre in art and cinema has been known and recognized for years. Hollywood, which is dominated by capitalism and commercial approach, film genres have emerged and spread to the world. In Turkish cinema, genre film studies have been made since its history. One of these genres is the musical film genre. The musical film genre has always been known as a fun, musical and dance genre that maintains its popularity and finds an audience. In the history of Turkish cinema, one of the genres tried as the "Period of Theater Players" and when Muhsin Ertuğrul was the only man, is the musical film genre. In this study, the musical film "Walking on Fire," which portrays the years following the victory of the War of Independence and the proclamation of the Republic, will be examined using a qualitative research method. The research design employed descriptive data analysis, utilizing literature and documentary (film) sources for data collection. Visual and semantic data within the film were gathered from primary sources and analyzed alongside existing studies, employing visual document analysis. The research employed the single case study method based on the acquired documents.

___

  • Akçura, G. (1992). Doğumunun yüzüncü yılına armağan: Muhsin Ertuğrul sineması. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Dairesi Başkanlığı Yayınları.
  • Ateş, T. & Soyak, A. (1999). Cumhuriyet dönemi iktisadi yapı ve finans sistemi 1923-46 dönemi, Osmanlı’dan günümüze Türk finans tarihi, Cilt 2, İMKB Yay.
  • Bhandari, P. (2020). What is qualitative research? Methods & examples. 10 Haziran 2023 tarihinde https://www.scribbr.com/methodology/qualitative-research/adresinden edinilmiştir.
  • Dorsay, A. (1985). Sinemayı sanat yapanlar. Varlık Yayınları.
  • Dorsay, A. (2004). Sinemamızda çöküş ve rönesans yılları. Remzi Kitabevi.
  • Erdoğan, İ. Solmaz & Beşevli, P. (2005). Sinema ve müzik. Erk Yayınları.
  • Güray, Ş. (2020). Çok partili hayata geçiş süreci ve Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kısa bir değerlendirmesi, Türk dünyası araştırmaları, 125(247) ,405-420.
  • Kazan, H. Bilimsel araştırma teknikleri. 11 Haziran 2023 tarihinde auzefkitap.istanbul.edu.tr/kitap/kok/bilarstekau202.pdf adresinden tarihinde edinilmiştir.
  • Kongar, E. (2000). 21. yüzyılda Türkiye (26. Basım). Remzi Kitabevi.
  • Mueller, J. (1984). Fred Astaire and the Integrated musical, Cinema Journal, 1(24). s. 1-29
  • Neale, S. (1990). Questions of genre from screen. 31(1). The John Logie Baird Center.
  • Önder, S. & Baydemir, A. (2005). Türk sinemasının gelişimi 81985-1939), Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 6(2) Aralık 2005, 113-135.
  • Özön, N. (1972). Türk sineması tarihi, İstanbul: Artist Yayınları.
  • Pearson, R. (2003). Sinemanın ilk dönemi, dünya sinema tarihi. Kabalcı Yayınevi.
  • Sağkan, A. (2010). Türk sinemasında yapılan müzikal filmlerde, müzikal parçalar ve olay örgüsü arasındaki ilişki [yüksek lisans tezi]. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Schatz, T. (1981). Hollywood Genres: Filmmaking, the Studio System. Philedelphia: Temple University Press.
  • Scognamillo, G. (2001). Türk Sinema Tarihi. Kabalcı Yayınları.
  • Sundance, A brief history of the musical film, 05 Temmuz 2023 tarihinde https://www.sundance.org/blogs/a-brief-history-of-the-movie-musical/ adresinden edinilmiştir.
  • Süllü J.N. (1995). Türk sinemasında tür [doktora tezi]. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Utikad, (2012). Dünden Bugüne Türkiye demiyolu serüveni. 10 Temmuz 2023 tarihinde https://www.utikad.org.tr/Detay/Sektor-Haberleri/10478/dunden-bugune-turkiye- adresinden edinilmiştir.
  • Yılmaz, S. (2020). Sinemada türler: Üç tür değerlendirmesi. 10 Haziran 2023 tarihinde https://www.researchgate.net/publication/349899116_SINEMADA_TURLER_UC_TUR_DEGERLENDIRMESI adresinden edinilmiştir.