Küçük Adam ın Keşfi ve Oluşum Aşamasında Ötekinin Yüzü Orhan Kemal'in Avare Yıllar Romanı

Bu çalışmada, Küçük Adam’ın Romanı dizisinin ikinci romanı olan Orhan Kemal’inAvare Yıllar adlı romanı, ben’in sınırlarını belirleyen niteliğiyle olumlu bir değer olarakgörülen öteki(lik) kavramı bağlamında incelenecektir. Baba Evi romanının devamıniteliğindeki Avare Yıllar romanında öteki, başkişinin varoluşunu anlamlandıran ve onubir amaca karşı yönlendiren yönü ile olumlu bir değer olarak ön plana çıkar. Başkişi avareolarak yaşadığı ve yaşam tasarımını avarelik olarak benimsediği evrende benliğini ontolojikdüzlemde kurmakta başarısız olduğu için sürekli bir boşluk ve varoluşsal anlamda biryokluk içindedir. Ancak, başkişinin/öznenin öteki yüzü olan İzzet Usta ile tanışmasındansonra belli bir amaç kazanmıştır ve varoluşunu anlamlandırmaya çalışmıştır. Bu bağlamdaAvare Yıllar romanının başkişinin, öteki’nin yüzü ile tanışması/karşılaşmasından sonravaroluşsal anlamda benliğini kavradığı görülmektedir. Bu bakımdan romanda ‘KüçükAdam’ın kendini keşfi ve oluşum aşamasında karşılaştığı yeni bir yüz olan İzzetUsta’nın/ötekinin yapıcı, kişilik kurucu özelliği ile bireyin macerasını okuma ve başkişiyeetik değer kazandırma konusunda oynadığı rol üzerinde durulacaktır.

The Discover of The Little Man and The Face of The Other in The Stage of Formation: The Novel Avare Yıllar by Orhan Kemal

In this study, Orhan Kemal’s novel Avare Yıllar , which is the second novel of the Little Man’s Novel series, will be examined in the context of the concept of the ‘other’, which is seen as a positive value with its characteristics defining the limits of the self. In the novel Avare Yıllar , which is a continuation of the novel Baba Evi , the other stands out with its aspect that gives meaning to the existence of the protagonist and steers him toward a purpose. In the universe where the protagonist lives as a wanderer and makes himself move around as a wanderer, he is constantly in an emptiness, existentially absence, because he could not lead the self into an ontological purpose. However, after the acquaintance of Izzet Usta, who is the other face of him, the protagonist has had a certain purpose and tried to give meaning to his existence. In this context, we see that the protagonist of the novel Avare Yıllar grasps the existential sense of self after his meeting/encounter with the face of the other. In this regard, this study will focus on the role of Izzet Usta/the other, a new face that the Little Man encountered in the stage of self-discovery and formation, and it will also dwell on the importance of this role in reading the world adventure of the self and creating ethical value for the other in the novel.

___

  • Aşkaroğlu, Vedi (2017). Toplum ve Birey: Yabancılaşma Üzerine Kuramsal Bir Tartışma . Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, (35): 78-83.
  • Bernasconi, Robert (2011). Levinas Okumaları. (Çev. Zeynep Direk). İstanbul: Pinhan Yayıncılık.
  • Cevizci, Ahmet (2017). Büyük Felsefe Sözlüğü. İstanbul: Say Yayınları.
  • Droit, Rofer-Pol (2013). Emmanuel Levinas Etiğin Kaynağını Öteki İnsanda Bulmuştur . 20. Yüzyıla Yöne Veren 20 Büyük Filozof içinde (s. 209-218). İstanbul: Say Yayınları.
  • Eliuz, Ülkü (2009). Orhan Kemal ve Romancılığı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  • Girard, Rene (2007). Romantik Yalan Romansal Hakikat / Edebi Anlatıda Ben ve Öteki. (Çev. Arzu Etensel İldem). İstanbul: Metis Yayınları.
  • Jung, C. G. (1997). Bilinç ve Bilinçaltının İşlevi. (Çev. Engil Büyükinal). İstanbul: Say Yayınları.
  • Kemal, Orhan (2007). Avare Yıllar (Küçük Adamın Romanı 2). İstanbul: Epsilon Yayıncılık.
  • Korkmaz, Ramazan (2014). Aytmatov Anlatılarında Ötekileşme Sorunu ve Dönüş İzlekleri. Ankara: Grafiker Yayınları.
  • Kuçuradi, İonna (1999). Etik. Ankara: Türkiye Felsefe Kurumu.
  • Levinas, Emmanuel (2007). Totality and Infinity (An Essay On Exteriority). (Trans. Alphonso Lingis). Pittsburgh, Pennsylvania: Duquesne University Press.
  • Stevick, Philip (2010). Roman Teorisi. (Çev. Sevim Kantarcıoğlu). Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Türkçe Sözlük (2005). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.