EBEVEYNLERİN ÖZEL KREŞ VE ANAOKULU TERCİHİNE YÖNELİK TUTUMLARININ KONJOİNT ANALİZİ İLE İNCELENMESİ

Türkiye’de son yıllarda kadınların işgücüne yüksek oranda katılımı ve çalışan kadın sayısının artmasıyla birlikte; okul öncesi çocuk bakımına yönelik ihtiyaç da artmıştır. Bu çalışmanın amacı anne ve babaların okul öncesi eğitimde özel kreş ve anaokulu tercihine yönelik tutumlarının konjoint analizi ile ortaya konmasıdır. Çok değişkenli analiz tekniklerinden biri olan konjoint analizi, daha çok pazarlama araştırmalarında tüketici tercihlerinin değerlendirilmesinde kullanılan bir tekniktir. Bu çalışmada ebeveynlerin hizmet ve eğitim sektörlerinde faaliyet gösteren özel kreş ve anaokulu tercihlerini etkileyen unsurların önem sıralamasını yapmak ve yorumlamak amacıyla kullanılmıştır. Analizde kullanılan veri, Eskişehir’deki özel kreş ve anaokullarından birine kayıtlı 2-6 yaş arası çocuğu olan ebeveynlerden 2018 yılı Ocak ayında elde edilmiştir. Analiz sonucunda öğretmen ilgisinin tercihler üzerinde en önemli etkiye sahip olduğu, ardından sırasıyla; ortam koşulları, aylık ücret ve öğretmen eğitim düzeyinin geldiği belirlenmiştir. Ayrıca servis, tecrübe ve konum özellikleri de birbirine çok yakın değerler alarak en az önem verilen özellikler olarak saptanmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre bu alanda hizmet ve eğitim veren özel kuruluşların hangi özelliklere göre daha fazla tercih edilebileceği yorumlanmıştır.

___

  • GREEN, P. E. ve SRİNİVASAN, S. (1978). “Conjoint Analysis in Consumer Research :Issues and Outlook”, Journal of Consumer Research, 103-123.
  • GÜNEŞ, C., BİRECİKLİ, Ş. Ü. ve YILDIRIM, Z. (2017). “Çalışan Kadının Çocuk Bakım Tercihi: Havuzlanmış Verilerle Kesikli TercihModellerinin Karşılaştırılması”, Sosyal Güvenlik Dergisi, 123-144.
  • HAİR, J. F., ANDERSON, R. E., TATHAM, R. L. ve BLACK, W. C. (1998). Multivariate Data Analysis. New Jersey: Prentice-Hall.
  • HASANBAŞOĞLU, B. ve DURGUN, Ö. (2016). “Türkiye'de Tüketicilerin Okul Öncesi Eğitim Kurumları Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması ( Trabzon İli Örneği)”, Balkan Sosyal Bilimler Dergisi, 136-157.
  • KAKICI, H., EMEÇ, H. ve ÜÇDOĞRUK, Ş. (2007). “Türkiye'de Çalışan Kadınların Çocuk Bakım Tercihleri”, Ekonometri ve İstatistik, 20-40.
  • OKTAY, A. (1990). “Türkiye'de Okul Öncesi Eğitim. M. Ü”, Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 151-160.
  • POLAT, C. ve ÇELMELİ, Ö. (2015). “Okulöncesi Eğitim Kurumu Seçiminde Tüketici Tercih Etkenleri”, Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 144-166.
  • ROSE, K. K. ve ELİCKER, J. (2008). “Parental Decision Making About Child Care”, Journal of Family Issues, 1161-1184.
  • SARAÇLI, S. (2004). Müşteri Tercihlerinin Araştırılmasında Konjoint Analizi ve Bireysel Emeklilik Sistemi Üzerine Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • SÖNMEZ, H. (2006). “Müsteri Tercihleri İçin Konjoint Analizi Uygulaması: Ev Bilgisayarı Nasıl Seçilir”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 185-196.
  • ŞEN, H. ve ÇEMREK, F. (2004). “Konjoint Analizi ve Özel Dersane Tercihine Yönelik Bir Uygulama”, Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 105-119.
  • TATLIDİL, H. (1995). Konjoint Analizi Ders Notları, Hacettepe Üniversitesi, Istatistik Bölümü,. Ankara.