SOSYAL MEDYADA ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DANIŞMANLIK SÜRECİNE İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ

Bu çalışmada Öğretmenlik Uygulaması dersi kapsamında yapılan danışmanlık sürecinde sosyal ağ kullanımının katkısı belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışma olgubilim desenine uygun olarak desenlenmiştir. Altı öğretmen adayı bu çalışmanın katılımcılarını oluşturmaktadır. Süreç tamamlandığında ise her bir öğretmen adayı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve katılımcıların görüşleri içerik analizi yöntemi ile belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan analizler sonucunda öğretmenlik uygulaması danışmanlık sürecinde Facebook kullanımının öğretmen adaylarına öğretim elemanı ve arkadaşlarıyla birlikte etkileşim olanağı sunduğu görülmüştür. Facebook ortamında ise öğrenciler ders planlarını ve deneyimlerini paylaştıklarında bir sonraki uygulamaya geçmeden gerekli dönütlerini alabilmektedir. Aynı zamanda öğretmen adayları bütün biçimlerdeki materyallerini kolay bir şekilde paylaşabilmektedir. Bununla birlikte öğretmen adayları akademik yazım dilinde bir rapor hazırlamanın kendilerine zor geldiğini ve sosyal ortamlarda ise kendilerini daha rahat ifade ettikleri belirtmişlerdir. Bu durumda sosyal medya üzerinden yürütülen öğretmenlik uygulaması dersinin öğretmen adaylarının mesleki gelişimine olumlu katkısı olduğu görülmektedir.

The Opinions of Students About The Use Of Social Media In The Guidance Process Implemented Within School Practicum Course

This study aimed to determine the contribution of the social network use in the guidance process implemented within the context of School Practicum course. In this context, the present study was designed with phenomenology approach. The participants of this study were six teacher candidates. After the process, semi-structure interviews were carried out with each teacher candidates and the obtained data was analyzed with content analysis. As a result of analysis, it is indicated that, the Facebook use in school practicum consultation process provided teacher candidates interaction opportunity with friends and instructors. At the same time, teacher candidates can share their materials in any format. In addition to this, teacher candidates stated that it is difficult to prepare report in academic language and self-expression is easier in social media. . In this case, it is seen that school practicum lesson handled in Facebook affects teacher candidate’s professional development positively

___

  • Acar, S. ve Yenmiş, A. (2014). Eğitimde sosyal ağların kullanımına ilişkin öğrenci görüşlerini belirlemeye yönelik bir araştırma: facebook örneği. Electronic Journal of Vocational Colleges 4(3).
  • Ajjan, H. ve Hartshorne, R. (2008). Investigating faculty decisions to adopt Web 2.0 technologies: Theory and empirical tests. Internet and Higher Education, 11, 71- 80.
  • Albion, P. (2008). Web 2.0 in Teacher Education: Two Imperatives for Action. Computers in The Schools, 25(3-4), 181-198.
  • Alisinanoğlu, F. ve Kesicioğlu, O. S. (2009). Okul öncesi öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması dersinde yaşanan sorunlarla ilgili görüşleri. Uluslararası 5. Balkan Eğitim ve Bilim Kongresi içinde (s.665-668). Edirne: Trakya Üniversitesi.
  • Cresswell, J.W. (2007). Qualitative inquiry & research design: choosing among five approaches (2. Baskı). Thousand Oaks, California: Saga Publishing.
  • Çelikkaya, T. (2011). Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması dersinden beklentileri ve bu beklentilerin karşılanma düzeyleri. Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi, 1(2), 155-172.
  • Çoklar, A.N. (2012). Evaluations of students on facebook as an educational environment. Turkish Online Journal of Qualitative Inquiry, 3(2), 42-53.
  • Ekici, M. ve Kıyıcı, M. (2012). Sosyal ağların eğitim bağlamında kullanımı. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5(2), 156-167.
  • Gonzales, L., ve Vodicka, D. (2010). Top ten internet resources for educators. Leadership. 39 http://www.acsa.org/FunctionalMenuCategories/Media/LeadershipMagazine/2010 -Archives/JanuaryFebruary-2010/top-10.aspx adresinden 28 eylül 2015 tarihinde elde edilmiştir. (3), 8-37.
  • İşman, A. ve Albayrak, E. (2014). Sosyal Ağlardan Facebook'un Eğitime Yönelik Etkililiği. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(1), 129-138.
  • Kilis, S., Rapp, C. ve Gülbahar, Y. (2014). Eğitimde sosyal medya kullanımına yönelik yükseköğretim düzeyindeki eğitmenlerin algısı: Türkiye-Almanya örneklemi. Journal of Instructional Technologies & Teacher Education, 3(3), 20 -28.
  • Koç, C. ve Yıldız, H. (2012). Öğretmenlik uygulamasının yansıtıcıları: günlükler. Eğitim ve Bilim, 37(164).
  • Mazer, J., Murphy, R., ve Simonds, C. (2007). I'll see you on 'Facebook': The effects of computer-mediated teacher self-disclosure on student motivation, affective learning, and classroom climate. Communication Education, 56 (1), 1-17.
  • Mazman, S.G. (2009). Sosyal Ağların Benimsenme Süreci ve Eğitsel Bağlamda Kullanımı. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • MEB (1998). Öğretmen adaylarının Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim öğretim kurumlarında yapacakları öğretmenlik uygulamasına ilişkin yönerge. http://mevzuat.meb.gov.tr/html/102.html adresinden 10 Nisan 2015 tarihinde edinilmiştir.
  • Öztürk, M. ve Akgün, Ö.E. (2012). Üniversite öğrencilerinin sosyal paylaşım sitelerini kullanma amaçları ve bu sitelerin eğitimlerinde kullanılması ile ilgili görüşleri. Sakarya University Journal of Education, 2(3), 49-67.
  • Öztürk, M.F. ve Talas, M. (2015). Sosyal medya ve eğitim etkileşimi. Journal of World of Turks, 7(1), 101-120.
  • Paker, T. (2008). Öğretmenlik Uygulamasında Öğretmen Adaylarının Uygulama Öğretmeni ve Uygulama Öğretim Elemanının Yönlendirmesiyle İlgili Karşılaştıkları Sorunlar. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23(1).
  • Sarsar, F., Başbay, M. ve Başbay, A. (2015). Öğrenme-öğretme sürecinde sosyal medya kullanımı. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(2), 418-431.
  • Sarsar, F., ve Harmon, S. (2011). Facebook as an online learning environment: perceptions of undergraduate students. Proceedings in Society for Information Technology & Teacher Education International Conference içinde (s.715-720), Nashville-TN: ABD.
  • Toğay, A., Akdur, T. E., Yetişken, İ. C., ve Bilici, A. (2013). Eğitim süreçlerinde sosyal ağların kullanımı: bir MYO deneyimi. Akademik Bilişim Konferansı, Antalya: Akdeniz Üniversitesi.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2006). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (6. Basım). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Yeşil, R. ve Çalışkan, N. (2006). Okul deneyimi I dersinden öğrencilerin beklentileri ve bu beklentilerin karşılanma düzeyi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 4(1), 55-72.
  • Yiğit, N (2013). Öğretmenlik uygulaması sürecinde google plus deneyimi: fizik öğretmen adayları ile bir farkındalık çalışması. Journal of Instructional Technologies & Teacher Education, 2(3), 15-23.
  • Yiğit, N. ve Alev, N. (2007). Okul deneyimi dersinde özel danışmanlık hizmetlerinin mesleki gelişime katkısının incelenmesi. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, 1(1).
Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-1037
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi