Öğretmen adaylarının eğitimde ölçme ve değerlendirmeye yönelik özyeterlik algı ölçeği

Çalışmanın amacı; öğretmen adaylarının eğitimde ölçme ve değerlendirmeye ilişkinözyeterliklerini belirlemeye yönelik bir ölçme aracı geliştirmek ve psikometriközelliklerini belirlemektir. Çalışma grubunu farklı üniversitelerde öğrenim gören 764öğretmen adayı oluşturmuştur. Kapsam ve görünüş geçerliği sağlanan 23 özyeterlikifadesi 5‟li Likert türü ölçme maddesine dönüştürülmüştür. Geçerlik ve güvenirliksürecinde tek bir oturum ve tek bir ölçme aracı kullanıldığı için iç tutarlılık anlamındaCronbach alfa katsayısı hesaplanmıştır. Madde analizi ve yapı geçerliğinin belirlenmesiiçin de doğrulayıcı faktör analizine başvurulmuştur. Doğrulayıcı faktör analizinde 4 farklımodel sınanmıştır. GFI, CFI, NNFI ve RMSEA değerleri kabul edilebilir değere sahipolduğu görülmektedir. Ölçeğin genelinin ve boyutlarının iç tutarlık katsayılarıincelendiğinde yüksek düzeyde güvenirliğe sahip olduğu görülmektedir. Ölçeğin geçerlikve güvenirlik analizleri sonucunda ölçeği oluşturan 23 maddenin bilgiye dayalıözyeterlikler ve beceriye dayalı özyeterlikler şeklinde iki alt boyutta oluşan öğretmenadaylarının ölçme ve değerlendirmeye yönelik özyeterlik algılarını ölçtüğügörülmektedir.

___

  • Lewitt, K., E. (2001). "An Analysis of Elementary Teachers‟ Belief Regarding The Teaching and Learning of Science" Science Education , 86 (1), 1 -22.
  • MEB (2002). Öğretmen Yeterlilikleri. Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü. Ankara: MEB Yayınları.
  • Pektaş, S. (2010). "Öğretmen Adaylarının Ölçme ve Değerlendirme Yeterlik Algılarının İncelenmesi.‟ Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Bolu: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Tschanen -Moran, M., Woolfolk A. H., (2001), Teacher efficacy: capturing an elusive construct, Teaching and Teacher Education, 17, 783 -805.
  • Yılmaz, M. Köseoğlu, P. Gerçek, C. ve Soran, H. (2004). Öğretmen öz -yeterlik inancı. Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi, 58, http://yayim.meb.gov.tr./dergiler/sayi58/yilmaz-koseoglu.htm internet adresinden 01.10.201 tarihinde alınmıştır.
  • Yurdugül, H. (2005). "Ölçek geliştirme çalışmalarında kapsam geçerliği için kapsam geçerlik indekslerinin kullanılması" XIV. Eğitim Bilimleri Kurultayı , 28 -30 Eylül, Pamukkale Üniversitesi, Denizli.
  • Yurdugül, H. ve Aşkar, P. (2008). Öğrencilerin Teknolojiye Yönelik Tutum Ölçeği faktör yapılarının incelenmesi: Türkiye örneği. İlköğretim Online. 7(2). 288 -309.