DİL VE ANLATIM DERSİNDE BİR ÖLÇME ARACI OLARAK YAZILI SINAVLARIN KULLANIMI KONUSUNDA ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Bu çalışmada; Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme, soru sorma stratejileri ve yazılı sınavları uygulama hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, çalışmada betimsel tarama yöntemi kullanılmış ve 2006-2007 eğitim öğretim yılında Kırşehir il ve ilçelerindeki liselerde 9.sınıf Dil ve Anlatım dersine giren ve tesadüfi yolla seçilen 38 Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni üzerinde çalışma yürütülmüştür. Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen ve iki boyuttan oluşan anket formu ölçme aracı olarak kullanılmış, geçerlik ve güvenirlik çalışmalarının sonucunda 50 maddeden oluşan anketin Cronbach Alpha iç güvenirlik katsayısı .76 olarak hesaplanmıştır. Öğretmenlerin görüşlerinin belirlenmesinde frekans f , yüzde % , aritmetik ortalama X ve standart sapma ss değerleri kullanılarak bulgular kısmı oluşturulmuştur. Ayrıca öğretmenlerin anket maddelerine verdikleri yanıtların yorumlanmasında beşli değerlendirme ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulguları sonucunda, Öğretmenler, Dil ve Anlatım dersinde ölçme aracı olarak çoğunlukla klasik yazılı sınavları tercih etmektedirler. Yazılı sınavların hazırlanmasının, puanlanmasının ve uygulanmasının kolay olması bu yönde bir tercihin nedeni olarak görülmektedir. Ayrıca öğretmenlerin, yazılı sınavlarda kompozisyon yazdırmaya yönelik soru sormayı tercih etmedikleri ve soru sorarken de sınıf genelinin cevaplayabileceği kolay, orta, zor düzeylerde soruları seçtikleri, bilen ile bilmeyeni ayırt etmeye yönelik sorular sormayı tercih ettikleri belirlenmiştir.

The Opinions of Teachers about the Usage of Essay Examinations as a Measurement Tool in Language and Expression Course

In this research, it has been aimed to define Turkish Language and Literature teachers’ opinions about measurement and evaluation, questioning strategies and application of written examinations. For that purpose, 38 Turkish Language and Literature teachers teaching to the 9th grades in Kırşehir in 2006-07 academic year have been chosen randomly and the study has been performed on them using the descriptive research. In the study, a two-dimensional questionnaire improved by the researcher has been used as the measurement tool and in the conclusion of reliability and validty works; Cronbach Alpha’s internal reliability coefficient of the questionnaire including 50 questions has been calculated as 0.76. Findings part has been formed using the values of frequency f

___

Arseven, A. D. (1993). Alan araştırma yöntemi : ilkeler, teknikler, örnekler. Ankara: Gül Yayınevi.

Coffman, W. E. (1971). Essay examination. Thorndike, Robert L. (Ed.). Educational measurement. (2nd Ed.). Washington, D.C.: American Council On Education.

Gronlund, N. E. (1969). Measurement and evaluation ın teaching. London: Collier-Macmillan Company.

Kavcar, C. (2003). Türk dili ve edebiyatı programıyla ilgili yeni çalışmalar. Türklük Bilimi Araştırmaları Dergisi. s. XIII. Bahar. 19- 26.

Kaptan, S. (1998). Bilimsel araştırma istatistik ve teknikleri. Ankara: Tekışık.

Karasar, N. (1991). Araştırmalarda rapor hazırlama. Ankara: Sanem Matbaacılık.

Miller, W. P & Erickson, H E. (1990). How to write tests for students. Washigton D.C.: National Education Association.

Poyrazoğlu, O. N. (1993). Bir paneli ardından ya da türkçe öğretiminde ölçme ve değerlendirme. Öğretmen Dünyası, Temmuz, 17- 20.

Reiner, C. M; Bothell, T. W; Sudweeks, R & Wood, B. (2003). Preparıng effectıve essay questıons. (indirilme tarihi: 11 Mart 2008).

Taş, S. (2002). Türk dili ve edebiyatı açısından test tekniği. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(3), s.81-86.

Tekin, H. (2004).Eğitimde ölçme ve değerlendirme. Ankara: Yargı . Ankara: Yargı Yayınevi.

Ulutaş, S. (2003). Genel liselerdeki öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme alanındaki yeterlikleri ile ölçme ve değerlendirme ilkelerini uygulama düzeylerinin araştırılması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. A.Ü., Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

URL-1.(2008). Preparingand evaluating essaytest questions.

(indirilme tarihi: 15 Mart 2008)

Ülger, Ü. (2003). İlköğretim 6, 7, 8. sınıflarda Türkçe dersi yazılı sınav soruları üzerine bir değerlendirme. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. G.Ü., Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Yalçın, A.(2002). Türkçe öğretim yöntemleri yeni yaklaşımlar. Ankara: Akçağ Yayıncılık.

Yılmaz, H. (2004). Eğitimde ölçme ve değerlendirme. Konya: Çizgi Kitabevi.

Zorbaz, K. Z. (2005). İlköğretim okulları ikinci kademe Türkçe öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirmeye ilişkin görüşleri ve yazılı sınavlarda sordukları sorular üzerine bir değerlendirme.Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, M.K.Ü., Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-1037
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

SOSYAL ALANLAR EĞİTİMİ BÖLÜMLERİNDEKİ “BRANŞ” ÖĞRETİM ELEMANLARININ SORULARDAN YARARLANMA YETERLİKLERİ FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Rüştü YEŞİL, Ramazan ÖZBEK

TÜRKÇE VE SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ YAZILI ANLATIM ÇALIŞMALARINI DÜZELTME VE DEĞERLENDİRME DURUMLARI

Mehmet TEMİZKAN

DİL VE ANLATIM DERSİNDE BİR ÖLÇME ARACI OLARAK YAZILI SINAVLARIN KULLANIMI KONUSUNDA ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Mustafa TÜRKYILMAZ

Etkin Bir Fen Öğretimi İçin Tartışmacı söylev

Ziya KILIÇ, Osman Nazif KAYA

KIZ MESLEK LİSELERİNİN GÜNÜMÜZDEKİ SORUNLARINA YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Bahattin DEMİRTAŞ, Mehmet KÜÇÜK

İLKÖĞRETİM İKİNCİ KADEME FEN BİLGİSİ MÜFREDATI İLE LİSELERE GİRİŞ SINAVLARI FEN BİLGİSİ SORULARININ ÖĞRENCİLERİN KİŞİSEL BİLGİLERİ DE DİKKATE ALINARAK KARŞILAŞTIRILMASI

Esra KOÇ, Halil İbrahim YILDIRIM, Şenol BAL

Sosyal Bilgiler Aday Öğretmenlerinin Sınıf İçi Öğretimde Sorulardan Yararlanma Yeterlikleri (AEÜ Eğitim Fakültesi Örneği)

Rüştü YEŞİL

HİZMET-İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARINI DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ: ÖĞRETMEN FORMUNUN GELİŞTİRİLMESİ

Seher TEKİN, Süleyman YAMAN

EĞİTİM KURUMLARINDA ÖRGÜT İKLİMİ VE ÖRGÜT ETKİNLİK ALGISI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Engin KARADAĞ, Nuri BALOĞLU, Tuğba KORKMAZ, Nihat ÇALIŞKAN

BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ EMPATİK EĞİLİM DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

İdris YILMAZ, Yakup AKYEL