AĞRI’DA SPOR VE TARİHİ

Teknolojik gelişmeler ve bilimin ışığında giderek değişen dünya ve insan düzeni bağlamında spor da da önemli gelişmeler olmakta ve bulunduğu dönemlere ait tanımları yapılmaktadır. Günümüzde dünyada olduğu gibi, Türkiye ve Ağrı ilinde de tüm diğer alanlarda ve Sporda önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Özellikle cumhuriyet döneminin ilk yıllarından günümüze kadar Ağrıda sporun bu seviyeye gelmesinde hangi aşamalardan geçtiğinin bilinmesi hem günümüz hem de gelecek için önemli görülmektedir. Bu çalışmada Ağrı ilinde beden terbiyesi ve gençlik hizmetleri il spor müdürlüğü yapan saygı değer idarecilerin yapmış oldukları hizmetler dönemsel olarak ele alınarak incelenmiştir. Özellikle Atletizmin mesafe koşuları ve kayaklı koşu (kuzey disiplini)  dallarının ön plana çıktığı Ağrı da farklı spor dallarında aynı başarıyı kakalamak çok zordu ancak sonraki dönemlerde Ağrıda farklı spor branşlarında da başarılı sonuçlar elde edilmeye başlamıştır. 
Anahtar Kelimeler:

Spor, Ağrı, Ağrı’da spor, Tarih

___

  • 1- Şeref Ertaş – Hasan Petek, Spor Hukuku, Yetkin Yayınları, Ankara, 2005, s.23.
  • 2- Ertaş – Petek, age., s.23.
  • 3- Demircan, Adnan, (2007). Tarih Üzerine Bazı Düşünceler, Milel ve Nihal, 4 (3), 69-89.
  • 4- Yavuz özdemir-elif aktaş, "halkevleri (1932 'den 1951 'e)” atatürk üniversitesi türkiyat araştırmaları dergisi, s. 45, erzurum 2011.
  • 5- Edi ahmet,2015), nahçıvan ve doğu anadolu abideleri uluslararası sempozyumu(dünü bugünü ve yarını) 11-12 mayıs 2015
  • 6- CHP, Halkevleri ve Halkodaları, TBMM, 1942.