Autocad VBA Uygulamalı Geçme Tasarımı

Bu çalışmada, mil toleransları ve dişli çark, kasnak, burç gibi elemanların geçme toleranslarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Üç ayrı bölümden oluşan, Visual Basic 6,0 ve AutoCAD destekli VBA (Visual Basic For Application) programlama dili kullanarak geçmelerin toleransını hesaplayan bir program yazılmıştır. Birinci bölümde, geçmeler ile ilgili kullanılan standart tablolar Access datalar olarak bilgisayar ortamına aktarılmış ve bu datalar kullanılarak istenilen çap ve tolerans değerlerine göre tolerans değerleri hesaplanmıştır. İkinci bölümde, boşluklu geçmelerde boşluk miktarına göre ve sıkı geçmelerde iletilecek momente göre mukavemet kontrolleri ve imalat teknolojileri dikkate alınarak tolerans seçimleri yapılır. Üçüncü bölümde, program tarafından hesaplanan tolerans değerlerine göre VBA destekli AutoCAD ile çizimi yapılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Tolerans, Geçme, AutoCAD VBA

Autocad VBA Application Fit Design

Keywords:

-,

___

  • Eyigün E. , “Bilgisayar Yardımı ile Geçme Tasarımı“, Yüksek Lisans Tezi, G. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, (2010).
  • Durman, M. ,“Hidrodinamik Kaymalı Yatakların Bilgisayar Destekli Tasarımı”, Yüksek Lisans Tezi, G. Ü. Fen Ankara, (2010). Enstitüsü,
  • Koşoğlu, A.Ö. , “Tolerans ve Alıştırmalar“, Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi, Isparta, (2000).
  • İnternet: Engineering-abc http://www.tribology- abc.com/ calculators /shaftfits.htm , (2009)
  • Shigley, J.E. , “Mechanical Engineering Design“ McGraw-Hill International Editions, First Metric Edition, (1986).
  • Okkan, H. , “Bilgisayar Yardımı ile Sınır Sapma Değerlerinin Tespiti ve Sıkı Geçme Tasarımı“, Yüksek Lisans Tezi, G. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, (1999).