Matematik Eğitimi Öğretmen Adaylarının Kanıt Şemalarının Ortaya Çıkarılması

 Matematik eğitiminde akıl yürütme, problem çözme ve sorgulama becerilerine verilen önem her gün biraz daha artmaktadır. Öğrencilerin ise sorgulamaktan ziyade doğru cevabı kaydetme ya da sorgulamada lider olarak gördükleri öğretmenlerinin kullandıkları yöntemleri yapmakta ısrarcı oldukları gözlemlenmektedir. Sorgulama becerisini geliştirmede öğrencilerin sundukları kanıtlar yani cevabın doğruluğuna kendilerini ve başkalarını nasıl ikna ettikleri önem kazanmaktadır. Kanıtları oluştururken kullandıkları yapıların sınıflandırmasıyla kanıt şemalarına yönlendirmektedir. Öğrencilerin kullandıkları kanıt şemalarının öğretmen kaynaklı olduğunu ifade etmeleri kanıt şemalarının geliştirilmesinde öğretmenlerin varlığına vurgu yapmaktadır. Öğretmenlerin kullandıkları kanıt yapılarının uzmanlık alan bilgisi ile doğrudan bir ilişkisi vardır. Öğretmenlerin kanıtlarını ortaya çıkarabilmeleri adına doğru cevabı bilmesi ve öğretimde uzmanlık alan bilgisi kapsamında değerlendirebilmesi gereklidir. Bu çalışmada öğretmen adaylarının uzmanlık alan bilgisi kapsamında matematik eğitiminde kullandıkları kanıt şemalarını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda üç matematik eğitimi öğretmen adayı ile klinik görüşme yapılmıştır. Ve görüşmeler ile çalışma yaprağındaki sorular analiz edilerek kullandıkları kanıt şemaları incelenmiştir. Öğretmen adaylarının dışsal, deneysel ve analitik kanıt şemalarından üçünü de kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak benzer kanıt yapılarını kullandıkları ve matematik öğretimine ilişkin uzmanlık alan bilgilerini kullandıkları gözlemlenmiştir. Bu bağlamda öğretmen adaylarının eğitiminde kullandıkları kanıt şemalarının gelişimine yönelik farklı eğitimler verilebilir. Öğretmenlik deneyimlerini içeren stajları gözlemlenerek uygulamadaki yansımaları incelenebilir.

___

  • Harel, G. (2013). Reid, D.A. and Knipping, C.: Proof in mathematics education: research, learning, and teaching. ZDM Mathematics Education , 45 , 497–499,DOI 10.1007/s11858-013-0497-3.
  • İskenderoğlu, T. A. (2016). Kanıt ve kanıt şemaları. Matematik Eğitiminde Teoriler , 65-99. Ankara: Pegem yayınları.
  • Knuth, E. J. (1999). The nature of secondary school mathematıcs teachers’ conceptıons of proof. University of Colorado .
  • ...