Psikiyatri Pratiğinde Zor Hasta: Bir Vaka-Kontrol Çalışması

Amaç: Bazı hasta-hekim karşılaşmaları ilgili hekimler tarafından "zor" olarak kabul edilir. Somatik belirtiler, madde kötüye kullanımı, saldırganlık, düşmanlık ve işbirliği eksikliği, zor hastalarla ilgili en sık görülen özelliklerdir. Yani, psikiyatri pratiğinde zor hastalarla karşılaşma riski yüksektir. Zor ilişki hastaya olduğu kadar hekime de bağlı olabilir. Biz bu çalışmada hasta ile ilgili zor hasta özelliklerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Zor ilişki “psikiyatrist-hasta ilişkisinin sorunlu olarak algılandığı durumlar” olarak tanımlanmaktadır. Olgular, çalışmakta olan psikiyatristlerin en az iki tanesi tarafından zor ilişki olarak tanımlandı. Kontroller bu hekimlere göre zor ilişkileri olmayan hastalardan oluşuyordu. Çalışmaya 45 olgu ve 90 kontrol dahil edildi. Bulgular: İki grup arasında yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu ve çalışma durumu açısından anlamlı bir fark yoktu. Olgu grubunda hastaneye yatış sayısı, kullanılan ilaçlar, psikoterapi ve sosyal müdahale, kontrol grubuna göre daha yüksekti. Olgu grubunda kişilik bozuklukları anlamlı olarak yüksek bulundu. Sonuçlar: Daha fazla ilaç kullanımı, daha fazla sosyal müdahale, daha fazla hastane yatışı zor olarak nitelendirilen bu hastaların memnuniyetsizliğinden kaynaklanabilmektedir. İlerletilmiş iyi bir terapötik ilişki, bu zor hastalarda daha az semptom ve daha az girişimi-yatışı sağlar. Hem etiyolojisini hem de çözümünü daha iyi anlayabilmek için hasta-hekim ilişkisine ilişkin daha fazla sistematik araştırma yapılmalıdır.

Difficult Patient in Psychiatry Practice: A Case-Control Study

Aim: Some of the patient-physician encounters are considered "difficult" by the relevant physicians. Somatic symptoms, substance abuse, aggression, hostility, and lack of co-operation are the most common features related to difficult patients. That is, the risk of encountering difficult patients in psychiatric practice is high. The difficult relationship may be related to the patient as well as to the physician. We aimed to investigate the difficult patient characteristics associated with the patient in this study. Material and Methods: Difficult relationship is defined as "situations in which the psychiatrist-patient relationship is perceived as problematic”. The cases were defined as difficult relationship with at least two of the psychiatrists who were studying. Controls consisted of patients without difficult relationships. 45 cases and 90 controls were included in the study. Results: There was no significant difference in terms of age, sex, marital status, education status, and working status between the two groups. The number of hospitalization, drugs used, psychotherapy, and social intervention was higher in the case group than in the control group. Personality disorders was significantly higher in the case group. Conclusion: The use of more medicines, more social interventions, more hospital admissions have been attributed to the dissatisfaction of these patients. The improved good therapeutic relationship can lead to less symptoms and fewer applications in these difficult patients. Further systematic research should be conducted with respect to patient-physician relationship to provide a greater understanding of both its etiology and solution.

___

  • 1. Grooves JE. Taking Care of the Hateful Patient. N Engl J Med 1978;298(16):883-7.
  • 2. Varan LR. The clinical interview using DSM-IV, Volume 2: The difficult patient. J Psychiatry Neurosci 1996;21(1):58-9.
  • 3. Koekkoek B, Van Meijel B, Hutschemaeckers G. "Difficult Patients" in Mental Health Care: A Review. Psychiatr Serv 2006;57:795-802.
  • 4. O’Dowd TC. Five years of heartsink patients in general practice. BMJ 1988;297(6647):528-30.
  • 5. Klein D, Najman J, Kohrman AF, Munro C. Patient characteristics that elicit negative responses from family physicians. J Am Pract 1982;14(5):881-8.
  • 6. Steinmetz D, Tabenkin H. The 'difficult patient' as perceived by family physicians. Fam Pract 2001;18(5):495-500.
  • 7. American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Washington, DC: Author.
  • 8. Colson DB. Difficult patients in extended psychiatric hospitalization: a research perspective on the patient, staff and team. Psychiatry 1990;53:369-82.
  • 9. Gallop R, Wynn F. The difficult inpatient: identification and response by staff. Can J Psychiatry 1987;32:211-5.
  • 10. Neill JR. The difficult patient: identification and response. J Clin Psychiatry 1979;40:209-12.
  • 11. Modestin J, Greub E, Brenner HD. Problem patients in a psychiatric inpatient setting: an explorative study. Eur Arch Psychiatry Neurol Sci 1986;235:309-14.
  • 12. Robbins JM, Beck PR, Mueller DP, Mizener DA. Therapists’ perceptions of difficult psychiatric patients. Journal of Nervous and Mental Disease 1988;176:490-7.
  • 13. Mc Gaghie WC, Whitenack DC. A Scale for Measurement of the Problem Patient Labeling Process. J Nerv Ment Dis 1982;170(10):598-604.
  • 14. Lewis G, Appleby L. Personality Disorder: The Patients Psychiatrists Dislike. Br J Psychiatry 1988;153:44-9.
  • 15. Najavits L. Helping "Difficult" Patients. Psychotherapy Research 2001;11 (2):131-52.
  • 16. Staley JC. Physicians and the difficult patient. Social Work 1991; 36:74-9.
  • 17. Kendell RE. The distinction between personality disorder and mental illness. Br J Psychiatry 2002;180:110-5.
  • 18. Dewan MJ, Pies RW. The Difficult-to-Treat Psychiatric Patient. Washington, DC; American Psychiatric Press; 2001.
  • 19. Nathan, R: Scientific attitude to “difficult” patients. Br J Psychiatry 1999;175:87-8.
  • 20. Hinshelwood RD. The difficult patient: the role of “scientific psychiatry” in understanding patients with chronic schizophrenia or severe personality disorder. Br J Psychiatry 1999;174:187-90.
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

The effects of transfer day in intracytoplasmic sperm injection (ICSI) pregnancies on first trimester screening test results

Nur DOKUZEYLÜL GÜNGÖR, Tuğba GÜRBÜZ, Aynur ERŞAHİN

Konjenital Akciğer Lezyonları: Fetal manyetik Rezonans Görüntüleme, Prenatal Ultrasonografi, Postnatal Düşük Doz Bilgisayarlı Tomografi Angiografi Kullanılarak Yapılan Hacim Ölçümününe Dayalı Lezyon Tipinin Öngörülmesi

Filiz ÇELEBİ, Monica EPELMAN, Sabah SERVAES, Teresa VİCTORİA, Beverly COLEMAN, Jeffrey HELLİNGER, Oznur Leman BOYUNAGA

Antifriz İçen Bir Hastada Etilen Glikole Bağlı Gelişen Akut Böbrek Yetmezliği: Olgu Sunumu.

Ahmet AYDIN

ENTROPİYONLU OLGULARDA CERRAHİ SONUÇLARIMIZ

Ali ŞİMŞEK, Ali Asgar YETKİN, Mübeccel BULUT

LAPAROSCOPY-ASSISTED MINIMALLY INVASIVE APPENDECTOMY

Ferhat ÇAY, Nizamettin KUTLUER, Ali AKSU, Serpil BAYINDIR, Burhan Hakan KANAT, Mustafa GİRGİN, Abdullah BÖYÜK

Bulbus Çap ve Yükseklik Değerlerinin İncelenmesi

Safiye KAFADAR, Hüseyin Kafadar

Adıyaman İlinde Acil Cerrahi Operasyonların Sıklık ve Dağılımı

Öznur ULUDAĞ, Abuzer ULUDAĞ, Hatice KUŞDERCİ, Ülkü SABUNCU, Ebru DUMLUPINAR, Ruslan Abdullayev

Monoklonal Antikor (Hedef Ajan) Kullanan Kanser Hastalarının Semptom Sıklıkları Ve Yaşam Kalitelerinin İncelenmesi

Figen OKÇİN

Artan Tehlike, Medyada Yansıyan Kadın Cinayetleri

Hüseyin KAFADAR

Çocuklarda akrep sokmalarında bazı laboratuvar testleri ve klinik özelliklerin yatış süresi ile ilişkisi

Çapan KONCA, Mehmet TEKİN