Aspartat aminotransferaz trombosit oranı indeksi gestasyonel diabetes mellitus öngörür mü? Retrospektif bir kohort çalışması.

Amaç: Bu retrospektif çalışmada amacımız, aspartat aminotransferaz trombosit oran indeksi (APRI), nötrofil lenfosit oranı (NLR) ve trombosit lenfosit oranının (PLR) birinci trimester taramasında gestasyonel diyabeti (GDM) öngörmedeki önemini belirlemekti. Yöntem: Bu çalışmada antenatal polikliniğinde taranan ve 24-28. gebelik haftaları arasında gestasyonel diyabet tanısı alan gebelerin (n=216) retrospektif analizi yapılmıştır. Bu gebelerin ilk trimesterdeki kanlarında APRI skoru, NLR ve PLR ​​hesaplandı ve kontrol grubundaki hastaların (n=250) sonuçları ile karşılaştırıldı. Bulgular: APRI için ROC analizi, 0,489'luk bir AUC değeri verdi (p=0,684). Anne yaşı GDM için bağımsız bir risk faktörü olarak bulundu. Artan anne yaşı ile risk 1,162 kat arttı (p < 0,001). NLR için optimal kesme değeri 3,55, duyarlılık %65, özgüllük %49 ve ROC eğrisinin altındaki alan 0,544 idi. Sonuç: Kontrol grubu ile karşılaştırdığımız sonuçlar da APRI değeri ve PLR'de anlamlı bir değişiklik bulamadık. Ancak NLR'nin GDM için prediktif bir değere sahip olduğunu bulduk.

Does aspartate aminotransferase platelet ratio index predict gestational diabetes mellitus? A retrospective cohort study.

Objective: Our aim was to determine the significance of aspartate aminotransferase platelet ratio index (APRI), neutrophil to lymphocyte ratio (NLR), and platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) in predicting gestational diabetes mellitus (GDM) at first trimester screening in a retrospective study of pregnant women. Method: In this study, a retrospective analysis of pregnant women (n=216) screened at the antenatal clinic and diagnosed with gestational diabetes between 24-28 weeks of gestation was performed. APRI score, NLR and PLR were calculated in the blood of these pregnant women in the first trimester and compared with the results of patients in the control group (n=250). Results: The ROC -analysis for APRI yielded an AUC value of 0.489 (p=0.684). Maternal age was found to be an independent risk factor for GDM. The risk increased 1.162-fold with increasing maternal age (p < 0.001). The optimal cutoff value for NLR was 3.55, sensitivity was 65%, specificity was 49%, and the area under the ROC curve was 0.544. Conclusion: In the results we compared with those of the control group, we found no significant change in APRI value and PLR. However, we found that NLR has a predictive value for GDM.

___

  • 1. Hasan M, Ahmed S, Soares Magalhaes RJ, Fatima Y, Biswas T, Mamun AA. Double burden of malnutrition among women of reproductive age in 55 low-and middle-income countries: progress achieved and opportunities for meeting the global target. Eur J Clin Nutr. 2022;76(2):277-287. doi:10.1038/s41430-021-00945-y.
  • 2. Lenoir-Wijnkoop I, Van der Beek EM, Garssen J, Nuijten MJ, Uauy RD. Health economic modeling to assess short-term costs of maternal overweight, gestational diabetes, and related macrosomia–a pilot evaluation. Front Pharmacol. 2015; 6:103. doi:10.3389/fphar.2015.00103.
Acta Medica Nicomedia-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2020
  • Yayıncı: KOCAELİ ÜNİVERSİTESİKÜTÜPHANE VE DÜKÜMANTASYON DAİ B
Sayıdaki Diğer Makaleler

Elektif Koroner Arter Bypass Cerrahisinde Traneksamik Asit Uygulama Tekniğinin Etkinliği

Cenk İNDELEN

Antitüberküloz Triptantrin analoglarının elektronik ve topolojik özelliklerinin ve enoil-ACP redüktaz ile etkileşimlerinin in silico yöntemlerle incelenmesi

Fatma AKSAKAL DAĞDELEN

Çocuk Yaş Grubu Yabancı Cisim Aspirasyonu Tedavisinde Kullanılan Rijit Bronkoskopi Esnasında Uygulanan İki Anestezi Tekniğine Cerrahi Bir Bakış

Hüseyin Fatih SEZER, Tülay ÇARDAKÖZÜ, Aykut ELİCORA

POST-PROSTATEKTOMİ İNKONTİNANSTA İNTRİNSİK SFİNKTER DİSFONKSİYONU DIŞINDAKİ NEDENLER DE AKILDA BULUNDURULMALIDIR

Hüseyin Alperen YILDIZ, Emrullah SOGUTDELEN

Aspartat aminotransferaz trombosit oranı indeksi gestasyonel diabetes mellitus öngörür mü? Retrospektif bir kohort çalışması.

Müjde Can İBANOĞLU, Seval YILMAZ ERGANİ, Büşra ŞAHİN, Hande Nur ONCU, Cantekin İSKENDER, Yaprak USTUN

RUTİNİN EPİTELYAL VE MEZENKİMAL GEÇİŞ ÜZERİNE OLAN ETKİSİNİN PROSTAT KANSERİ HÜCRELERİNDE BELİRLENMESİ

Esra BAL, Asuman DEVECİ ÖZKAN, Zeynep BETTS

Antinötrofil stoplazmik antikor serotipleri granulomatöz polianjiitli hastalarda klinik prezentasyonu etkileyebilir: tek merkez, retrospektif kesitsel çalışma

Ayten YAZICI, Öznur SADİOĞLU ÇAĞDAŞ, Ali Osman ARISAL, Özlem ÖZDEMİR IŞIK, Neslihan GÖKÇEN, Ayşe ÇEFLE

ACİL SERVİSE BAŞVURAN VE COVID-19 PNÖMONİSİ OLAN HASTALARDA BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİDEKİ BELİRSİZ LEZYONLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Sevtap DOĞAN, Nurettin Özgür DOĞAN, Elmire DERVİŞOĞLU, Emel AZAK KARALİ, Aynur KARADENİZLİ, Melike KURT

Nazal Valv ve Tip Stabilitesini Korumak Amacıyla Modifiye Sliding Alar Kartilaj Tekniği Uygulanan Hastaların Retrospektif Analizi

Ömer Faruk ÜNVERDİ, Sercan YÜCEL

Düşük Ortalama Korpüsküler Hemoglobin Konsantrasyonu Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının Akut Alevlenmelerinde Mortaliteyi Gerçekten Öngörüyor mu?

Hasret Gizem KURT, Deniz ÇELİK, Murat YILDIZ, Özlem ERTAN