Mooc'ler için animasyon destekli video modülleri tasarlama: homeostasis örneği

MOOClar açık ve uzaktan öğrenme alanında yoğun ilgi gören platformlar arasında yer almaktadır. Dünyanın önde gelen üniversiteleri MOOCların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için önemli destekler sağlayarak herkese açık platformlar oluşturmaktadırlar. Ülkemizde de bu yönde çeşitli çabalar bulunsa da MOOCların pedagojik ve teknolojik gereksinimlerinin yeterince dikkate alınmadığı, bu yönde uygulama ve deneysel çalışmaların yeterli düzeyde olmadığı söylenebilir. MOOCların eğitsel içerik açısından en fazla kullanılan bileşenleri olan videoların güncel animasyon teknolojileriyle desteklenmesine yönelik alanyazında herhangi bir çalışmaya ulaşılamamıştır. Bu araştırmada, sağlık bilimleri temel alanlarından olan fizyolojinin temel konularından birisi olan homeostais ile ilgili bir MOOC hazırlanmış ve dersi alan öğrencilerden hazırlanan bu MOOC için değerlerlendirme yapmaları istenmiştir. Araştırma, tasarım tabanlı araştırma biçiminde desenlemiştir. Araştırmada gönüllü katılım formu, uzman değerlendirme formu ve öğrenci memnuniyet anketi geliştirilmiştir. Öğrenci memnuniyetlerinin eğitsel videoların özelliklerine göre nasıl değiştiği yedi özellik ile incelenmiştir. Buna göre 45 Laborant ve Veteriner Sağlık programı öğrencisinin MOOClar için hazırlanan animasyon destekli videoların en fazla animasyonlarından ve kullanışlılıklarından memnun kaldıkları belirlenmiştir. Öğrencilerden elde edilen bu bulgu da geliştirilen animasyon destekli video ders modüllerinin hedeflerine ulaştığını gösteren bir sonuç olarak değerlendirilmektedir.

___

  • Daniel, J. (2012). Making sense of MOOCs: Musings in a maze of myth, paradox and possibility. Journal of Interactive Media in Education, 2012(3), Art-18.
  • Guo, P. J., Kim, J., & Rubin, R. (2014, March). How video production affects student engagement: An empirical study of mooc videos. In Proceedings of the First ACM Conference on Learning Scale Conference (pp. 41-50). ACM.
  • Holstein-Rathlou, N. H., & Marsh, D. J. (1994). Renal blood flow regulation and arterial pressure fluctuations: a case study in nonlinear dynamics. Physiological Reviews, 74(3), 637-681.
  • Kim, J., Guo, P. J., Seaton, D. T., Mitros, P., Gajos, K. Z., & Miller, R. C. (2014, March). Understanding in-video dropouts and interaction peaks inonline lecture videos. In Proceedings of the First ACM Conference on Learning Scale Conference (pp. 31- 40). ACM. MeGovem, J. (1983). The Types of Video Software: A User's Experience in John. Mc Govem (ed.) Video Applieations in English Language Teaching (Oxford: Pergamum Press, 1983).
  • Preiser, W. F. (2001). Universal design handbook. New York: McGraw-Hill.
  • Seaton, D. T., Bergner, Y., Chuang, I., Mitros, P., & Pritchard, D. E. (2014). Who does what in a massive open online course?. Communications of the ACM, 57(4), 58-65.
  • Traphagan, T., Kucsera, J. V.& Kishi, K. (2010). Impact of class lecture webcasting on attendance and learning. Educational Technology Research and Development, 58(1), 19–37. http://dx.doi.org/10.1007/s11423-009-9128-7
  • Tracey, M.W. (2002). The construction and validation of an instructional design model for incorporating multiple intelligences. (Doctoral dissertation, Wayne State University, 2001). Dissertation Abstracts International-A, 62(12), 4135.
  • Vardi, M. Y. (2012). Will MOOCs destroy academia?. Communications of the ACM. 55(11), 5.
  • Wang, F., & Hannafin, M. J. (2005). Design-based research and technology-enhanced learning environments. Educational Technology Research and Development, 53(4), 5-23.