Hemşirelik Öğrencilerinde Girişimcilik Düzeyi ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi

Amaç: Bu tanımlayıcı çalışmanın amacı, hemşirelik öğrencilerinde girişimcilik düzeyinin ve bu düzeyi etkileyen faktörlerin belirlenmesidir.Yöntem: Araştırmanın örneklemi, 2014-2015 öğrenim yılında, Ankara’da bir üniversitenin hemşirelik yüksekokulunda öğrenim gören ve çalışmaya katılmayı kabul eden 178 öğrencidir. Veriler Kişisel Bilgi Formu ve Üniversite Öğrencileri Girişimcilik Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler Ortalama ve standart sapma , Wilcoxon İşaretli Sıra Testi, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis ve Dunn’s Testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 21±2.6 yıl olup, %28’i birinci sınıf, %32’si ikinci sınıf, %23’ü üçüncü sınıfta ve %27’si dördüncü sınıfta öğrenim görmektedir. Öğrencilerin girişimcilik toplam puan ortalaması 136.78±1.68 olup girişimcilik düzeyi yüksek olarak bulunmuştur. Öğrencilerin bir işte çalışma deneyimi, girişimci bir yakının olma ve lider kişilik özelliğine sahip olma durumu ile girişimcilik düzeyi toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur p

Determinat Ion of Entreprenurship Level and Affecting Fa Ctors In Nursing Students

Purpose: The aim of this descriptive study is to determine the level of entrepreneuship and related factors in nursing students. Methods: The study sample consisted of 178 students in a nursing school at a university in Ankara who received education in 2014-2015 academic year and agreed to participate in the study. The data were collected through the Personel Information Form and University Student Entreprenurship Scale USES . Descriptive statistics mean and standard deviation , Wilcoxon Signed Rank test, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test and Dunn’s test were used in analyzing the data. Results: The mean age of the students who participated in the study was 21±2.6 years. 28% of those students were in the first year, 32% were in the second year, 23% were in the third year and 27% were in the fourth year. The mean score for the students on the University Student Entreprenurship Scale USES was 136.78±1.68 point as to be considered a high level entrepreneurship. There was a statistically significant difference p

___

Küçük O. Girişimcilik ve Küçük Işletme Yönetimi, 7. baskı, Ankara: Seçkin Yayıncılık; 2014; s. 26-30.

Yılmaz E, Sünbül AM. Üniversite Öğrencilerine Yönelik Girişimcilik Ölçeğinin Geliştirilmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2009; 21:195-203.

Akpınar T, Küçükgöksel NÇ. Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Girişimcilik Algısı ve Girişimciliği Engelleyen Sebepler. Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi 2015; 01:13-9.

Öztürk YE, Köksal O, Kıraç R. Sağlık Yönetimi Bölümü Öğrencilerine Yönelik Girişimcilik Ölçeğinin Geliştirilmesi. JHS 2014; 11:582-97.

Boore J, Porter S. Education for Entrepreneurship in Nursing. Nurse Educ Today 2011; 31:184-91.

Gilmartin MJ. Principles and Practices of Social Entrepreneurship for Nursing. J Nurs Educ 2013; 52: 641-4.

Gemlik N, Kiraç R. Sağlık Yönetimi Öğrencilerinin Girişimcilik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2013; 3:163-70.

Pan VL, Akay C. Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Girişimcilik Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi. NWSA- Education Sciences 2015; 9:125-38.

Solmaz SA, Aksoy Ö, Şengül S, Sarıışık M. Üniversite Öğrencilerinin Girişimci Kişilik Özelliklerinin Belirlenmesi: Turizm Lisans ve Ön Lisans Öğrencileri Üzerine Bir Alan Araştırması. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 2014; 16: 41-55.

Roncon PF, Munhoz S. Do Nursing Students Have Entrepreuner Profile? Rev Bras Enferm 2009; 62: 695-700.

Doğaner M, Altunoğlu AE. Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimleri. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi 2010; 2:103-10.

Wang CK, Wong PK. Entrepreneurial Interest of University Students in Singapore. Technovation 2004;163-72.

Kourilsky ML, Walstad WB. Entrepreneurship and Female Youth: Knowledge, Attitudes, Gender Differences, and Educational Practices. J Bus Venturing 1998; 13:77-88.

Keleş HN, Özkan TK, Doğaner M, Altunoğlu AE. Önlisans Öğrencilerinin Girişimcilik Düzeylerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi 2012;9:107-18.

Özden K, Temurlenk MS, Başar S. Girişimcilik Eğilimi: Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma. Review of Social, Economic & Business Studies 2008; 11:1-20.

Şeşen H, Basım N. Demografik Faktörler ve Kişiliğin Girişimcilik Niyetine Etkisi: Spor Bilimleri Alanında Öğrenim Gören Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma. Ege Akademik Bakış 2012; 1:21-8.

Türkiye’de Girişimcilik. http://www.tusiad.org/tr/yayinlar/raporlar/ item/1880. (Erişim Tarihi: 10 Haziran 2016).

Can M. Veteriner Fakültesi Öğrencilerinin Girişimcilik Potansiyeli ve Eğilimlerinin Analizi: Mustafa Kemal Üniversitesi Örneği. YYU Veteriner Fakültesi Dergisi 2014; 24:81-6.

Uluyol O. Öğrencilerin Girişimcilik Eğilimlerinin Belirlenmesi: Gölbaşi Meslek Yüksekokulu Örneği. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2013; 6:350-72.

Akyüz KC, Gedik T, Aydın A, Yıldırım İ, Akyüz İ. Orman Fakülteleri Son Sınıf Öğrencilerinin Meslek Tercihleri ve Girişimcilik Yetenekleri. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi 2009; 20:1-14.

Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-470X
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: ACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

İDYOPATİK EPİRETİNAL MEMBRANLI HASTALARDA SINIRLI VİTREKTOMİ

Berna ÖZKAN, Levent KARABAŞ, Büşra TUĞAN, Özgül ALTINTAŞ

Üniversitede Yurtta Kalan Kız Öğrencilerin Genital Hijyen Davranışları ve Sağlık Sonuçları

Dilek BİLGİÇ, Pelin YÜKSEL, Hümeyra GÜLHAN, Fatma ŞİRİN, Hülya UYGUN

Sırt Ağrısı ve Vücut Duruşu Değerlendirme Aracı: Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Dercan GENÇBAŞ, Hatice BEBİŞ

Son Dönem Böbrek Yetmezliği Uyum Ölçeği Türkçe Uyarlamasının Psikometrik Özellikleri

Elif OK, Fatma Yasemin KUTLU

Lakrimal Kese Tümörleri Tedavisi İçin VMAT ve IMRT Planlama Tekniklerinin Karşılaştırılması

İsmail Serdar SÜRENKÖK, Melih ULUER, Burak BAŞLANGIÇ, Emre TAHBERER

Hemşirelik Mesleği Öz Yeterlik Ölçeği’ni Türkçeye Uyarlama Çalışması

Ayşe KACAROĞLU VİCDAN, Ayşe TAŞTEKİN

Port Kateter Uygulamaları: Kanserli Hastaların Deneyimlerine İlişkin Niteliksel Bir Çalışma

Yasemin USLU, Nermin OLGUN, Hasan KARANLIK, İnci USER

Pediatri Hemşirelerinin Terapötik Oyuna Yönelik Bilgi, Görüş ve Uygulamaları

Ramazan İNCİ, Ulviye GÜNAY

Nüks Rektum Kanserinde İntraoperatif Radyoterapi

İsmail Ahmet BİLGİN, Erman AYTAÇ, İlknur Erenler BAYRAKTAR, Bilgehan ŞAHİN, Banu ATALAR, Nuran BEŞE, Enis ÖZYAR, Bilgi BACA, İsmail HAMZAOĞLU, Tayfun KARAHASANOĞLU

İnfertil Çiftlerde Çift Uyumu ve Umutsuzluk

Nuray Egelioğlu CETİŞLİ, Ekin Dila Top ÖREN, Ferda KABA