Antihipertansif İlaç Kullanan Farklı Kuşak Hastaların Tedaviye Uyumunun İncelenmesi

Amaç: Bu çalışma antihipertansif ilaç kullanan farklı kuşak hastaların tedaviye uyumlarını incelemek amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı özellikte olan bu çalışma, Kasım 2017- Şubat 2018 tarihleri arasında, çalışmaya katılmayı kabul eden 132 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, antihipertansif ilaç tedavisine uyum ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde kikare, tek yönlü varyans analizi, student t-testi kullanılmıştır.Bulgular: Araştırmaya katılan Bebek Patlaması kuşağındaki hastaların toplam puan ortalaması 7.32 ± 2.41 iken, X kuşağındaki hastaların toplam puan ortalaması 5.94 ± 2.67 olarak bulunmuştur. Bebek Patlaması Kuşağı ve X Kuşağı grubundaki hastalar arasında antihipertansif ilaç tedavisine uyum ölçeği toplam puan ortalaması açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur p < 0.05 . Bebek Patlaması kuşağındaki hastaların toplam puan ortalaması X kuşağındaki hastalara göre daha yüksektir. Bebek Patlaması ve X kuşağındaki hastaların bireysel özellikler ve klinik özellikleri ile antihipertansif ilaç tedavisine uyum ölçeği puan ortalamaları karşılaştırıldığında çalışma durumu, sosyal güvence ve gelir durumu açısından iki grup arasında anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur p < 0.05 . Bunun yanı sıra diğer bireysel ve klinik özelliklerden cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, sigara kullanma, egzersiz yapma, ek bir kronik hastalığa sahip olma durumu arasında iki grup arasında anlamlı bir farklılık olmadığı bulunmuştur p > 0.05 .Sonuç: Araştırmada X kuşağında olan antihipertansif ilaç kullanan hastaların tedaviye uyumlarının daha iyi olduğu bulunmuştur. Bu nedenle hemşirelerin ve sağlık ekibinin diğer üyelerinin kuşaklar arası farklılıkları bilmesi, kuşakların özeliklerine göre yönlendirme yapması ve davranış değişiklikleri önermesi önemlidir

Investigation of Treatment Adherence of Different Generational Patients Using Antihypertensive Medication

Objectives: This study was conducted in order to investigate treatment adherence of different generational patients using antihypertensive medication.Methods: This descriptive type of study was conducted from 132 patients. Data were collected by face-to-face interview method using the medication adherence scale. In the analysis of the data,: chi-square, one-way ANOVAand student t-test were used.Results: The average adherence scale score of Baby Boomer who participated in the study was 7.32 ± 2.41 and Generation X patients who participated in the study was 5.94 ± 2.67. There was a statistically significant difference found among patients in Baby Boomers and Generation X groups in terms of total average medication adherence scale score p < 0.05 . The total average score of Baby Boomer patients was higher than that of generation X patients. When the individual characteristics and clinical characteristics of the two groups’ patients were compared to the average scores of medication adherence scale, a significant difference was found between the two groups in terms of employment status, social security and income status. In addition, it was determined that there was no significant difference between the two groups in terms of other individual and clinical characteristics, including gender, marital status, educational status, smoking, exercising and status of having an accompanying chronic disease.Conclusion: In this study, generation X patients who received antihypertensive medication were found to have a better treatment adherence. For this reason, it is important for nurses and other members of the healthcare team to know the intergenerational differences, to guide based on the characteristics of generations and to recommend behavioral changes

___

Köse S, Oral L, Tetik HT. Y Kuşağının Birinci ve İkinci Yarısında İş Değerlerinin Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma. HUMANITAS 2014; 3: 149-69.

Tüybek C. Kuşaklararası Farlılık Açısından Üniversite Gençliği ve Aile. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2004.

Irmak Z, Türkcan Düzöz G, Bozyer İ. Bir Eğitim Programının Hipertansiyonlu Hastaların Yaşam Tarzı Ve İlaç Tedavisi Uyumuna Etkisi. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2007; 39–47.

Özdemir Ö, Akyüz A, Doruk H. Geriatrik Hipertansif Hastaların İlaç Tedavisine Uyumları. Bakırköy Tıp Dergisi 2016;12:195-201.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği. Türk Hipertansiyon Prevalans Çalışması PatenT2. 2012. http://www. turkhipertansiyon.org/prevelans_calismasi_2.php.(Erişim tarihi: 15.02.2018).

Hacıhasanoğlu R. Hipertansiyonda Tedaviye Uyumu Etkileyen Faktörler. TAF Prev Med Bull 2009;8:167-72.

Demirezen E. Türkiye’den ve Almanya’da Yaşayan Antihipertansif İlaç Kullanan Türklerde İlaç Tedavisine Uyum. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 2006.

Araştırmada, X kuşağı hastalarının tedaviye uyumlarının

daha iyi olduğu bunun nedeni olarakta bu jenerasyon

daki hastaların Bebek Patlaması kuşağına göre daha genç

olması hem de X kuşağının karakteristik özelliklerinden

daha uyumlu olmalarından kaynaklanabilir. Bu nedenle

hemşirelerin ve sağlık ekibinin diğer üyelerinin kuşaklar

arası farklılıkları bilmesi ve bu özeliklere göre yönlendirme

yapması ve davranış değişiklikleri önermesi önemlidir. Bu

sayede kan basıncı kontrolünün sağlanması, komplikas

yonların önlenmesi ve hastaların antihipertansif ilaç teda

visine uyumu sağlanmış olacaktır.

Mengi Z. X, Y ve Z Birbirinden Çok Farklı. http://www.zeynepmengi. com/2012/06/z-kusagi-geliyor/(Erişim tarihi: 12.01.2018).

Etlican G. X ve Y Kuşaklarının Online Eğitim Teknolojilerine Karşı Tutumlarının Karşılaştırılması. Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2015.

Karaaslan S. Kuşaklararası Farklılıkları Örgütler Üzerinden Anlamak: Bir Alan Araştırması. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2014.

Gürbüz S. Kuşak Farklılıkları: Mit mi, Gerçek mi? İş ve İnsan Dergisi 2015; 2: 39-57.

Gün Y, Korkmaz M. Hipertansif Hastaların Tedavi Uyumu ve Yaşam Kalitesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Elektronik Dergisi 2014;7: 98-108.

Tümer A, Baybuğa MA, Dereli F, Uysal D. Hipertansiyon Hastalarının İlaç Tedavisine Uyum Düzeyleri. Journal of Cardiovascular Nursing 2016;7:105-13.

Atan G, Karabulutlu EY. Esansiyel Hipertansiyonu Olan Hastaların Yaşam Bicimi, Yaşam Kalitesi Ve Tedaviye Uyumunun İncelenmesi. Turkiye Klinikleri 2016; 8:17-25.

Mert H, Ozcakar N, Kuruoğlu E. Multidisipliner Bir Özel Çalışma Modülü Araştırması: Hipertansiyon Hastalarının Tedaviye Uyumlarının İncelenmesi. Türk Aile Hek Derg 2011;15:7-12.

Aşılar R, Gözüm S. Hipertansif Bireylerin Tamamlayıcı Sağlık Yaklaşımı Kullanımları ve Bunun Antihipertansif İlaç Tedavi Uyumuna Etkisi. TJFMPC 2017; 11: 235-44.

Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-470X
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: ACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ