Adelilumab Tedavisinden Sonra Gelişen Bir Listeria Menenjiti: Olgu sunumu

Son yıllarda anti-inflamatuvar amaçlı kullanılan anti TNF-α ajanların tedavisi sırasında gelişecek latent ve fırsatçı enfeksiyonlar hasta açısından önemlidir. Bu yazıda kronik ülseratif kolit olarak izlenen ve ilk doz adelimumab tedavisinden beş gün sonra gelişen bir L.monocytogenes menenjit olgusu sunuldu. Hastanın barsakta bakteriyi taşımadığı düşünülmesine rağmen bu bakteriyi nereden aldığı tam olarak anlaşılamadı. Ancak L.monocytogenes’in normal insan florasında bulunacağı ve bakteriyemisinde mortalitenin yüksek olduğu biliniyordu. Ülkemizden bildirilen, adelimumab kullanım sonucu gelişen, ilk listeria menenjit olgusunu sunmak istedik. Yaptığımız literatür taramasında kolitis ülseroza tedavisinde kullanılan adelimumab kullanımı sonucu gelişen L.monocytogenes enfeksiyonlarına ve anti TNF- α ajanların yol açtığı yeni fırsatçı enfeksiyonlara dikkat çekmek istedik istedik.

Listeria Monocytogenes Meningitis Developed After Adalimumab Treatment in A Patient with Ulcerative Colitis: A Case Report

___

  • 1. Miranda-Bautista J, Padilla-Suárez C, Bouza E, Muñoz P, Menchén L, Marín-Jiménez I. Listeria monocytogenes infection in inflammatory bowel disease patients. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2014;26(11):1247–52. 3. Horta-Baas G, Guerrero-Soto O, Barile-Fabris L. Central Nervous System Infection by Listeria monocytogenes in Patients With Systemic Lupus Erythematosus: Analysis of 26 Cases, Including the Report of a New Case. Reumatol Clínica (English Ed. 2013;9(6):340–7.
Abant Tıp Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı