Yeniçağa İlçesi ve Dereköy’de Geleneksel Kadın Kıyafetleri ve Süslemeleri

Doğal güzellikleri ile bilinen Yeniçağa ilçesinde geleneksel olarak giyilen kadın kıyafetleri kuGaktan kuGağa aktarılarak günümüze kadar ulaGmıG, modern toplum hayatının yaygınlaGması, yaGam Gartlarının değiGmesi, kullanım kolaylığı gibi pek çok sebeple eski anlam ve önemini kaybetmiGtir. Yeniçağa ilçesinde örneklerine rastlanabilen geleneksel kadın kıyafetleri bindallı etek-ceket, Dereköy?de fes, telli-nakıGlı poğ, göynek, alaca don, üç etek, bindallı elbise, basma entari ve yün çorap olarak sıralanabilir. Geleneksel giysiler renkli motifler ve iGlemeler ile süslenmiGtir. Bu çalıGma, Yeniçağa ilçesi ve Dereköy?de giyilen geleneksel kadın kıyafetlerinin kumaG, iplik, süsleme özellikleri, renk, motif, teknik vb. açılardan incelenmesi ve gelecek kuGaklara tanıtılması açısından önem taGımaktadır.

TRADITIONAL COSTUMES AND ORNAMENTS IN YENGÇAĞA COUNTY AND DEREKÖY

In Yeniçağa county, where is known for its natural beauty, traditional dresses for women have been conveyed to today throughout several generations, and these dresses have now lost their significance and value due to the reasons such as prevalence of modern societal life, changing life conditions, and ease-of-use. Traditional women?s clothes that can be seen in Yeniçağa County can be listed as bindallı skirt-blazer and fez, telli-nakışlı poğ, göynek, alaca don, üç etek (three-panelled skirts), bindallı dress, printed fabric entari (inner robe), and wool socks in Dereköy. Traditional costumes are ornamented with colorful motives and embroideries. This study is important in that the traditional women?s clothes used in Yeniçağa County and Dereköy should be examined in aspects such as fabric type, yarn, ornaments characteristics, color, motive, and technique etc and should be promoted to nextcoming generations.

___

  • Anonim (1997a). Yeniçağa 1997. Yeniçağa Kaymakamlığı.
  • Anonim (1997b). Güzellikler Diyarı Yeniçağa İlçesi. Yücel Ofset Ankara.
  • Aydoğan, T. (2007). Kaynak kişi-karşılıklı görüşme. Dereköy, Yeniçağ.
  • Barışta, H. Ö. (1997). Türk İşlemelerinden Teknikler. Gazi Üniversitesi Mesleki Yaygın Eğitim Fakültesi Yayın No:2, Ankara.
  • Gül, Sebahat (2002). “Osmanlı Gelinlikleri”. Skylife . S:226, s.100-107. Istanbul.
  • Markaloğlu, Ş. (1991). Kahraman Maraş’ta Maraş İşi İşlemeler. Kültür ve Sanat. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. Y.3, S.10, s.37-40, Ankara.
  • Özyurt, A. (2007). Kaynak kişi-karşılıklı görüşme. Dereköy, Yeniçağ.
  • Tansuğ, S. (1997). Anadolu Giysileri. Antik&Dekor Dergisi. S:39, s.106-108, İstanbul.