Bir sanatkâr olarak ölüm düsüncesi, Ahmet Hamdi Tanpınar’ı derinden etkiler. O, bu hususta, özellikle eserlerinin yarım kalması noktasında endiseler tasır. Bir estet olarak tabiattan büyük bir zevk alan Tanpınar, bu dünyadan ayrıldıgında en çok neleri özleyebilecegini “Selâm Olsun” siirinde dile getirir. Makalede, Tanpınar’da ölüm düsüncesinin yansımaları ve “Selâm Olsun” siiri üzerinde durulacaktır.
The concept of death influences Ahmet Hamdi Tanpınar deeply as an artisan. He is especially anxious about leaving his literary works incomplete on this matter. Getting great pleasure out of nature as an aesthete, Tanpınar puts into words the things which he might miss the most when he dies in his poem named “Selâm Olsun”. In this article, Tanpınar’s reflections on the concept of death and the poem “Selâm Olsun” will be emphasised. "> [PDF] Tanpınar'da ölüm düşüncesi ve "selam olsun" şiiri | [PDF] Tanpınar's concept of death and his poem named "selam olsun" Bir sanatkâr olarak ölüm düsüncesi, Ahmet Hamdi Tanpınar’ı derinden etkiler. O, bu hususta, özellikle eserlerinin yarım kalması noktasında endiseler tasır. Bir estet olarak tabiattan büyük bir zevk alan Tanpınar, bu dünyadan ayrıldıgında en çok neleri özleyebilecegini “Selâm Olsun” siirinde dile getirir. Makalede, Tanpınar’da ölüm düsüncesinin yansımaları ve “Selâm Olsun” siiri üzerinde durulacaktır. "> Bir sanatkâr olarak ölüm düsüncesi, Ahmet Hamdi Tanpınar’ı derinden etkiler. O, bu hususta, özellikle eserlerinin yarım kalması noktasında endiseler tasır. Bir estet olarak tabiattan büyük bir zevk alan Tanpınar, bu dünyadan ayrıldıgında en çok neleri özleyebilecegini “Selâm Olsun” siirinde dile getirir. Makalede, Tanpınar’da ölüm düsüncesinin yansımaları ve “Selâm Olsun” siiri üzerinde durulacaktır.
The concept of death influences Ahmet Hamdi Tanpınar deeply as an artisan. He is especially anxious about leaving his literary works incomplete on this matter. Getting great pleasure out of nature as an aesthete, Tanpınar puts into words the things which he might miss the most when he dies in his poem named “Selâm Olsun”. In this article, Tanpınar’s reflections on the concept of death and the poem “Selâm Olsun” will be emphasised. ">

Tanpınar'da ölüm düşüncesi ve "selam olsun" şiiri

Bir sanatkâr olarak ölüm düsüncesi, Ahmet Hamdi Tanpınar’ı derinden etkiler. O, bu hususta, özellikle eserlerinin yarım kalması noktasında endiseler tasır. Bir estet olarak tabiattan büyük bir zevk alan Tanpınar, bu dünyadan ayrıldıgında en çok neleri özleyebilecegini “Selâm Olsun” siirinde dile getirir. Makalede, Tanpınar’da ölüm düsüncesinin yansımaları ve “Selâm Olsun” siiri üzerinde durulacaktır.

Tanpınar's concept of death and his poem named "selam olsun"

The concept of death influences Ahmet Hamdi Tanpınar deeply as an artisan. He is especially anxious about leaving his literary works incomplete on this matter. Getting great pleasure out of nature as an aesthete, Tanpınar puts into words the things which he might miss the most when he dies in his poem named “Selâm Olsun”. In this article, Tanpınar’s reflections on the concept of death and the poem “Selâm Olsun” will be emphasised.

___

  • BALCI, Y. (2008), TANPINAR Trajik Bir Sair ve Siiri, İstanbul: 3F Yayınevi.
  • TURAN, A. (2001), Ahmet Hamdi Tanpınar Bir Kültür, Bir Mnsan, İstanbul: İletisim Yayınları.
  • ENGİNÜN, İ. (1989), Ahmet Hamdi Tanpınar Bütün Siirleri, İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • ENGİNÜN, İ.- KERMAN, Z. (2007), Günlüklerin Isıgında Tanpınar’la Basbasa, İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • DIRANAS, A. M. (1988), Siirler, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlıgı Yayınları.
  • DİRİN, İ. - ANAR, T. - ÖZDEMİR, S. (2002), Ahmet Hamdi Tanpınar Mücevherlerin Sırrı Derlenmemis Yazılar, Anket ve Röportajlar, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • KAHRAMAN, Â. (2006), “Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Eserlerinde Gemi Metaforu”, Journal of Turkish Studies Türklük Bilgisi Arastırmaları Orhan Okay Armaganı II, 30/12, Harvard.
  • KAPLAN, M. (1983), Tanpınar’ın Siir Dünyası, İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • KERMAN, Z. (1992), Tanpınar’ın Mektupları, İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • SUNAT, H. (2004), Bosluga Açılan Kapı, İstanbul: Baglam Yayınları.
  • TANPINAR, A. H. (1981), Bütün Siirleri, İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • TANPINAR, A. H. (2000), Huzur, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • TANPINAR, A. H. (Tarihsiz-a), Huzur, İstanbul: Tercüman Yayınları.
  • TANPINAR, A. H. (Tarihsiz-b), Yasadıgım Gibi, İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • UÇ, H. (2005), Tematik Türk Siiri Antolojisi, Ankara: Öncü Basımevi.
  • UÇMAN, A.-İNCİ, H. (2002), Bir Gül Bu Karanlıklarda – Tanpınar Üzerine Yazılar, İstanbul: Kitabevi Yayınları.
  • YÜCEL ERONAT, C. (1997), Tanpınar’dan Hasan Âli Yücel’e Mektuplar, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Academic Researches Index - FooterLogo