İsrail Güvenlik Politikası Ve Güvenlik Duvarının Filistin Halkına Etkileri

14 Mayıs 1948 tarihinde, Filistin toprakları üzerinde Yahudilere bir İsrail Devleti kuruldu. Bu olay, Ortadoğu’da yıllar boyu sürecek olan büyük sorunların ve kanlı oyunların da başlangıcı olacaktı. İsrail’in saldırı politikalarının yanı sıra, güvenlik politikaları o topraklarda yüzyıllardır yaşayan Filistin halkı üzerinde oldukça kötü etkiler bırakmaya başladı. İsrail yayılmacı bir politikayla bölgeye Yahudi halkını yerleştirmeye devam ederken Filistin halkına yönelik saldırı, ambargo ve insanlık dışı davranışlarına da devam etmiştir. İsrail’in bu politikaları, Filistin halkını mağdur duruma düşürerek, yıllardır ikamet ettiği yerlerden göç etmek zorunda bırakmıştır. Bu çalışmada, İsrail’in güvenlik politikalarının içerisinde yer alan güvenlik duvarının gerçek amacı ve Filistin halkı üzerindeki olumsuz etkileri incelenecektir.
Anahtar Kelimeler:

Filistin, İsrail, Güvenlik, Duvar

Israel Security Polices, Security Wall And Their Effects On Palestinian Pepol

The State of Israel on Palestinian land for the Jews was established on 14 May 1948. This event would also be the beginning of the big problems and of the bloody games in the Middle East, which will last for years. Security policies as well as Israel’s attack policies began to leave pretty bad effects on the Palestinian people living in those lands for centuries. Israel, with an expansionist policy, continued to place the Jewish people to that region and also continued its attacks against the Palestinian people, its embargo and inhuman treatments. These policies of Israel victimized the Palestinian people and forced them to migrate from their place of residence for many years. In this study, the real purpose of the firewall located within Israel’s security policies and its negative impacts on the people of Palestine will be examined.

___

  • Al Moqatel, (2014) ,(http://www.moqatel.com/openshare/Behoth/Askria6/AmanIsrael/sec04.doc_c vt.htm, Erişim tarihi : 29/08/2014)
  • Bargute, İbrahim, (2009), « AL-Emin Al-Kavmi Al-İsraili «Ramallah: El-Shruuk Yayınları.
  • El-Hindi, Alyan, (2004), Khutat Al-Fasel Ohadiyat Al-Canib, Ramallah: Heshd Yayınları.
  • Emad, Eyup, (2004), « Dwai Al-Emin Al-İsraili «Ramallah: Hashed Yayınları,
  • Filistin Planlanma Merkezi, (2005), (https://www.paldf.net/forum/showthread.php?t=27607, Erişim Tarihi: 22.08.2014).
  • İbrahim, Yusuf, (2004), « Al-Cidar Al-Fasel Al-İsraili «Ramallah: Elhorreya Yayınları
  • Mahmud, Khaled, (2007), « Afak Al-Emin Al-İsraili «, 1.Baskı Beyrut: Al-Zaytouna Araştırma Merkezi Yayınları
  • Samanews.com, (2010), (http://www.samanews.com/index.php?act=Show&id=44181, Erişim Tarihi 22.08.2014
  • Şenel, Muazzez ve Şenel, A.Turhan, (1969), « Devlet Genel Güvenliği ve Polis «Ankara: Emniyet Genel Müdürlüğü Yayınları.
  • Urhal, Ömer, (2008), « Kamu Güvenliği Açısından İstihbarat ve Örgütlü Suçlar «, Ankara: Adalet Yayın evi.