Kırgızistan’da “Vatanseverlik” Algısı Üzerine Bir Araştırma

Günümüz Kırgızistan halkı, süratli bir şekilde değişim ve dönüşüm sürecini yaşamaktadır. Bu süreçte toplumsal değerlerin de alabildiğince yıprandığı müşahede edilmektedir. Ülkede henüz emekleme durumundaki demokrasi bilinci, bencillik ve bireyselliğin ön plana çıkmasına sebebiyet vererek fedakârlık, vatanseverlik vb. erdemleri zayıflatmıştır. Böylece “vatanseverlik” duygusu ilkellik olarak algılanmaya başladı. Durkheim’in anomi diye kavramlaştırdığı bu durum, ülkenin geleceğine yönelik bir tehdit oluşturmaktadır. Çalışmada "Vatanseverlik" ve "vatansever" kavramlarından neyin kastedildiği, sorusuna Kırgızistan örneğinden hareketle cevaplar aramayı amaçladık. Çalışma Kırgız-Türk Manas Üniversitesinin desteğiyle gerçekleştirilmiştir.

Modern day the people of Kyrgyzstan are living in a rapidly changing and transformation process. Social values in this process are also observed to have deterioration. Awareness of democracy in the country is in case of crawling yet, giving rise to the emergence of selfishness and individuality to the fore, has weakened sacrifice, patriotism etc. Thus the "patriotic" feeling begins to be perceived as primitive. Durkheim's anomie, as he conceptualizes this case, constitutes a threat to the future of the country. In the study "patriotism" and "patriot" concepts are analyzed as what was meant by these in Kyrgyzstan and we aim to seek answers. The study was performed with the support of the Kyrgyz-Turkish Manas University

___

Akyürek, S. - Bilgiç, S. (2012). Kırgızistan’da Türkiye ve Türk Algısı. BİLGESAM Ya- yınları.

Anderson, B. (2001). Voobrajaemıye Soobshestva (Hayaldeki Toplum). M. Kanon-Press- S. Kuçkovo pole.

Devlet Programı (2005). “Patriotiçeskoye Vospitaniye Grajdan Rossiyskoy Federasii na 2006-2010 godı” (“2006-2010 Yılı için Rusya Federasyonu’nun Vatandaş- ların Vatanseverlik Eğitimi”), 2005. (www. government. ru). Erişim Tari- hi;10/02/2015.

Kluçenko, А.N. (2010). Psikologo Pedagogiçeskiye Paradigma Kategorii “Grajdansven- nost” i “Patriotizm” (“Vatanseverlik” ve “vatandaşlık’ Kategorileri için Psiko-Eğitimsel Paradigma) // Psikoloji ilimleri: Sayı 9.

Perov, V. (1998). Filosofya Kulturı. Stanovleniye i Razvitiye (Medeniyet Felsefesi. Oluş- ma ve Gelişme) - St.Petersburg: Lan Yayınevi.

Polat, F. (2007). Kültürel Kimlikten Ulusal Kimliğe (Kırgızistan Örneği). Ankara: Aktif Yayınları.

Turbay, M. (2014). “Gençlik ve Gençliğin Maddi ve Manevi Gelişiminde Sivil Toplum Örgütlerinin Yeri ve Önemi”. http://www.bilgelerzirvesi.org/. Erişim Tari- hi: 10/01/2015.

“Vatanseverlik”. SBA. httb://www.enfal.de/sosyalbilimler/v/006. Erişim Tarihi: 11/02/2015.